Yıl: 2018 Cilt: 16 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 11 - 16 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Allerjik Rinitli Çocuklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Kullanımının Araştırılması

Öz:
Amaç: Pek çok toplumda uzun süreli tedavi gerektiren kronik hastalıklarda medikal tedaviye yeterli yanıt olmaması veya olası ilaç yan etkilerinden korkulması nedeniyle tamamlayıcı ve alternatif tıp yöntemleri kullanılmaktadır. Çalışmanın amacı, allerjik rinitli çocuklarda kullanılan tamamlayıcı ve alternatif tıp yöntemlerini araştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Çalışma, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Klinikleri, Çocuk Allerji polikliniğinde Haziran-Ekim 2015 tarihleri arasında allerjik rinit tanısı ile izlenen çocuklarda kesitsel bir çalışma olarak planlandı. Otuz bir sorudan oluşan bir klinik araştırma formu hazırlandı. Bu formdaki sorular, allerjik rinit tanısıyla en az üç aydır izlenen çocukların annelerine yöneltildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 100 hastanın %77'si erkek, %23'ü kız idi. Hastaların yaş ortancası 13.3 yıl (min=4, maks=17) idi. Hastaların %82'si orta/ağır, %91'i persistan, %63 mevsimsel allerjik rinitti. Hastaların %75'i birden fazla ilaç kullanmaktaydı. Hastaların %36'sına tamamlayıcı ve alternatif tıp yöntemleri tavsiye edilmiş ve bunların %14'ü kullanmıştı. Tamamlayıcı ve alternatif tıp kullanan hastalar ile kullanmayan hastalar arasında yaş, hastalığın şiddeti, özellikleri, süresi, çoklu ilaç kullanımı, ailenin gelir düzeyi, yaşam yeri, aile tipi, anne ve babanın eğitim düzeyi arasında fark bulunmadı (p>0,05). Kullanılan yöntemlerin %62,5'i, önerilen yöntemlerin %77,7'si bitkisel idi. En çok kullanılan yöntemler; çörek otu/çörek otu yağı, karaturp/bal alınması ve konjuktivit için çay sürülmesi idi. Sonuç: Çalışmamızda allerjik rinitli hastaların %14'ünde tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamalarının kullanıldığı ve ensık kullanılan yöntemlerin çörek otu/çörek otu yağı, karaturp/balalınması ve konjuktivit için çay sürülmesi olduğu saptandı. Allerjikrinitli çocuklarda diğer kronik hastalıklara göre daha az olsa dabu yöntemlere başvurulduğu görülmüştür. Bu yöntemlerin yanetkilerinin de olabileceği göz önünde bulundurulmalı ve bu nedenlekronik hastalığı olan hastalarda mutlaka bu tür tedavilerin kullanımısorgulanmalıdır.
Anahtar Kelime:

Konular: Temel Sağlık Hizmetleri Alerji Pediatri

Investigation of Complementary and Alternative Medicine Use in Children with Allergic Rhinitis

Öz:
Objective: Complementary and alternative medicine methods are being used in many societies due to lack of adequate response to medical treatment or feared possible side effects in chronic diseases requiring long-term treatment. The aim of this study was to investigate the use of complementary and alternative medicine methods in children with allergic rhinitis.Materials and Methods: The study was planned as a cross-sectional study in children with allergic rhinitis between June-October 2015 at the Tepecik Training and Research Hospital. A data collection form consisting of 31 questions was used. These questions were posed to the mothers of the children with allergic rhinitis who had been followed up at least for three months at the pediatric allergy outpatient clinic. Results: The study included 100 patients (77 boys, 23 girls). The median age of the patients was 13.3 years (min=4, max=17). Eightytwo percent of the patients had moderate/severe allergic rhinitis, 91% had persistent allergic rhinitis, and 63% had seasonal allergic rhinitis. Seventy-five percent of the patients were using more than one medication. Fourteen percent of the patients used complementary and alternative medicine methods. However, these treatments had been recommended to 36% of the patients. The patients who used and did not use complementary and alternative medicine methods were no different by means of age, severity of disease, duration of disease, multiple drug use, income of the family, place of residence, family type, and education level of mother and father (p>0.05). The most commonly recommended method was herbal treatments in 62.5% and the most commonly used method also was herbal treatments in 77.7%. The most commonly used methods were black seed/black seed oil, black radish/honey and local application of tea for the treatment of conjunctivitis. Conclusion: In our study, complementary and alternative medicine therapies were used in 14% of patients with allergic rhinitis and it was found that the most commonly used methods were black seed/ black seed oil, black radish/honey and tea for the treatment of conjunctivitis. The use of complementary and alternative medicine is not uncommon among children with allergic rhinitis although it is less frequent when compared to other chronic diseases. Keeping in mind that such therapies might have certain side effects, patients should be questioned about the use of these methods.
Anahtar Kelime:

Konular: Temel Sağlık Hizmetleri Alerji Pediatri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Sancakli O, Tuncel T, ÖZDOĞRU E (2018). Allerjik Rinitli Çocuklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Kullanımının Araştırılması. , 11 - 16.
Chicago Sancakli Ozlem,Tuncel Tuba,ÖZDOĞRU Ece Allerjik Rinitli Çocuklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Kullanımının Araştırılması. (2018): 11 - 16.
MLA Sancakli Ozlem,Tuncel Tuba,ÖZDOĞRU Ece Allerjik Rinitli Çocuklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Kullanımının Araştırılması. , 2018, ss.11 - 16.
AMA Sancakli O,Tuncel T,ÖZDOĞRU E Allerjik Rinitli Çocuklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Kullanımının Araştırılması. . 2018; 11 - 16.
Vancouver Sancakli O,Tuncel T,ÖZDOĞRU E Allerjik Rinitli Çocuklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Kullanımının Araştırılması. . 2018; 11 - 16.
IEEE Sancakli O,Tuncel T,ÖZDOĞRU E "Allerjik Rinitli Çocuklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Kullanımının Araştırılması." , ss.11 - 16, 2018.
ISNAD Sancakli, Ozlem vd. "Allerjik Rinitli Çocuklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Kullanımının Araştırılması". (2018), 11-16.
APA Sancakli O, Tuncel T, ÖZDOĞRU E (2018). Allerjik Rinitli Çocuklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Kullanımının Araştırılması. Astım Allerji İmmünoloji, 16(1), 11 - 16.
Chicago Sancakli Ozlem,Tuncel Tuba,ÖZDOĞRU Ece Allerjik Rinitli Çocuklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Kullanımının Araştırılması. Astım Allerji İmmünoloji 16, no.1 (2018): 11 - 16.
MLA Sancakli Ozlem,Tuncel Tuba,ÖZDOĞRU Ece Allerjik Rinitli Çocuklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Kullanımının Araştırılması. Astım Allerji İmmünoloji, vol.16, no.1, 2018, ss.11 - 16.
AMA Sancakli O,Tuncel T,ÖZDOĞRU E Allerjik Rinitli Çocuklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Kullanımının Araştırılması. Astım Allerji İmmünoloji. 2018; 16(1): 11 - 16.
Vancouver Sancakli O,Tuncel T,ÖZDOĞRU E Allerjik Rinitli Çocuklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Kullanımının Araştırılması. Astım Allerji İmmünoloji. 2018; 16(1): 11 - 16.
IEEE Sancakli O,Tuncel T,ÖZDOĞRU E "Allerjik Rinitli Çocuklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Kullanımının Araştırılması." Astım Allerji İmmünoloji, 16, ss.11 - 16, 2018.
ISNAD Sancakli, Ozlem vd. "Allerjik Rinitli Çocuklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Kullanımının Araştırılması". Astım Allerji İmmünoloji 16/1 (2018), 11-16.