Bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin Bursa koşullarındaki adaptasyon ve stabilite yeteneklerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma

Yıl: 2001 Cilt: 15 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 59 - 67 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin Bursa koşullarındaki adaptasyon ve stabilite yeteneklerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma

Öz:
Bursa koşullarında 1988-1996 yılları arasında dokuz yıllık olarak yürütülen bu çalışmada bazi ekmeklik bugday çesitlerinin adaptasyon ve stabilite yetenekleri belirlenmeye cahsilmistir. Yedi adet ekmeklik bugday gesidinin (Cumhuriyet-75, Momtchill, Tosun-22, Gemini, Katea-I, Kirkpinar-79 ve Atilla-12) kullanıldığı araştırma, Uludag Universitesi Gorükle Kampüsü'nde bulunan Ziraat Fakultesi Uygulama ve Arastirma Merkezinin deneme tarlalarında yürütülmüştür. Parsel alaninin 12 m2 (10mx1.2 m) oldugu ve ekimlerin Ekim ayı içerisinde yapıldığı denemeler dört tekrarlamalı tesadüf blokları deneme desenine göre planlanmış ve sonuçlandirilmıştir. Çeşitlerin adaptasyon ve stabilite yeteneklerinin belirlenmesinde parsellerden elde edilerek dekara çevrilen verim degerleri (kg/da) kullanılmistir. Basit regresyon metodunun kullanıldigi çalışmada çeşitlere ait üç istatistik hesaplanmistir. Bunlar; regresyon katsayisi (b), regresyondan sapmalar kareler ortalamasi (S2) ve belirleme (determinasyon) katsayisi (r2) degerleridir. Elde edilen sonuçlara göre, sadece regresyondan sapmalar varyansının dikkate alindigi durumda denemede yer alan tüm çesitlerin stabil oldugu belirlenmistir. Çesitlere ait belirleme katsayılarının onemliligi de bu sonucu dogrular nitelikte olmustur. Regresyondan sapmalar varyansı ile birlikte regresyon katsayilannin da dikkate alindigi durumda ise sadece Momtchill, Katea-1, Kirkpınar-79 ve Gemini çesitlerinin stabil çesitler ol-dugu, Atilla-12, Tosun-22 ve Cumhuriyet-75 qesitlerinin ise stabil olmadikları sonucu elde edilmistir. Regresyon katsayiları dikkate alınarak yapilan çesitlerin adaptasyon yetenekleri sınıflandırılmasinda, Cumhuriyet-75 çesidinin iyi kosullara, Tosun-22 ve Atilla-12 çesitlerinin kotii kosullara adapte olduklan, verimleri deneme ortalamasindan (531 kg/da) yüksek bulunan Momtchill, Katea-1 ve Kirkpinar-79 çesitlerinin tüm kosullara iyi, verimi deneme ortalamasindan düsük bulunan Gemini çesidinin ise tüm kosullara kotü adapte oldukları belirlenmistir.
Anahtar Kelime: kararlılık verim uyum regresyon analizleri varyans analizi ekmeklik buğday istatistiksel analizler Bursa (şehir) kültür çeşitleri buğday

Konular: Ziraat Mühendisliği

A research on determination of adaptation and stable ability of some soft wheat varieties under Bursa ecological conditions

Öz:
Under Bursa ecological conditions, between 1988 and 1996, along for nine years it was tried to determine the adaptation and stable ability of some soft wheat cultivars. For this purpose, seven soft wheat cultivars such as Cumhuriyet-75, Momtchill, Tosun-22, Gemini, Katea-1, Kirkpınar- 79 and Atilla-12 were used as plant materials. Experimental fields of Research and Application Center of Agriculture faculty at Gorukle campus ofUludag University were chosen for sowing. Varieties were sown in October at plots which were 12 m2 with 10 m x 1.2 m size. Four replications were applied with Random Complete Block design. Seed yields ofvaiieties were used to determine their adaptation and stable ability. In the experiment in which simple regression method was used, three different statistical parameters of cultivars were calculated. These.are: regression coefficient (b), regression-biased square means (S2j and determination coefficient (r2) values. Acconding to the results, when regressional tendency is taken into attention, it has been understood that all of the cultivars are stable. The importance of determination coefficients of cultivars has tended to prove this result. As regressional tendency along with regression coefficients are taken into account, Momtchill, Katea-1, Kirkpinar-79 and Gemini were determined as stable cultivars, Atilla-I2, Tosun-22 and Cumhuriyet-75 none stable cultivars In ranking cultivars for their adaptation ability by using regression coefficients, it was determined that Cumhuriyet-75 is adapted to good con-ditions, Tosun-22 and Atilla-12 to bad condition, Momtchill, Katia-I and Kirkpinar-79 whose yields were higher than avarage yield of experiment (531 kg/da) adapted, to every conditions, Gemini with yield lower than avarage experiment yield to bad conditions.
Anahtar Kelime: statistical analysis Bursa cultivars wheat stability yields adaptation regression analysis analysis of variance bread wheat

Konular: Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Anonim., Tarımsal Yapı ve Üretim. T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü, 1996.
  • Anonim., Bursa Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Kayıtları, 1999.
  • Turan, Z.M., Araştırma ve Deneme Metodları. U.Ü. Zir. Fak. Ders Notu. Bursa, 1988.
  • Yıldırım, M.B., A. Öztürk, İkiz ve H. Püsküllü., Bitki Islahında İstatistik-Genetik yöntemler. E.B. Zirai Araştırma Enstitüsü, Menemen-İzmir, 1979.
  • Finlay, K.W. ve G.N. Wilkinson., The Analysis of Adaptation in a Plant Breeding Programme. Aust. J.Ag.Res., 14:742-54, l963.
  • Breese, E.L., The Measurement and Signifıcance of Genetype-Environment Interactions in Grasses. Heredity 24:27-44, 1969.
  • Eberhart, S.A. ve W.A. Russel., Stability Parametres for Comporing Varieties. Crop Sci., 6:36-40, 1966.
APA DOĞAN R, AYÇİÇEK M (2001). Bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin Bursa koşullarındaki adaptasyon ve stabilite yeteneklerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma. , 59 - 67.
Chicago DOĞAN Ramazan,AYÇİÇEK MEHMET Bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin Bursa koşullarındaki adaptasyon ve stabilite yeteneklerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma. (2001): 59 - 67.
MLA DOĞAN Ramazan,AYÇİÇEK MEHMET Bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin Bursa koşullarındaki adaptasyon ve stabilite yeteneklerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma. , 2001, ss.59 - 67.
AMA DOĞAN R,AYÇİÇEK M Bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin Bursa koşullarındaki adaptasyon ve stabilite yeteneklerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma. . 2001; 59 - 67.
Vancouver DOĞAN R,AYÇİÇEK M Bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin Bursa koşullarındaki adaptasyon ve stabilite yeteneklerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma. . 2001; 59 - 67.
IEEE DOĞAN R,AYÇİÇEK M "Bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin Bursa koşullarındaki adaptasyon ve stabilite yeteneklerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma." , ss.59 - 67, 2001.
ISNAD DOĞAN, Ramazan - AYÇİÇEK, MEHMET. "Bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin Bursa koşullarındaki adaptasyon ve stabilite yeteneklerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma". (2001), 59-67.
APA DOĞAN R, AYÇİÇEK M (2001). Bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin Bursa koşullarındaki adaptasyon ve stabilite yeteneklerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(2), 59 - 67.
Chicago DOĞAN Ramazan,AYÇİÇEK MEHMET Bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin Bursa koşullarındaki adaptasyon ve stabilite yeteneklerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 15, no.2 (2001): 59 - 67.
MLA DOĞAN Ramazan,AYÇİÇEK MEHMET Bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin Bursa koşullarındaki adaptasyon ve stabilite yeteneklerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.15, no.2, 2001, ss.59 - 67.
AMA DOĞAN R,AYÇİÇEK M Bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin Bursa koşullarındaki adaptasyon ve stabilite yeteneklerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2001; 15(2): 59 - 67.
Vancouver DOĞAN R,AYÇİÇEK M Bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin Bursa koşullarındaki adaptasyon ve stabilite yeteneklerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2001; 15(2): 59 - 67.
IEEE DOĞAN R,AYÇİÇEK M "Bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin Bursa koşullarındaki adaptasyon ve stabilite yeteneklerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma." Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 15, ss.59 - 67, 2001.
ISNAD DOĞAN, Ramazan - AYÇİÇEK, MEHMET. "Bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin Bursa koşullarındaki adaptasyon ve stabilite yeteneklerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 15/2 (2001), 59-67.