Yıl: 2001 Cilt: 11 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 19 - 28 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Adana ilinde entansif süt sığırcılığı üretim ekonomisi

Öz:
Bu araştırma, Adana ili Seyhan ve Yüreğir merkez ilçelerinde yapılmıştır. Çalışmada 66 işletmeden anket yolu ile 1998 yılına ait sosyo-ekonomik veriler toplanmıştır. İşletme başına gayrisafi üretim değeri 2.620 milyon TL olarak hesaplanmıştır. Bu değer içerisinde en önemli pay süt satışına aittir (%63.7). İşletmelerde değişen masrafların önemli bir kısmını yem masrafları oluşturmaktadır (%74.8). İşletmeler genelinde ortalama brüt kar 1.165 milyon TL’dir. İşletmeler büyüdükçe toplam ve hayvan başına brüt kar değeri artmaktadır.
Anahtar Kelime: üretim ekonomisi gayrisafi üretim değeri değişken maliyet brüt kar Adana maliyet süt sığırı ekonomik analizler sosyoekonomik durum

Konular: İşletme Ziraat Mühendisliği İktisat İşletme Finans

Intensive dairy cattle production economics in Adana province

Öz:
This research was conducted in Seyhan and Yüreğir Central Counties of Adana Province. In the research, socio-economic data belonging to the year 1998 was obtained from 66 dairy cattle farms. Gross production value of this enterprise per farm was calculated as 2.620 million TL. The biggest share in that value comes from raw milk sales (63.7 %). Feed cost is the most outstanding cost item in variable costs of the enterprise (74.8 %). Gross margin of the enterprise per farm was found as 3.585 million TL. The larger the enterprise, the more total gross margin per farm and gross margin per cattle were realized.
Anahtar Kelime: costs dairy cattle economic analysis socioeconomic status production economics gross production value variable costs gross margins Adana

Konular: İşletme Ziraat Mühendisliği İktisat İşletme Finans
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Açıl, A.F. ve H. İnan, 1977. Eskişehir Merkez ve Alpu Ovası Tarım İşletmelerinde Süt Maliyetleri ve Bunu Etkileyen Faktörler. Ankara Üniversitesi Basımevi. Ankara.
  • Açıl, A.F., 1977. Tarımsal Ürün Maliyetlerinin Hesaplanması ve Memleketimiz Tarımsal Ürün Maliyetlerindeki Gelişmeler. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 665. Bilimsel Araştırma ve İncelemeler: 91. Ankara.
  • Açıl, A.F. ve R. Demirci, 1984. Tarım Ekonomisi Dersleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 880. Ankara.
  • Aksoyak, Ş., 1995. Konya İlinde Kültür+Melez Süt Sığırcılığı İşletmeleri ile Yerli Irk Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Ekonomik Yönden Karşılaştırılması. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Konya.
  • Aldana, V. C., 1990. Productivity and profitability in systems of milk production in Colombia. Coyuntura- Agropecuaria. 7(2): 81-103.
  • Aras, A. ve R. İzmirli, 1976. İzmir Şehir Yöresinde Ahır Sütçülüğü Yapan İhtisaslaşmış Süt İşletmelerinden Seçilen Bir Grup’un Ekonomik Yönden İncelenmesi ve Üretim Maliyeti. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. Yayın No: 279. Bornova-İzmir.
  • Ayyıldız, T. ve F. Yavuz, 1988. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ziraat İşletmesindeki İnek Sütü Maliyetleri. Doğa Tarım ve Ormancılık Dergisi. 12(3).
  • Bülbül, M. ve H. Fidan, 1994. Türk-Alman işbirliği ile uygulanan Samsun sığırcılık projesi işletmelerinde inek sütü maliyeti ve üretimin fonksiyonel analizi. Kooperatifçilik Dergisi. Sayı:105. Ankara.
  • Çetin, B. ve M. Koyuncu, 1991. Bursa ili merkez ilçesi entansif süt sığırcılığı üretim faaliyetinde işgücü kullanım düzeylerinin saptanması. Uludağ Üniversitesi Zir. Fak. Derg., 8.
  • Dano, J. ve J. Huba, 1997. First results of the milk production costs analysis of the braunvieh breed in Slovakia. Zemedelska-Ekonomika-UZPI (Çek Cumhuriyeti). 43(7): 297-307.
  • Dano, J. ve A. Gazikova, 1993. Milk yield optimization in the Slovak pinzgau breed gene reserve. Zemedelska- Ekonomika-UZPI (Çek Cumhuriyeti). 39(10): 769-781.
  • Dostoğlu, A. S. ve R. Türkmen, 1982. Devlet Üretme Çiftliklerinin Sığırcılık Çalışmalarında Kaynak Kullanımı ve Verimlilik. Milli Prodüktivite Merkezi Yayınları. Yayın No: 267. Ankara.
  • Eliçin, A., S. M. Yener, S. Mutaf ve N. Akman, 1990, Türkiye’de büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve damızlıklara etkin olarak kullanılması. Türkiye Ziraat Mühendisliği 3.Teknik Kongresi, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ve AÜ Ziraat Fakültesi Ortaklığı, Ankara.
  • Erkuş, A. ve T. Kıral, 1991. Türkiye’de tarımsal yapı bu yapı içerisinde hayvancılığın önemi ve geleceği. II. Hayvancılık Kongresi, TMMOB, Ziraat Mühendisleri Odası, Ankara.
  • Erkuş, A., R. Demirci, A. Özçelik ve B. Çetin, 1986. Eskişehir ve Burdur illeri sığırcılık işletmelerinde verimlilik ile optimum üretim ve yatırım hacminin tesbiti. Doğa, Veterinerlik ve Hayvancılık. 11(2):133- 142.
  • Erkuş, A. ve R. Demirci, 1985. Tarımsal İşletmecilik ve Planlama. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 944. Ders Kitabı: 269. Ankara.
  • Erkuş, A., A. Turan, A. Eliçin, H. Tanrıvermiş, A. Özçelik ve E. Gündoğmuş, 1996. Tekirdağ İli Tarım İşletmelerinde İthal ve Kültür Melezi Süt Sığırları ile Üretim Yapan İşletmelerde Süt Sığırcılığı Faaliyetlerinin Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi. Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği ve Vakfı Yayınları. No:14.Ankara.
  • Esen, A. R. ve U. Akın, 1978. Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Verimlilik ve Ekonomik Analizler. Milli Prodüktivite Merkezi Yayınları. Yayın No: 222. Ankara.
  • Fidan, H., 1992. Çorum İlinde Sığır Yetiştiriciliği Yapan Tarım İşletmelerinin Ekonomik Analizi ve Hayvansal Ürünlerin Maliyet Unsurlarının Araştırılması. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ankara.
  • Gül, A., 1991. Tarım Ekonomisi Alanında Yapılan Anket Çalışmalarının Bilgisayarda Değerlendirilmesi ve Analizi. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı (Yüksek Lisans Tezi). Adana.
  • Gül, A., 1996. Bilimsel çalışmalarda örnekleme ve bu amaca yönelik hazırlanmış bir bilgisayar programı. Ç.Ü. Zir. Fak. Derg. 11(3):15-30.
  • Gül, A., 1998. Adana İlinde Projeli ve Projesiz Süt Sığırcılığı Üretim Faaliyetlerinin Ekonomik Yönden Karşılaştırılması. ÇÜ Ziraat Fakültesi Yayın No: 131. Adana.
  • Güneş, T., 1962. Hayvan Mahsulleri Maliyetlerinin Hesap Edilmesi. TZYM Birliği. Ankara.
  • Hilfiker, J., 1996. Dairy farming: milk performance and structure influence the farm result Agrarforschung. 3(6): 291-294.
  • İnan, H., 1986. Tekirdağ İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Optimum İşletme Planlarının Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Yayın No:11, Tekirdağ.
  • Kanechanacharoen, P., 1993. Economic and Financial Analysis of Dairy Farm Investment of Members of Milk Collecting Center at Amphoe Sikhiu. Changwat Nakhon Ratchsima. Kasetsart Üniversitesi, Ekonomi (Yüksek Lisans Tezi). Bankok, Tailand.
  • Kıral, T., 1993. Ankara İlinde T.Ş.F.A.Ş. Besi Bölge Şefliği Tarafından Desteklenen Sığır Besiciliği İşletmelerinin Ekonomik Analizi. AÜ Zir. Fak. Yayınları No: 1289, Ankara.
  • Kıral, T. ve E. Rehber, 1986. Hayvansal ürün maliyetlerinin hesaplanması. Batı Akdeniz Bölgesi 1. Hayvancılık Semineri, AÜ Ziraat Fakültesi. Antalya.
  • Lalwani, M., 1989. Technological change in India’s dairy farming sector distribution and decoposition of output gains. Journal of Agricultural Economics. University of Delhi. New Delhi. India
  • Sivaslıgil, A., 1997. Tokat İlinde Hayvancılık Sektörünün Yapısı, Sorunları ve Gelişme Olanakları Üzerine Bir Araştırma. Atilla Yayıncılık. Ankara.
  • Suryanto, B., 1992. Rentability analysis of smallholder’s dairy cattle farming in boyolali district, central java (Indonesia). üniversitas diponegoro, semarang, Fakultas Peternakan. 17(4): 21-29.
  • Şahin, K., 1993. Adana İli Seyhan ve Yüreğir İlçelerinde Süt Sığırcılığı Yapılan İşletmelerde Kaynak Kullanımı ve Verimlilik. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Kod No: 644. Adana.
  • Şahin, K., A. Gül ve Y. Aras, 1997. Süt Sığırcılığı Proje Uygulaması; Anberinarkı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Örneği. Kooperatifçilik Dergisi. 115. 22-31. Ankara.
  • Turan, A., 1997. Çerkeş İlçesinde Süt Sığırcılığı Yapan Tarım İşletmeleri Üzerine Kooperatifleşmenin Etkileri. Türk Kooperatifçilik Eğitim Vakfı Yayınları. No:5. Ankara.
  • Valies, H., 1994. Dairy Production in Suriname: Structure of The Sector, Management Practices. IICA/LVV Livestock Development Project. IICA, Paramaribo, Suriname.
  • Wiroaj, R., 1993. Study of Economic Return in Dairy Production of Members of Tak-Fa Agricultural Cooperative Ltd. Changwat Nakhon Sawan. Kasetsart Üniversitesi Kooperatif Ekonomisi (Yüksek Lisans Tezi). Bangkok, Tailand.
  • Yamane, T., 1967. Elementary Sampling Theory. Prince- Hall Inc., Englewood Cliffs, N.J., U.S.A
  • Yurdakul, O., 1978. Adana Merkez İlçesi Tarım İşletmelerinde Süt Sığırcılığının Ekonomik Yapısı ve İlçede Süt Pazarlaması İle Tüketimi (Basılmamış Doçentlik Tezi). Adana.
APA KASIM Ş, Gül A, KOÇ B, DAĞISTAN E (2001). Adana ilinde entansif süt sığırcılığı üretim ekonomisi. , 19 - 28.
Chicago KASIM ŞAHİN,Gül Aykut,KOÇ Beşir,DAĞISTAN Erdal Adana ilinde entansif süt sığırcılığı üretim ekonomisi. (2001): 19 - 28.
MLA KASIM ŞAHİN,Gül Aykut,KOÇ Beşir,DAĞISTAN Erdal Adana ilinde entansif süt sığırcılığı üretim ekonomisi. , 2001, ss.19 - 28.
AMA KASIM Ş,Gül A,KOÇ B,DAĞISTAN E Adana ilinde entansif süt sığırcılığı üretim ekonomisi. . 2001; 19 - 28.
Vancouver KASIM Ş,Gül A,KOÇ B,DAĞISTAN E Adana ilinde entansif süt sığırcılığı üretim ekonomisi. . 2001; 19 - 28.
IEEE KASIM Ş,Gül A,KOÇ B,DAĞISTAN E "Adana ilinde entansif süt sığırcılığı üretim ekonomisi." , ss.19 - 28, 2001.
ISNAD KASIM, ŞAHİN vd. "Adana ilinde entansif süt sığırcılığı üretim ekonomisi". (2001), 19-28.
APA KASIM Ş, Gül A, KOÇ B, DAĞISTAN E (2001). Adana ilinde entansif süt sığırcılığı üretim ekonomisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 11(2), 19 - 28.
Chicago KASIM ŞAHİN,Gül Aykut,KOÇ Beşir,DAĞISTAN Erdal Adana ilinde entansif süt sığırcılığı üretim ekonomisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi 11, no.2 (2001): 19 - 28.
MLA KASIM ŞAHİN,Gül Aykut,KOÇ Beşir,DAĞISTAN Erdal Adana ilinde entansif süt sığırcılığı üretim ekonomisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, vol.11, no.2, 2001, ss.19 - 28.
AMA KASIM Ş,Gül A,KOÇ B,DAĞISTAN E Adana ilinde entansif süt sığırcılığı üretim ekonomisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2001; 11(2): 19 - 28.
Vancouver KASIM Ş,Gül A,KOÇ B,DAĞISTAN E Adana ilinde entansif süt sığırcılığı üretim ekonomisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2001; 11(2): 19 - 28.
IEEE KASIM Ş,Gül A,KOÇ B,DAĞISTAN E "Adana ilinde entansif süt sığırcılığı üretim ekonomisi." Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 11, ss.19 - 28, 2001.
ISNAD KASIM, ŞAHİN vd. "Adana ilinde entansif süt sığırcılığı üretim ekonomisi". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi 11/2 (2001), 19-28.