Yıl: 2017 Cilt: 24 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 1 - 5 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 06-12-2018

Aort ve Mitral Kapak Darlığının Koroner Kalsiyum Skorlama Tekniği Kullanılarak Koroner Arter Hastalığı ile İlişkisinin Araştırılması

Öz:
Amaç: Klinik ve histopatolojik çalışmalar, koroner arterde mevcut olan kalsiyum miktarı ile aterosklerotik koroner arter hastalığı arasın-daki yakın ilişkiyi desteklemektedir. Ayrıca koroner arter hastalığı ile mitral anüler kalsifikasyonun ortak etyolojiye sahip olabileceği dü-şünülmektedir. Biz bu çalışmamızda mitral kapak darlığı ve aort kapak darlığı ile koroner arter hastalığı ilişkisini koroner kalsiyum skoru kullanarak araştırdık.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya aort kapak darlığı olan 28 hasta (ortalama yaş 64 ± 9,45 yıl), mitral kapak darlığı olan 23 hasta (ortalama yaş 58 ±12.23 yıl) ve 18 sağlıklı birey dahil edildi (ortalama yaş 60 ±7.27 yıl).Bulgular: Aort kapak darlığı grubundaki koroner kalsiyum skorunun, kontrol grubundan yüksek olduğu (p< 0,05); mitral kapak darlığı grubu ile kontrol grubu arasında ise koroner kalsiyum skoru açısından anlamlı fark olmadığı saptandı (p> 0,05).Sonuç: Bu çalışmada aort darlığı olan hastalarda koroner kalsiyum skoru kontrol grubundan yüksek iken; mitral kapak darlığı olan has-talarda böyle bir ilişki olmadığı bulunmuştur.
Anahtar Kelime:

Konular: Tıbbi Araştırmalar Deneysel Kalp ve Kalp Damar Sistemi

Investigation of the Relationship Between Coronary Artery Disease and Aort and Mitral Valve Stenosis by Using Coronary Calcium Scoring Technique

Öz:
Objective: Clinical and histopathological studies support the close relationship between the amount of calcium present in the coronary arteries and atherosclerotic coronary artery disease. In addition, coronary artery disease and mitral annular calcification (MAC) is thought to have a common etiology. In our study, we investigated the relationship between mitral valve stenosis and aortic valve steno-sis and coronary artery disease by using the coronary artery calcium score. Material and Method: We studied 28 patients with aortic valve stenosis (mean age 64 ± 9.45 years), 23 patients with mitral valve steno-sis (mean age 58 ± 12.23 years) and 18 healthy subjects (mean age 60 ± 7.27 years). Results: The coronary calcium score in aortic valve stenosis group was higher than the control group (p <0.05), and there was no sta-tistically significant difference between coronary artery calcium score in the mitral valve stenosis group and the control group (p> 0.05). Conclusion: The coronary calcium score in patients with aortic stenosis was higher than the control group, while there was no such re-lationship in patients with mitral valve stenosis.
Anahtar Kelime:

Konular: Tıbbi Araştırmalar Deneysel Kalp ve Kalp Damar Sistemi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 12. Aronow WS, Ahn C, Shirani J, Kronzon I. Comparison of fre-quency of new coronary events in older subjects with and without valvular aortic sclerosis. Am J Cardiol 1999;83: 599-600.
  • 11. Kawaguchi A, Miyatake K, Yutani C, et al. Characteristic car-diovascular manifestation in homozygous and heterozy-gous familial hypercholesterolemia. Am Heart J 1999;137: 410-8.
  • 10. O'Brien KD, Kuusisto J, Reichenbach DD, et al. Osteopontin is expressed in human aortic valvular lesions. Circulation 1995;92:2163-8.
  • 9. Otto CM, Kuusisto J, Reichenbach DD, Gown AM, O’Brien KD. Characterization of the early lesion of ‘degenerative’ valvular aortic stenosis histological and immunohisto-chemical studies. Circulation 1994;90:844-53.
  • 8. Stewart BF, Siscovick D, Lind BK, et al. Clinical factors asso-ciated with calcific aortic valve disease. J Am Coll Cardiol 1997;29:630-4
  • 7. Adler Y, Zabarski RS, Vaturi M, et al. The association be-tween mitral annulus calcium and aortic atheroma as de-tected by transesophageal echocardiographicstudy. Am Cardiol 1998;81:784-6.
  • 6. Mieres JH, Makaryus AN, Redberg RF, Shaw LJ. Noninvasive cardiac imaging. Am Fam Physician 2007;75:1219-28 .
  • 5. Agatston AS, Janowitz WR, Hildner FJ, Zusmer NR, Viamon-te M Jr, Detrano R. Quantification of coronary artery cal-cium using ultrafast computed tomography. J Am Coll Cardiol 1990;15:827-32.
  • 4. O’Rourke RA, Brundage BH, Froelicher VF, et al. American College of Cardiology/American Heart Association expert consensus document on electron-beam computed tomog-raphy for the diagnosis and prognosis of coronary artery disease. J Am Coll Cardiol 2000;36:326-40.
  • 3. Adler Y, Herz I, Vaturi M, et al. Mitral annular calcium de-tected by transthoracic echocardiography is a marker for high prevalence and severity of coronary artery disease in patients undergoing coronary angiography. Am J Cardiol 1998;82:1183-6.
  • 2. Roberts WC. The senile cardiac calcification syndrome. Am J Cardiol 1986;58:572-4.
  • 1. Mazzone A, Venneri L, Berti S. Aortic valve stenosis and coronary artery disease: pathophysiological and clinical links. J Cardiovasc Med (Hagerstown) 2007;8:983-9.
APA GÖKASLAN S, ÇELEBİ S, KOCAOĞLU İ, VURAL M, ÖZER GÖKASLAN Ç, Ozcan Celebi O (2017). Aort ve Mitral Kapak Darlığının Koroner Kalsiyum Skorlama Tekniği Kullanılarak Koroner Arter Hastalığı ile İlişkisinin Araştırılması. , 1 - 5.
Chicago GÖKASLAN Serkan,ÇELEBİ Savaş,KOCAOĞLU İbrahim,VURAL Murat,ÖZER GÖKASLAN Çiğdem,Ozcan Celebi Ozlem Aort ve Mitral Kapak Darlığının Koroner Kalsiyum Skorlama Tekniği Kullanılarak Koroner Arter Hastalığı ile İlişkisinin Araştırılması. (2017): 1 - 5.
MLA GÖKASLAN Serkan,ÇELEBİ Savaş,KOCAOĞLU İbrahim,VURAL Murat,ÖZER GÖKASLAN Çiğdem,Ozcan Celebi Ozlem Aort ve Mitral Kapak Darlığının Koroner Kalsiyum Skorlama Tekniği Kullanılarak Koroner Arter Hastalığı ile İlişkisinin Araştırılması. , 2017, ss.1 - 5.
AMA GÖKASLAN S,ÇELEBİ S,KOCAOĞLU İ,VURAL M,ÖZER GÖKASLAN Ç,Ozcan Celebi O Aort ve Mitral Kapak Darlığının Koroner Kalsiyum Skorlama Tekniği Kullanılarak Koroner Arter Hastalığı ile İlişkisinin Araştırılması. . 2017; 1 - 5.
Vancouver GÖKASLAN S,ÇELEBİ S,KOCAOĞLU İ,VURAL M,ÖZER GÖKASLAN Ç,Ozcan Celebi O Aort ve Mitral Kapak Darlığının Koroner Kalsiyum Skorlama Tekniği Kullanılarak Koroner Arter Hastalığı ile İlişkisinin Araştırılması. . 2017; 1 - 5.
IEEE GÖKASLAN S,ÇELEBİ S,KOCAOĞLU İ,VURAL M,ÖZER GÖKASLAN Ç,Ozcan Celebi O "Aort ve Mitral Kapak Darlığının Koroner Kalsiyum Skorlama Tekniği Kullanılarak Koroner Arter Hastalığı ile İlişkisinin Araştırılması." , ss.1 - 5, 2017.
ISNAD GÖKASLAN, Serkan vd. "Aort ve Mitral Kapak Darlığının Koroner Kalsiyum Skorlama Tekniği Kullanılarak Koroner Arter Hastalığı ile İlişkisinin Araştırılması". (2017), 1-5.
APA GÖKASLAN S, ÇELEBİ S, KOCAOĞLU İ, VURAL M, ÖZER GÖKASLAN Ç, Ozcan Celebi O (2017). Aort ve Mitral Kapak Darlığının Koroner Kalsiyum Skorlama Tekniği Kullanılarak Koroner Arter Hastalığı ile İlişkisinin Araştırılması. MN Kardiyoloji, 24(1), 1 - 5.
Chicago GÖKASLAN Serkan,ÇELEBİ Savaş,KOCAOĞLU İbrahim,VURAL Murat,ÖZER GÖKASLAN Çiğdem,Ozcan Celebi Ozlem Aort ve Mitral Kapak Darlığının Koroner Kalsiyum Skorlama Tekniği Kullanılarak Koroner Arter Hastalığı ile İlişkisinin Araştırılması. MN Kardiyoloji 24, no.1 (2017): 1 - 5.
MLA GÖKASLAN Serkan,ÇELEBİ Savaş,KOCAOĞLU İbrahim,VURAL Murat,ÖZER GÖKASLAN Çiğdem,Ozcan Celebi Ozlem Aort ve Mitral Kapak Darlığının Koroner Kalsiyum Skorlama Tekniği Kullanılarak Koroner Arter Hastalığı ile İlişkisinin Araştırılması. MN Kardiyoloji, vol.24, no.1, 2017, ss.1 - 5.
AMA GÖKASLAN S,ÇELEBİ S,KOCAOĞLU İ,VURAL M,ÖZER GÖKASLAN Ç,Ozcan Celebi O Aort ve Mitral Kapak Darlığının Koroner Kalsiyum Skorlama Tekniği Kullanılarak Koroner Arter Hastalığı ile İlişkisinin Araştırılması. MN Kardiyoloji. 2017; 24(1): 1 - 5.
Vancouver GÖKASLAN S,ÇELEBİ S,KOCAOĞLU İ,VURAL M,ÖZER GÖKASLAN Ç,Ozcan Celebi O Aort ve Mitral Kapak Darlığının Koroner Kalsiyum Skorlama Tekniği Kullanılarak Koroner Arter Hastalığı ile İlişkisinin Araştırılması. MN Kardiyoloji. 2017; 24(1): 1 - 5.
IEEE GÖKASLAN S,ÇELEBİ S,KOCAOĞLU İ,VURAL M,ÖZER GÖKASLAN Ç,Ozcan Celebi O "Aort ve Mitral Kapak Darlığının Koroner Kalsiyum Skorlama Tekniği Kullanılarak Koroner Arter Hastalığı ile İlişkisinin Araştırılması." MN Kardiyoloji, 24, ss.1 - 5, 2017.
ISNAD GÖKASLAN, Serkan vd. "Aort ve Mitral Kapak Darlığının Koroner Kalsiyum Skorlama Tekniği Kullanılarak Koroner Arter Hastalığı ile İlişkisinin Araştırılması". MN Kardiyoloji 24/1 (2017), 1-5.