Yıl: 2017 Cilt: 21 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 827 - 845 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 23-10-2018

Masallar ve ‘Anlat İstanbul’ Filminin Toplumsal Cinsiyet Eleştirisi

Öz:
Çocukluk döneminde öğrendiğimiz masallar her ne kadar hayal ürünü olsalar da hem içerdiği ideolojiler açısından hem de gerçek yaşama izdüşümleri ile üzerinde önemle durulmayı hak etmektedir. Toplum olarak kadına ve erkeğe vermiş olduğumuz rol modeller olarak tanımlayabileceğimiz toplumsal cinsiyet, geçmişten getirdiği birikimlerini gelecek nesillere aktarır. Çalışmanın kapsamında yer alan masallar ve onların ataerkil ideolojileri de bu manada toplumsal cinsiyetin inşa edilmesinde önemlidir. Çalışmamızda masallarla karşılaştırmalı bir analiz çerçevesinde ele alınan ‘Anlat İstanbul’ filmi masalların postmodern yorumu olarak görülebilecek bir konumda yer almakta ve toplumsal cinsiyete eleştirel bir perspektiften bakmaktadır. ‘Anlat İstanbul’ içerisinde farklı klasik masalların yer aldığı ve bu masalları değişen postmodern yaşam algıları çerçevesinde dönüştürerek İstanbul çerçevesinde kurgulayan bir film olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışma yapılırken literatür taraması yapılarak konuyla ilişkili kitaplardan faydalanılmış, hem masalların hem de ‘Anlat İstanbul’ filminin niteliksel çözümlemesi yapılmaya çalışılmıştır. Filmde yer alan karakterler toplumsal cinsiyet üzerinden klasik masallarla karşılaştırmalı bir çerçevede incelenmiş ve karakterler toplumsal cinsiyet normları bağlamında değerlendirilmeye gayret gösterilmiştir. İnceleme neticesinde filmin masallarda sürdürülen toplumsal cinsiyet normlarına sadık kaldığı ve kadının edilgen ve güçsüz bir konumda temsil edildiği ortaya çıkarılırken, femme fatale karakterler, kadın cüce ve Transeksüel Mimi’nin güçlü karakterler olarak temsil edildiği dikkat çekmektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Sosyoloji

Folk Tales and Gender Criticism of The Movie ‘Anlat İstanbul

Öz:
No matter how make-believe the tales we learn during our childhood are, they significantly deserve to be touched upon due to their ideologies and their footprints on life. Gender which we can define as the role models we socially give to man and woman transfers the experiences it brings from the past. The tales within the scope of this study and their patriarchal ideologies are significant in terms of building the gender role. In this study, the movie ‘Anlat Istanbul’ which has been comparatively touched upon with the tales has position considered a postmodern commentary and approaches the gender issue through a critical perspective. ‘Anlat Istanbul’ confronts its viewers with various folk tales inside and fictionalizing these tales around Istanbul by transforming them within the scope of a postmodern perception of life. Relevant sources have been made use of while preparing this study through a literature review; both the tales and the movie ‘Anlat Istanbul’ have been analysed qualitatively. The characters in the movie have been analysed through a comparative frame with the classical tales upon gender roles and they have been examined in terms of gender norms of the characters. As a result of the analysis, it has been observed.
Anahtar Kelime:

Konular: Sosyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • http://www.let.uu.nl/womens_studies/anneke/filmtheory.html. (Erişim Tarihi: 02.06.2017).
  • Yuval, D. N. (2003). Cinsiyet ve Millet, (Çev. Ayşin Bektaş), İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Wrıght, E. (2002). Lacan ve Postfeminizm. (Çev. Ebru Kılıç), İstanbul: Everest Yayınları.
  • Solak, Ö. (2011). ”Küçük Ağa Romanının Eleştirel Söylem Analizi”, Akademik Bakış Dergisi, 26,1-14.
  • Sezer, M.Ö. (2010). Masallar ve Toplumsal Cinsiyet. İstanbul: Evrensel Basım Yayın.
  • Sarı, A. Akyıldız Ercan, C. (2008). Masalların Psikanalizi, Ankara: Salkım Söğüt Dizgi Evi.
  • Propp, V. (2011). Masalın Biçimbilimi ve Olağanüstü Masalların Dönüşümleri, (Çev. Mehmet Rifat- Sema Rifat), İstanbul: Türkiye İş Bankası Yayınları.
  • Işık, E. (1998). Beden ve Toplum Kuramı; Özenin Sosyolojisinden Bedenin Sosyolojisine, Ankara: Bağlam Yayıncılık.
  • Gün, B. (2008). Masallara Feminist Bir Bakış ve Cinsiyet Meseleleri, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara: Ankara Üniversitesi.
  • Gezgin, İ. (2007). Masalların Şifresi: Kırmızı Başlıklı Kızdan İlk Günah’a, Ankara: Sel Yayıncılık.
  • Freud, S. (1998). Psikanaliz Üzerine. (Çev. A. Avni Öneş). İstanbul: Say Dağıtım.
  • Ecevit, Y. (2011). “Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisine Başlangıç. Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisi”, (Ed. Yıldız Ecevit, Nadide Karkıner), Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını, 2-29.
  • Dökmen, Z. Y. (2004). Toplumsal Cinsiyet (Sosyal Psikolojik Açıklamalar). İstanbul: Sistem Yayıncılık.
  • Connell, R. W.(1998).Toplumsal Cinsiyet ve İktidar; Toplum Kişi ve Cinsel Politika, (Çev. Cem Soydemir), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Bayhan, V. (2012). “Beden Sosyolojisi ve Toplumsal Cinsiyet”, Doğu Batı Yayınları, 16(63), 147-164.
APA SEKMEN M (2017). Masallar ve ‘Anlat İstanbul’ Filminin Toplumsal Cinsiyet Eleştirisi. , 827 - 845.
Chicago SEKMEN MUHSİNE Masallar ve ‘Anlat İstanbul’ Filminin Toplumsal Cinsiyet Eleştirisi. (2017): 827 - 845.
MLA SEKMEN MUHSİNE Masallar ve ‘Anlat İstanbul’ Filminin Toplumsal Cinsiyet Eleştirisi. , 2017, ss.827 - 845.
AMA SEKMEN M Masallar ve ‘Anlat İstanbul’ Filminin Toplumsal Cinsiyet Eleştirisi. . 2017; 827 - 845.
Vancouver SEKMEN M Masallar ve ‘Anlat İstanbul’ Filminin Toplumsal Cinsiyet Eleştirisi. . 2017; 827 - 845.
IEEE SEKMEN M "Masallar ve ‘Anlat İstanbul’ Filminin Toplumsal Cinsiyet Eleştirisi." , ss.827 - 845, 2017.
ISNAD SEKMEN, MUHSİNE. "Masallar ve ‘Anlat İstanbul’ Filminin Toplumsal Cinsiyet Eleştirisi". (2017), 827-845.
APA SEKMEN M (2017). Masallar ve ‘Anlat İstanbul’ Filminin Toplumsal Cinsiyet Eleştirisi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21(3), 827 - 845.
Chicago SEKMEN MUHSİNE Masallar ve ‘Anlat İstanbul’ Filminin Toplumsal Cinsiyet Eleştirisi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 21, no.3 (2017): 827 - 845.
MLA SEKMEN MUHSİNE Masallar ve ‘Anlat İstanbul’ Filminin Toplumsal Cinsiyet Eleştirisi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol.21, no.3, 2017, ss.827 - 845.
AMA SEKMEN M Masallar ve ‘Anlat İstanbul’ Filminin Toplumsal Cinsiyet Eleştirisi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2017; 21(3): 827 - 845.
Vancouver SEKMEN M Masallar ve ‘Anlat İstanbul’ Filminin Toplumsal Cinsiyet Eleştirisi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2017; 21(3): 827 - 845.
IEEE SEKMEN M "Masallar ve ‘Anlat İstanbul’ Filminin Toplumsal Cinsiyet Eleştirisi." Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21, ss.827 - 845, 2017.
ISNAD SEKMEN, MUHSİNE. "Masallar ve ‘Anlat İstanbul’ Filminin Toplumsal Cinsiyet Eleştirisi". Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 21/3 (2017), 827-845.