Yıl: 2001 Cilt: 7 Sayı: 1-2 Sayfa Aralığı: 60 - 65 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Ruminantlarda urolithiasisli olguların fossa paralumbal üriner kateterizasyon ve antienflamatuar ilaç ile sağaltımı

Öz:
Bu çalışmada urolithiasis nedeniyle F.Ü. Hayvan Hastanesine getirilen 16 buzağı ve 2 erkek toklu'da fossa paralumbal kateter ve tıbbi sağaltım uygulandı. Klinik, ultrasonografık ve kan (üre) muayeneleri sonucunda 5 olguda vesica urinaria rupturu, 5 olguda uretra rupturu, ve 6 olguda henüz ruptur şekillenmediği ve koçların birinde v. urinaria, diğerinde uretra rupturu saptandı. Olgulara eşit sayıda foley ve pezzer kateterleri fossa paralumbal bölge açılarak vesica urinaria'ya uygulandı. Ruptur şekillenmiş olgularda sidik kesesi onarılıp içerisi ve karın boşluğu yıkandıktan sonra kateter uygulandı. Parenteral olarak serum (isolyte), antibiyotik (Dimisin) ve nonsteroid anti enflematuar (Finadyne) uygulandı. Operasyondan sonraki 3 ile 6. günlerden başlayarak 5-6 saat ve sonraki günlerde 12 saata kadar arttırılarak kateterlerin uçları kapatıldı ve idrarın normal yoldan akışı zorlandı. Başlangıçta damla damla ve 10-15 günlük süreler sonunda normal olarak idrar akışı sağlandığı görüldü ve kateterler çekilerek çıkarıldı. Sonuç olarak bu yöntemle sağaltım uygulanan tüm olgu-larda başarılı sonuç alınmış ve ayrıca damızlık özellikleri de korunmuştur.
Anahtar Kelime: buzağı üriner taş geviş getiren hayvanlar antienflamatuar ajanlar tedavi kateter takma ürolit idrar yolu hastalıkları

Konular: Veterinerlik

Treatment of urolithiasis cases with suprapubic urinary catheterisation and antiinflammatory drug in ruminants

Öz:
This study was conducted on 16 calves and 2 rams brought to F.U. Veterinary Faculty Clinics for a complaint of urolithiasis. After clinic, ultrasonographic and blood urea profile analyses it was determined that 5 calves and one ram possessed vesica urinea rupture, 5 calves and one ram had urethral rupture arid 6 had urolithiasis with unruptured vesica urinaria. Foley or Pezzer catheters were placed equally in the vesicaurinarias of these cases through flank approach. In rupture formed cases once vesica urinaria and abdominal cavity were thoroughly irrigated and defects were repaired, then the catheters were placed. All cases received postoperatively serum (Isolyte) and antibiotic (Dimisin) and non-steroid antiinflammatory drug (Fynadyne). The catheter's opinings were closed tem-porarily about 5-6 hours/ day duration 3-6 days after surgery and this interval increased daily 12 hours in the following days. The aim of this procedure was to allow urine force urethral stenosis to open and eventually let it flow through its natural course. Urine leaked initially through preputial orificium and then gradually gained its normal flow within 10-15 days. In conclusion, a successful result was obtained in all cases treated with this method. Additionally, with this method the breeding capabilities of all cases were maintained.
Anahtar Kelime: urolithiasis urinary tract diseases calves urinary calculi ruminants antiinflammatory agents therapy catheterization

Konular: Veterinerlik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
0
0
0
APA CANPOLAT İ, BULUT S, KILIÇ Ş (2001). Ruminantlarda urolithiasisli olguların fossa paralumbal üriner kateterizasyon ve antienflamatuar ilaç ile sağaltımı. , 60 - 65.
Chicago CANPOLAT İ.,BULUT S.,KILIÇ Ş. Ruminantlarda urolithiasisli olguların fossa paralumbal üriner kateterizasyon ve antienflamatuar ilaç ile sağaltımı. (2001): 60 - 65.
MLA CANPOLAT İ.,BULUT S.,KILIÇ Ş. Ruminantlarda urolithiasisli olguların fossa paralumbal üriner kateterizasyon ve antienflamatuar ilaç ile sağaltımı. , 2001, ss.60 - 65.
AMA CANPOLAT İ,BULUT S,KILIÇ Ş Ruminantlarda urolithiasisli olguların fossa paralumbal üriner kateterizasyon ve antienflamatuar ilaç ile sağaltımı. . 2001; 60 - 65.
Vancouver CANPOLAT İ,BULUT S,KILIÇ Ş Ruminantlarda urolithiasisli olguların fossa paralumbal üriner kateterizasyon ve antienflamatuar ilaç ile sağaltımı. . 2001; 60 - 65.
IEEE CANPOLAT İ,BULUT S,KILIÇ Ş "Ruminantlarda urolithiasisli olguların fossa paralumbal üriner kateterizasyon ve antienflamatuar ilaç ile sağaltımı." , ss.60 - 65, 2001.
ISNAD CANPOLAT, İ. vd. "Ruminantlarda urolithiasisli olguların fossa paralumbal üriner kateterizasyon ve antienflamatuar ilaç ile sağaltımı". (2001), 60-65.
APA CANPOLAT İ, BULUT S, KILIÇ Ş (2001). Ruminantlarda urolithiasisli olguların fossa paralumbal üriner kateterizasyon ve antienflamatuar ilaç ile sağaltımı. Veteriner Cerrahi Dergisi, 7(1-2), 60 - 65.
Chicago CANPOLAT İ.,BULUT S.,KILIÇ Ş. Ruminantlarda urolithiasisli olguların fossa paralumbal üriner kateterizasyon ve antienflamatuar ilaç ile sağaltımı. Veteriner Cerrahi Dergisi 7, no.1-2 (2001): 60 - 65.
MLA CANPOLAT İ.,BULUT S.,KILIÇ Ş. Ruminantlarda urolithiasisli olguların fossa paralumbal üriner kateterizasyon ve antienflamatuar ilaç ile sağaltımı. Veteriner Cerrahi Dergisi, vol.7, no.1-2, 2001, ss.60 - 65.
AMA CANPOLAT İ,BULUT S,KILIÇ Ş Ruminantlarda urolithiasisli olguların fossa paralumbal üriner kateterizasyon ve antienflamatuar ilaç ile sağaltımı. Veteriner Cerrahi Dergisi. 2001; 7(1-2): 60 - 65.
Vancouver CANPOLAT İ,BULUT S,KILIÇ Ş Ruminantlarda urolithiasisli olguların fossa paralumbal üriner kateterizasyon ve antienflamatuar ilaç ile sağaltımı. Veteriner Cerrahi Dergisi. 2001; 7(1-2): 60 - 65.
IEEE CANPOLAT İ,BULUT S,KILIÇ Ş "Ruminantlarda urolithiasisli olguların fossa paralumbal üriner kateterizasyon ve antienflamatuar ilaç ile sağaltımı." Veteriner Cerrahi Dergisi, 7, ss.60 - 65, 2001.
ISNAD CANPOLAT, İ. vd. "Ruminantlarda urolithiasisli olguların fossa paralumbal üriner kateterizasyon ve antienflamatuar ilaç ile sağaltımı". Veteriner Cerrahi Dergisi 7/1-2 (2001), 60-65.