Ile de France x Akkaraman ($G_1$) melezi erkek kuzularında süt emme ve besi dönemindeki canlı ağırlık ve vücut ölçüleri arasındak ilişkinin kanonik korelasyon metodu ile araştırılması

Yıl: 2002 Cilt: 8 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 67 - 72 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Ile de France x Akkaraman ($G_1$) melezi erkek kuzularında süt emme ve besi dönemindeki canlı ağırlık ve vücut ölçüleri arasındak ilişkinin kanonik korelasyon metodu ile araştırılması

Öz:
Bu çalışmada, Polatlı Tarım İşletmesinde (Ankara) yetiştirilmekte olan Ile de France x Akkaraman (G1) melezi erkek kuzunun süt emme dönemi özellikleri ile besi dönemi özellikleri arasındaki ilişkiler kanonik korelasyon metodu ile analiz edilmiştir. Bu iki döneme ait özellikler arasında önce iki set halinde doğrudan doğruya kanonik korelasyon hesaplanmış ve daha sonra sözü edilen dönemlere ait özelliklerle anlamlı setler oluşturularak kanonik korelasyonlar hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda, süt emme dönemindeki; doğum tipi, kuzu doğum ağırlığı ve ananın doğumdaki ağırlığı özelliklerinin oluşturduğu set ile besi dönemindeki 20 özellikten oluşan set arasındaki I. kanonik korelasyon r = 0.730 olarak önemli bulunmuştur (p<0.01). Bu sonuçtan kuzunun doğum tip,doğum ağırlığı ve ananın doğumdaki ağırlığı yardımıyla kuzularda besi dönemindeki canlı ağırlık ve vücut özelliklerine göre erken bir dönemde seleksiyon yapılabileceği anlaşılmaktadır.
Anahtar Kelime: besi kanonik korelasyon melezler vücut ağırlığı süt emme vücut ölçümleri kuzu korelasyon analizleri koyun erkek hayvanlar Akkaraman Ile-de-France

Konular: Veterinerlik

The research on the relations between body weight and measurements in sucking and fattening periods by the method of canonical correlation in lle de France x Akkaraman ($B_1$) male lamb

Öz:
In this study, the relations between characteristics of preweaning and fattening periods of Ile de France x Akkaraman (B1) crossbred male lambs which were raised in Polatlı state (Ankara) were investigated by canonical correlation method. The two sets of data which were belong to above periods were analyzed directly by using canonical correlation analysis and after that, some significant sets were made for these periods and their canonical correlations were calculated.As a result, it was found that the canonical correlation between the set which consists of birth type, birth weight and ewe's weight in preweaning period and the set consists of 20 characters in fattening period as r=0.730 and statisticaly significant (p<0.01). According to this result it was concluded that the selection for body weight and measurements in fattening period could be done using of birth type, birth weight and ewe's weight characters.
Anahtar Kelime: lambs correlation analysis sheep male animals Akkaraman Ile-de-France finishing canonical correlation crosses body weight sucking body measurements

Konular: Veterinerlik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akkaya, V. ve A. Eliçin, 1984. Anadolu Merinoslarında Karkas Özelliklerinin Fenotipik ve Genetik Parametreleri. Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü. Yayın No: ZT5. Ankara.
  • Babile, R., G. Matheron, and B. Poujardieu, 1987. Foie gras production by Muscovy ducks: relationship between growth and liver weight. Annales-de-Zootechnie, 37, 4, 219-232.
  • Bayraktaroğlu, E. ve A. Eliçin, 1980. Orta Anadolu Devlet Üretme Çiftliklerinde Yetiştirilen Anadolu Merinoslarında Verimle ilgili Bazı Özelliklere Ait Fenotipik ve Genetik Parametreler. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Dip. Sonrası Yüksekokulu. Doktora Tez Özetleri, S. 625-630.
  • Brown, M. A. 1978. Multivariate evoluation of phenotypic relationships among heifers early performance and subsequent productivity in Hereford and Angus cattle. Dissertation Abstract-international, -B. 38 (9) 3971.
  • Carriedo, J. A., R. Pelaez and A. R. Mantecon, 1991. Prediction of type of diet, intake level, age and sex of milk-fed from body composition data using discriminant canonical correlation analysis. Investigection-Agraria-Production-y- Sanidad-Animales, 6 (1) 51-65.
  • Chen, Y. C., Y. Y. Wang, Z. H. Pang, H. H. Cao, Y. Zhang, H. Chang and Y. Chen, 1990. Coat colour variation in Chinese cattle: impact of selection. Agricultural Publishing House, Beijing, China.
  • Cottle, D. J. 1988. lndirect selection for adult fleece weight using canonical discriminant functions of blood metabolites. Proceedings of the New Zealand Society of Animal Production, 48, 201-205.
  • Düzgüneş, O., A. Eliçin ve N. Akman, 1996. Hayvan Islah ı . Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yay ı n No: 1437. Ankara.
  • Gören, O. ve A. Eliçin, 1984. Malya Koyunlarında Kimi Verim Özelliklerine Ait Fenotipik ve Genetik Parametreler. Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü Yayın No: ZT.4.
  • Gürbüz, F. 1989. Değ işken Takı mları Arası ndaki ilişkilerin Kanonik Korelasyon Yöntemi ile Araştırılması . Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayın No:1162.
  • Johnson, R. A. and D. W. Wichern, 1988. Applied Multivariate Statistical Analysis. Second edition. Pretice-Hall International Editions, New Jersey.
  • Kamal, A. A., M. Al-Enazii and M. Al-Saiady, 1995. The phenotypic relationships among type and production traits of Holstein dairy cows in the kingdom of Saudi Arabia. Egyptian Journal of Animal Production, 32 (1) 13-31.
  • Kocabaş , Z., T. Kesici, ve A. Eliçin, 1998 Hayvanların çeşitli vücut ölçümleri arasındaki ilişkinin kanonik korelasyon metodu ile araştı rı lması . Il. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Uludağ Üniv., 22-25 Eylül, 169-178, Bursa.
  • Tatl ıdil, H. 1996. Uygulamal ı Çok Değ işkenli istatistiksel Analiz. Ders Kitabı . Hacettepe Üniv. Fen Fak. Istatistik Bölümü. Ankara.
  • Miquel, M.C. 1972. Influence of dam weight on her productivity.Dissertation-Abstracts-International, -B. 33: 11, 5081-B.
  • Şirzadi, S. ve A. Eliçin, 1980. Orta Anadolu Devlet Üretme Çiftliklerinde Yetiştirilen Anadolu Merinoslarında Bazı Verimlerin Tekrarlanma Derecesi Üzerinde Araştırmalar. Ankara Üniv. Diploma sonrası Yüksekokulu. Doktora Tez Özetleri, Ankara.
  • Vadiveloo, J. 1995. Factors contributing to varietal differences in the nutritive value of rice straw. Animal Feed Science and Technology, 54 (1-4) 45-53.
APA TATAR A, ELİÇİN A (2002). Ile de France x Akkaraman ($G_1$) melezi erkek kuzularında süt emme ve besi dönemindeki canlı ağırlık ve vücut ölçüleri arasındak ilişkinin kanonik korelasyon metodu ile araştırılması. , 67 - 72.
Chicago TATAR ALİ MURAT,ELİÇİN Ayhan Ile de France x Akkaraman ($G_1$) melezi erkek kuzularında süt emme ve besi dönemindeki canlı ağırlık ve vücut ölçüleri arasındak ilişkinin kanonik korelasyon metodu ile araştırılması. (2002): 67 - 72.
MLA TATAR ALİ MURAT,ELİÇİN Ayhan Ile de France x Akkaraman ($G_1$) melezi erkek kuzularında süt emme ve besi dönemindeki canlı ağırlık ve vücut ölçüleri arasındak ilişkinin kanonik korelasyon metodu ile araştırılması. , 2002, ss.67 - 72.
AMA TATAR A,ELİÇİN A Ile de France x Akkaraman ($G_1$) melezi erkek kuzularında süt emme ve besi dönemindeki canlı ağırlık ve vücut ölçüleri arasındak ilişkinin kanonik korelasyon metodu ile araştırılması. . 2002; 67 - 72.
Vancouver TATAR A,ELİÇİN A Ile de France x Akkaraman ($G_1$) melezi erkek kuzularında süt emme ve besi dönemindeki canlı ağırlık ve vücut ölçüleri arasındak ilişkinin kanonik korelasyon metodu ile araştırılması. . 2002; 67 - 72.
IEEE TATAR A,ELİÇİN A "Ile de France x Akkaraman ($G_1$) melezi erkek kuzularında süt emme ve besi dönemindeki canlı ağırlık ve vücut ölçüleri arasındak ilişkinin kanonik korelasyon metodu ile araştırılması." , ss.67 - 72, 2002.
ISNAD TATAR, ALİ MURAT - ELİÇİN, Ayhan. "Ile de France x Akkaraman ($G_1$) melezi erkek kuzularında süt emme ve besi dönemindeki canlı ağırlık ve vücut ölçüleri arasındak ilişkinin kanonik korelasyon metodu ile araştırılması". (2002), 67-72.
APA TATAR A, ELİÇİN A (2002). Ile de France x Akkaraman ($G_1$) melezi erkek kuzularında süt emme ve besi dönemindeki canlı ağırlık ve vücut ölçüleri arasındak ilişkinin kanonik korelasyon metodu ile araştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi, 8(1), 67 - 72.
Chicago TATAR ALİ MURAT,ELİÇİN Ayhan Ile de France x Akkaraman ($G_1$) melezi erkek kuzularında süt emme ve besi dönemindeki canlı ağırlık ve vücut ölçüleri arasındak ilişkinin kanonik korelasyon metodu ile araştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi 8, no.1 (2002): 67 - 72.
MLA TATAR ALİ MURAT,ELİÇİN Ayhan Ile de France x Akkaraman ($G_1$) melezi erkek kuzularında süt emme ve besi dönemindeki canlı ağırlık ve vücut ölçüleri arasındak ilişkinin kanonik korelasyon metodu ile araştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi, vol.8, no.1, 2002, ss.67 - 72.
AMA TATAR A,ELİÇİN A Ile de France x Akkaraman ($G_1$) melezi erkek kuzularında süt emme ve besi dönemindeki canlı ağırlık ve vücut ölçüleri arasındak ilişkinin kanonik korelasyon metodu ile araştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi. 2002; 8(1): 67 - 72.
Vancouver TATAR A,ELİÇİN A Ile de France x Akkaraman ($G_1$) melezi erkek kuzularında süt emme ve besi dönemindeki canlı ağırlık ve vücut ölçüleri arasındak ilişkinin kanonik korelasyon metodu ile araştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi. 2002; 8(1): 67 - 72.
IEEE TATAR A,ELİÇİN A "Ile de France x Akkaraman ($G_1$) melezi erkek kuzularında süt emme ve besi dönemindeki canlı ağırlık ve vücut ölçüleri arasındak ilişkinin kanonik korelasyon metodu ile araştırılması." Tarım Bilimleri Dergisi, 8, ss.67 - 72, 2002.
ISNAD TATAR, ALİ MURAT - ELİÇİN, Ayhan. "Ile de France x Akkaraman ($G_1$) melezi erkek kuzularında süt emme ve besi dönemindeki canlı ağırlık ve vücut ölçüleri arasındak ilişkinin kanonik korelasyon metodu ile araştırılması". Tarım Bilimleri Dergisi 8/1 (2002), 67-72.