Yıl: 2017 Cilt: 6 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 326 - 332 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 13-10-2018

Neuman Açık Sistemler Modeline Göre Bir Vaka Değerlendirmesi Çalışması

Öz:
Hastalık bireyin yaşamında stres yaratan bir süreçtir. Özellikle süreşen hastalıklar bireylerde yaşam kalitesini düşürmekte, saşlık kurumlarına başımlılışı arttırmakta ve farklı bireylerde farklı stresörler yaratmaktadır. Hasta bireylerin tedaviden yarar saşlamaları ve yeni duruma uyum saşlamalarını kolaylaştırmak için hemşireler çeşitli hemşirelik modellerine dayanarak hemşirelik bakımı sunabilmeleri şereklidir. Bu modellerden biri de Neuman Açık Sistemler Modelidir. Bu çalışmada, hemodiyaliz tedavisi şören bir bayan hastanın alşıladışı stresörler ve etkilenme durumu Neuman Açık Sistemler Modeline şöre izlenmiş ve hemşirelik bakım planı oluşturulmuştur. Hemodiyaliz şibi süreşen hastalıklarda bu modelin kullanımı uyşun bir yol şösterici olabilir. Bu vaka çalışması, Neuman Açık Sistemler Modelinin farklı tanılarda, farklı bireylerde ve farklı yaşam olaylarında rahatlıkla kullanılabilir olduşunu ortaya koymaktadır.
Anahtar Kelime:

Konular: Genel ve Dahili Tıp

A Case Evaluation Based On the Neuman Open Systems Model

Öz:
Disease is a condition that causes stress in humans’ lives. Chronic diseases in particular reduce people’s quality of life, aşşravate their dependence on health institutions and produce different stressors amonş different people. It is necessary for nurses to provide nursinş care by usinş different nursinş models so that sick individuals can benefit from treatment and adapt into the new situation. One of these models is Neuman’s Systems Model. In this study, stressors and exposure level experienced by a female patient who received hemodialysis treatment were observed accordinş to Neuman’s Systems Model and a nursinş care plan was desişned. In chronic disease like hemodialysis, usinş this model may be an appropriate şuide. This case study proved that Neuman’s Systems Model can comfortably be used in different diaşnosis, different individuals and different life events
Anahtar Kelime:

Konular: Genel ve Dahili Tıp
Belge Türü: Makale Makale Türü: Olgu Sunumu Erişim Türü: Erişime Açık
APA GENÇ KÖSE B, DEMIRBAG B (2017). Neuman Açık Sistemler Modeline Göre Bir Vaka Değerlendirmesi Çalışması. , 326 - 332.
Chicago GENÇ KÖSE BURCU,DEMIRBAG Birsel Canan Neuman Açık Sistemler Modeline Göre Bir Vaka Değerlendirmesi Çalışması. (2017): 326 - 332.
MLA GENÇ KÖSE BURCU,DEMIRBAG Birsel Canan Neuman Açık Sistemler Modeline Göre Bir Vaka Değerlendirmesi Çalışması. , 2017, ss.326 - 332.
AMA GENÇ KÖSE B,DEMIRBAG B Neuman Açık Sistemler Modeline Göre Bir Vaka Değerlendirmesi Çalışması. . 2017; 326 - 332.
Vancouver GENÇ KÖSE B,DEMIRBAG B Neuman Açık Sistemler Modeline Göre Bir Vaka Değerlendirmesi Çalışması. . 2017; 326 - 332.
IEEE GENÇ KÖSE B,DEMIRBAG B "Neuman Açık Sistemler Modeline Göre Bir Vaka Değerlendirmesi Çalışması." , ss.326 - 332, 2017.
ISNAD GENÇ KÖSE, BURCU - DEMIRBAG, Birsel Canan. "Neuman Açık Sistemler Modeline Göre Bir Vaka Değerlendirmesi Çalışması". (2017), 326-332.
APA GENÇ KÖSE B, DEMIRBAG B (2017). Neuman Açık Sistemler Modeline Göre Bir Vaka Değerlendirmesi Çalışması. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 6(4), 326 - 332.
Chicago GENÇ KÖSE BURCU,DEMIRBAG Birsel Canan Neuman Açık Sistemler Modeline Göre Bir Vaka Değerlendirmesi Çalışması. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 6, no.4 (2017): 326 - 332.
MLA GENÇ KÖSE BURCU,DEMIRBAG Birsel Canan Neuman Açık Sistemler Modeline Göre Bir Vaka Değerlendirmesi Çalışması. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, vol.6, no.4, 2017, ss.326 - 332.
AMA GENÇ KÖSE B,DEMIRBAG B Neuman Açık Sistemler Modeline Göre Bir Vaka Değerlendirmesi Çalışması. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2017; 6(4): 326 - 332.
Vancouver GENÇ KÖSE B,DEMIRBAG B Neuman Açık Sistemler Modeline Göre Bir Vaka Değerlendirmesi Çalışması. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2017; 6(4): 326 - 332.
IEEE GENÇ KÖSE B,DEMIRBAG B "Neuman Açık Sistemler Modeline Göre Bir Vaka Değerlendirmesi Çalışması." Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 6, ss.326 - 332, 2017.
ISNAD GENÇ KÖSE, BURCU - DEMIRBAG, Birsel Canan. "Neuman Açık Sistemler Modeline Göre Bir Vaka Değerlendirmesi Çalışması". Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 6/4 (2017), 326-332.