Yıl: 2017 Cilt: 5 Sayı: Ergonomi 2016 Sayfa Aralığı: 189 - 199 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

HATA TÜRÜ VE ETKİLERİ ANALİZİ VE KALİTE FONKSİYON YAYILIMI İLE BİR İNŞAAT FİRMASI İÇİN RİSK DEĞERLENDİRMESİ

Öz:
Risk kavramı, 1920'li yıllardaki ekonomik ve teknolojik gelişmeler ile daha önemli hale gelmiştir. Risklerin sistemli bir şekilde kontrolü, iyi bir risk yönetimi ile mümkün olabilir. Risk değerlendirmesi, risk yönetiminin en önemli ve en kritik adımlarından birini oluşturmaktadır. Son yıllarda inşaat sektörünün Türkiye'de canlanması ile Türkiye'deki inşaat şirketlerinde kaza oranları gözle görülür bir şekilde artış göstermektedir. Bu çalışmada, ilk adımdan başlayarak bir inşaat firması için risk değerlendirmesi yapılmıştır. İyi bir risk değerlendirmesi ile inşaat alanında olan olası tehlikelerin belirlenip azaltılarak; tehlikelerden dolayı oluşan kazaların sayısının asgari düzeye indirilmesi amaçlanmıştır. Risk değerlendirmesi için iki yöntemden oluşan bütünleşik bir model önerilmiştir. Bu model, Hata Türü ve Etkileri Analizi (HTEA) ve Kalite Fonksiyon Yayılımı (KFY) yöntemlerinden oluşmaktadır. Öncelikle, HTEA'da her bir tehlike türü için risk öncelik göstergeleri (RÖG) bulunmuştur ve tehlike türlerinin sıralaması yapılmıştır. Ayrıca, HTEA'da tehlike türleri için alınacak önleyici tedbirler belirlenmiştir. Daha sonra Pareto Analizi ile ilk %25'e karşılık gelen en önemli tehlike türleri KFY yöntemine eklenmiştir. KFY yöntemi ile en önemli tehlike türleri ve alınabilecek önleyici tedbirler arasındaki ilişkiler belirlenmiştir. Sonrasında, tehlike türlerinin çoğunluğunun önlenmesi için alınacak önleyici tedbirlerin önem derecesine göre sıralaması yapılmıştır. Hem HTEA hem de KFY kurulumunda, inşaat firmasında çalışan yöneticilerin fikirlerinden faydalanılmıştır. Böylece HTEA ve KFY metotlarını bütünleşik şekilde kullanarak risk değerlendirmesi yapılmıştır. Bu risk değerlendirmesinde alınacak önleyici tedbirlerin sıralaması yapılmıştır.
Anahtar Kelime:

RISK ASSESSMENT FOR A CONSTRUCTION COMPANY WITH FAILURE MODE AND EFFECTS ANALYSIS AND QUALITY FUNCTION DEPLOYMENT

Öz:
The concept of risk has become increasingly important with the economic and technologic advances on the 1920s. A systematized control of risks is possible only through a thorough risk management policy. Risk assessment forms one of the essential and highly critical steps of the risk management. In recent years, accident rates in construction companies in Turkey have visibly increased with the expansion of the construction industry in Turkey. In this study, risk assessment is done for a construction company, starting from the first step. With a thorough risk assessment, the aim is to reduce the number of the accidents caused by hazards to the minimum by specifying and reducing possible hazards in the construction area. An integrated model which consists of two methods is suggested for the risk assessment. This model consists of Failure Modes and Effects Analysis (FMEA) and Quality Function Deployment (QFD) methods. Primarily, in FMEA, risk priority indexes (RPI) are determined and the hazard types are ordered. Moreover, in FMEA, preventive measures for the hazard types are determined. Later, with Pareto Analysis, the most important hazard types corresponding to first %25 are added to QFD method. With QFD, relationships between the preventive measures and most important hazard types are specified. Afterwards, the preventive measures are ordered according to their importance levels to prevent most of the hazard types. The ideas of the managers working in the construction company are utilized in the setup of both FMEA and QFD. In this way, the risk assessment is done using FMEA and QFD methods in an integrated way. The ordering of the preventive measures to be taken is performed in this risk assessment.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA TOPTANCI Ş, Erginel N (2017). HATA TÜRÜ VE ETKİLERİ ANALİZİ VE KALİTE FONKSİYON YAYILIMI İLE BİR İNŞAAT FİRMASI İÇİN RİSK DEĞERLENDİRMESİ. , 189 - 199.
Chicago TOPTANCI ŞURA,Erginel Nihal HATA TÜRÜ VE ETKİLERİ ANALİZİ VE KALİTE FONKSİYON YAYILIMI İLE BİR İNŞAAT FİRMASI İÇİN RİSK DEĞERLENDİRMESİ. (2017): 189 - 199.
MLA TOPTANCI ŞURA,Erginel Nihal HATA TÜRÜ VE ETKİLERİ ANALİZİ VE KALİTE FONKSİYON YAYILIMI İLE BİR İNŞAAT FİRMASI İÇİN RİSK DEĞERLENDİRMESİ. , 2017, ss.189 - 199.
AMA TOPTANCI Ş,Erginel N HATA TÜRÜ VE ETKİLERİ ANALİZİ VE KALİTE FONKSİYON YAYILIMI İLE BİR İNŞAAT FİRMASI İÇİN RİSK DEĞERLENDİRMESİ. . 2017; 189 - 199.
Vancouver TOPTANCI Ş,Erginel N HATA TÜRÜ VE ETKİLERİ ANALİZİ VE KALİTE FONKSİYON YAYILIMI İLE BİR İNŞAAT FİRMASI İÇİN RİSK DEĞERLENDİRMESİ. . 2017; 189 - 199.
IEEE TOPTANCI Ş,Erginel N "HATA TÜRÜ VE ETKİLERİ ANALİZİ VE KALİTE FONKSİYON YAYILIMI İLE BİR İNŞAAT FİRMASI İÇİN RİSK DEĞERLENDİRMESİ." , ss.189 - 199, 2017.
ISNAD TOPTANCI, ŞURA - Erginel, Nihal. "HATA TÜRÜ VE ETKİLERİ ANALİZİ VE KALİTE FONKSİYON YAYILIMI İLE BİR İNŞAAT FİRMASI İÇİN RİSK DEĞERLENDİRMESİ". (2017), 189-199.
APA TOPTANCI Ş, Erginel N (2017). HATA TÜRÜ VE ETKİLERİ ANALİZİ VE KALİTE FONKSİYON YAYILIMI İLE BİR İNŞAAT FİRMASI İÇİN RİSK DEĞERLENDİRMESİ. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi, 5(Ergonomi 2016), 189 - 199.
Chicago TOPTANCI ŞURA,Erginel Nihal HATA TÜRÜ VE ETKİLERİ ANALİZİ VE KALİTE FONKSİYON YAYILIMI İLE BİR İNŞAAT FİRMASI İÇİN RİSK DEĞERLENDİRMESİ. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 5, no.Ergonomi 2016 (2017): 189 - 199.
MLA TOPTANCI ŞURA,Erginel Nihal HATA TÜRÜ VE ETKİLERİ ANALİZİ VE KALİTE FONKSİYON YAYILIMI İLE BİR İNŞAAT FİRMASI İÇİN RİSK DEĞERLENDİRMESİ. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi, vol.5, no.Ergonomi 2016, 2017, ss.189 - 199.
AMA TOPTANCI Ş,Erginel N HATA TÜRÜ VE ETKİLERİ ANALİZİ VE KALİTE FONKSİYON YAYILIMI İLE BİR İNŞAAT FİRMASI İÇİN RİSK DEĞERLENDİRMESİ. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi. 2017; 5(Ergonomi 2016): 189 - 199.
Vancouver TOPTANCI Ş,Erginel N HATA TÜRÜ VE ETKİLERİ ANALİZİ VE KALİTE FONKSİYON YAYILIMI İLE BİR İNŞAAT FİRMASI İÇİN RİSK DEĞERLENDİRMESİ. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi. 2017; 5(Ergonomi 2016): 189 - 199.
IEEE TOPTANCI Ş,Erginel N "HATA TÜRÜ VE ETKİLERİ ANALİZİ VE KALİTE FONKSİYON YAYILIMI İLE BİR İNŞAAT FİRMASI İÇİN RİSK DEĞERLENDİRMESİ." Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi, 5, ss.189 - 199, 2017.
ISNAD TOPTANCI, ŞURA - Erginel, Nihal. "HATA TÜRÜ VE ETKİLERİ ANALİZİ VE KALİTE FONKSİYON YAYILIMI İLE BİR İNŞAAT FİRMASI İÇİN RİSK DEĞERLENDİRMESİ". Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 5/Ergonomi 2016 (2017), 189-199.