Yıl: 2014 Cilt: 9 Sayı: 5 Sayfa Aralığı: 689 - 705 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

KÜLTÜRLER ARASI LİDERLİK

Öz:
Liderlik, ortak bir amacın gerçekleştirilmesi noktasında insanları bir arada tutan bir tutkal, yön gösteren bir pusula ve yolu aydınlatan bir fener gibidir. Grup üyelerini kişisel duygularını, düşüncelerini ve önceliklerini bir kenara bırakarak bir bütün halinde hareket etmeye yönlendiren en önemli kavramlardan biridir. Liderlikle ilgili tarihsel süreçte farklı özellikler, durumlar ve yetenekleri ön plana çıkaran pek çok tanım yapılmıştır. Ancak neden her toplulukta ve her durumda geçerli olan bir liderlik tanımlaması yapılamamaktadır? Dünyanın her yerinde varlık olarak "insan" olgusu aynı şekilde değerlendirilmektedir. Varlık olarak aynı olmalarına rağmen insanların sayılamayacak kadar da çok farklılıkları ve özellikleri bulunmaktadır. Bu çelişkili durum nereden kaynaklanmaktadır sorusuna pek çok açıdan şimdiye kadar cevap aranmıştır ve bu çabalar halen de devam etmektedir. İşte bu noktada kültür kavramı bu cevaplardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Her durumda ve her toplulukta geçerli olan bir tanımlama yapılamaması liderliğin kültürel açıdan incelenmesi konusunun gereğini gündeme getirmiştir. Bu açıdan yapılan pek çok çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmaların derlenip değerlendirilmesi ve bir bütün halinde gözden geçirilmesi boşlukların doldurulması ve liderliğin kültürle ilgili boyutunun anlaşılması açısından önemlidir. Bu yönüyle bir literatür taraması niteliğinde önce liderlik teorileri incelenmiş daha sonra da kültür boyutunda yapılan en önemli çalışmalardan biri olan Hofstede'nin kültür boyutları açısından liderlik değerlendirilmesi çalışmada yapılmıştır.
Anahtar Kelime:

CROSS-CULTURAL LEADERSHIP

Öz:
Leadership is like a glue keeping the individuals together for sake of a common goal, a compass showing the right direction and a lantern illuminating the path. It is one of the most important concepts leading the group members to act as one entity by avoiding the individual feelings and priorities. Many definitions have been made about the leadership featuring different specifications, cases and talents regarding the leadership. But why not a definition for the leadership valid for all the communities and cases could be done? As an entity “human” concept is same all over the World. Although they are the same as an entity the human beings have numerous differences. Answer for the roots of such a contradictory situation has been sought and the efforts for this purposes are still available. At this stage culture comes as an answer. The inabilty to have a definition fort he leadership valid in every case and in every community raised the issue of investigaiton of the leadership from cultural aspect. There have been studies from this regard. Compiling and entirely reviewing these studies are important for filling the gaps and understanding the cultural aspect of the leadership. In this manner, theoires on leadership have been investigated as a literature scrutinization and an evaluation of Hoftede that is one of the most considerable studies made on cultural aspect has been effected.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • KAYNAKÇA
  • AKTAŞ, Aylin, Farklı Kültürlerdeki Yöneticilerin Kişilik Özelliklerine Dayanarak Liderlik Anlayışlarının Belirlenmesi: Türk ve Amerikan Otel Yöneticilerinin Karşılaştırmalı Analizi, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2006.
  • AVCU, Yılmaz, Örgüt Kültürü ve Liderlik Tarzları Arasındaki İlişkiler: İstanbul Emniyet Müdürlüğünde Bulunan Orta Kademe Yöneticiler Üzerinde Bir Araştırma, Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Yönetim Organizasyon Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2008.
  • BOSMA, Theo. “Effective Leadership Practise in Cross-Cultural Conflict Resolution: AQualitative Study, Capella University School of Business&Technology. 2007,
  • CALIGIURI Paula, TARIQUE Ibraiz, “Dynamic Cross-Cultural Competencies and Global Leadership Effectiveness. Journal of World Business. (47) 2012.
  • CHEN, Yi Feng ve TJOSVOLD, Dean, “Cross-Cultural Leadership: Goal İnterdepence and Leader-Member Relations in Foreign Ventures in China”, Journal of International Management, 11, United States, 2005.
  • CHONG, Lee Moya Ah ve THOMAS, David, “Leadership Perceptions in Cross-Cultural Context: Paheka and Pacific Islanders in New Zealand”, Leadership Quarterly, Vol.8, No.3, Jai Press Inc, USA, 1997.
  • ÇELİK, Vehbi, Eğitimsel Liderlik, 2. Baskı, Pegem Yayıncılık, Ankara, 2000. DICKSON Marcus W., HARTOG Deanne N. Den, MİTCHELSON Jacqueline K.. “Research on Leadership in a Cross-Cultural Context: Making Progress, and Raising New Questions. The Leadership Quarterly (14). 2003 s: 737.
  • DEMİR, Halis ve OKAN, Tarhan, “Etkileşimsel ve Dönüşümsel Liderlik: Bir Ölçek Geliştirme Denemesi”, Yönetim, Yıl:19, Sayı:61, 2008.
  • EMRE, Saliha, Girişimcilik Kültürü: Hofstede’ in Kültür Boyutlarının Malatya Uygulaması, İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2007.
  • ERDAL, Mehmet, İşletmelerde Dönüştürücü Liderlik Davranışlarının Analizi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2007.
  • EREN, Erol, Yönetim ve Organizasyon Çağdaş ve Küresel Yaklaşımlar, Geliştirilmiş 5.Baskı, Beta Yayınları, İstanbul, 2001.
  • __________, Örgütsel Davranış ve Yönetim Psikolojisi, 12. Baskı, Beta Yayınları, İstanbul, 2010.
  • FESTING, Marion ve MALETZKY, Martina, “Cross-Cultural Leadership Adjustment-A Multilevel Framework Based on the Theory of Structuration” Human Resource Management Review, www.elsevier.com/locate/humres, 2011.
  • FINDIKÇI, İlhami, Hizmetkâr Liderlik, 1. Basım, Alfa Yayınları, İstanbul, 2009.
  • GLICK, Norman D., “Situational Leadership in Cross-Cultural Environments: The Relationship Between Cross-Cultural Experience, Culture Training, Leadership Style, and LeaderEffectiveness in the U.S. Foreign Service, School of Business and Entrepreneurship Nova Southearn University, Doctor of Business Administration, 2001.
  • HOFSTEDE, Geert, Culture’s Consequences: International Differences in Work Related Values, Newbury Park Sage Publications, 1984.
  • http://www.kultur.gov.tr/TR,24295/kultur.html Erişim Tarihi: 03.03.2014 KOÇEL, Tamer, İşletme Yöneticiliği, Genişletilmiş 12. Baskı, Beta Yayınları, İstanbul, 2010.
  • LEE Kyootai, SCANDURA Terri A., SHARIF Monica M.. “Cultures Have Consequences: A Configural Approach to Leadership Across Two Cultures” The Leadership Quarterly, 2014.
  • MOLNAR, Darin R. “Serving The World: A Cross-Cultural Study of National Culture Dimensions and Servant Leadership. Capella University School of Business Administration, 2007.
  • ROBBINS, P. Stephen, Organizational Behavior, 9. Edition, Prentice Hall, New Jersey, 2001, s.335..
  • SARGUT, A. Selami, Kültürler Arası Farklılaşma ve Yönetim, Genişletilmiş 2. Baskı, İmge Kitabevi, Ankara, 2001.
  • SEAVER, David S, “Effect of Transformational Leadership in A Cross-Cultural Organization: A Case Study, Capella University School of Business & Technology, PhD. Dissertation, 2010.
  • SEYMEN, O. Aytemiz ve BOLAT, Tamer ve diğ., Küreselleşme ve Çok Uluslu İşletmecilik, 1. Basım, Nobel Yayın ve Dağıtım, Ankara, 2005.
  • TESTA, R. Mark, “National Culture, Leadership and Citizenship: Implications for Cross-Cultural Management”, International Journal of Hospitality Management, 28, United States, 2009.
  • TULEJA Elizabeth A.. “Developing Cultural Intelligence for Global Leadership Through Mindfulness. Journal of Teaching in International Business (25) 2014.
  • WARRICK, Don, “Leadership Styles and Their Consequences”, Journal of Experimental Learning and Simulation 3-4: 1981, s: 155-172
  • YOUSSEF Carolyn M., LUTHANS Fred. “ Positive Global Leadership.” Journal of World Business. (47) 2013.
APA DEMİREL H, Kişman Z (2014). KÜLTÜRLER ARASI LİDERLİK. , 689 - 705.
Chicago DEMİREL HATİCE GÖKÇE,Kişman Zülfükar Aytaç KÜLTÜRLER ARASI LİDERLİK. (2014): 689 - 705.
MLA DEMİREL HATİCE GÖKÇE,Kişman Zülfükar Aytaç KÜLTÜRLER ARASI LİDERLİK. , 2014, ss.689 - 705.
AMA DEMİREL H,Kişman Z KÜLTÜRLER ARASI LİDERLİK. . 2014; 689 - 705.
Vancouver DEMİREL H,Kişman Z KÜLTÜRLER ARASI LİDERLİK. . 2014; 689 - 705.
IEEE DEMİREL H,Kişman Z "KÜLTÜRLER ARASI LİDERLİK." , ss.689 - 705, 2014.
ISNAD DEMİREL, HATİCE GÖKÇE - Kişman, Zülfükar Aytaç. "KÜLTÜRLER ARASI LİDERLİK". (2014), 689-705.
APA DEMİREL H, Kişman Z (2014). KÜLTÜRLER ARASI LİDERLİK. Turkish Studies (Elektronik), 9(5), 689 - 705.
Chicago DEMİREL HATİCE GÖKÇE,Kişman Zülfükar Aytaç KÜLTÜRLER ARASI LİDERLİK. Turkish Studies (Elektronik) 9, no.5 (2014): 689 - 705.
MLA DEMİREL HATİCE GÖKÇE,Kişman Zülfükar Aytaç KÜLTÜRLER ARASI LİDERLİK. Turkish Studies (Elektronik), vol.9, no.5, 2014, ss.689 - 705.
AMA DEMİREL H,Kişman Z KÜLTÜRLER ARASI LİDERLİK. Turkish Studies (Elektronik). 2014; 9(5): 689 - 705.
Vancouver DEMİREL H,Kişman Z KÜLTÜRLER ARASI LİDERLİK. Turkish Studies (Elektronik). 2014; 9(5): 689 - 705.
IEEE DEMİREL H,Kişman Z "KÜLTÜRLER ARASI LİDERLİK." Turkish Studies (Elektronik), 9, ss.689 - 705, 2014.
ISNAD DEMİREL, HATİCE GÖKÇE - Kişman, Zülfükar Aytaç. "KÜLTÜRLER ARASI LİDERLİK". Turkish Studies (Elektronik) 9/5 (2014), 689-705.