Yıl: 2017 Cilt: 66 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 795 - 817 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 07-12-2018

BİR RADİKAL DEMOKRASİ TEORİSİ OLARAK MÜZAKERECİ DEMOKRASİ

Öz:
Liberalizm ve demokrasi birbirinden farklı temellerden yola çıkan ikigelenek olmasına rağmen bu iki kavram yirminci yüzyılda o denli bütünleştiki demokrasi denildiğinde akla liberal demokrasi gelir olduLiberal demokrasitemsili demokrasi ile liberalizmin sanayileşmiş toplumun oluşmaya başladığısanayi devrimi döneminde bir araya gelmesiyle ortaya çıkmıştır. Yirminciyüzyılın son çeyreğinde reel sosyalizmin yıkılmasıyla kimi düşünürlerceserbest piyasa ekonomisi ile liberal demokrasinin alternatifsiz bir demokrasitipi olduğu iddia edilmiştir. Ancak liberal demokrasinin uygulama alanı olanulus devlet, başta küreselleşme olmak üzere kapitalist sistemde ortaya çıkankrizler gibi sebeplerle bir kriz içine girmiştir. Bu kriz durumu liberaldemokrasinin alternatifsiz ve üstün bir model olduğu düşüncesinin geçerliolamayacağını da ortaya çıkarmıştır. İçinde bulunulan krizden çıkış içinliberal demokrasiye alternatif oluşturacak çeşitli demokrasi düşünceleri ilerisürülmüştür. Habermas’ın öncülüğünü yaptığı müzakereci demokrasi kuramı,halkın yönetime etkin şekilde katılımını hedefler. Habermas bu bağlamdabütün insanların katılabileceği bir müzakere sürecinden bahseder. Bireyler busüreç içerisinde hiçbir sınırlama olmaksızın sürece katılmada özgür ve eşittir.Bu çalışmada, Habermas’ın müzakereci demokrasi kuramı ve bu kuramıntemel argümanlarını ve bu kurama getirilen eleştiriler incelenmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: İletişim Siyasi Bilimler Kamu Yönetimi

Deliberative Democracy As A Radical Democracy Theory

Öz:
Although, liberalism and democracy are two customs emerging from different basics, these conceptions so integrated that, when said democracy, liberal democracy comes into mind first. Liberal democracy has emerged with the integration of representative democracy and liberalism during industrial revolution. In the last quarter of the twentieth century, with the collapse of actually existing socialism, free market Economy and liberal democracy are claimed to be an unprecented type of democracy by some thinkers. However, nation-state, application area of liberal democracy, notably globalization, get into a crisis due to reasons as the emerging crises in the capitalist system. This crisis showed the idea that liberal democracy is unprecented and superior model not valid. To overcome this crisis various democracy ideas suggested as alternative to liberal democracy. The theory of deliberative democracy lead by Habermas aims active participation of people. In this context, Habermas, mentions a deliberation period that all people can actively participate. People, in this period, are equal and free to participate to this process. In this study, the theory of deliberative democracy of Habermas and basic arguments of this theory and critics to this theory are analyzed.
Anahtar Kelime:

Konular: İletişim Siyasi Bilimler Kamu Yönetimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Zabunoğlu H (2017). BİR RADİKAL DEMOKRASİ TEORİSİ OLARAK MÜZAKERECİ DEMOKRASİ. , 795 - 817.
Chicago Zabunoğlu H. Gökçe BİR RADİKAL DEMOKRASİ TEORİSİ OLARAK MÜZAKERECİ DEMOKRASİ. (2017): 795 - 817.
MLA Zabunoğlu H. Gökçe BİR RADİKAL DEMOKRASİ TEORİSİ OLARAK MÜZAKERECİ DEMOKRASİ. , 2017, ss.795 - 817.
AMA Zabunoğlu H BİR RADİKAL DEMOKRASİ TEORİSİ OLARAK MÜZAKERECİ DEMOKRASİ. . 2017; 795 - 817.
Vancouver Zabunoğlu H BİR RADİKAL DEMOKRASİ TEORİSİ OLARAK MÜZAKERECİ DEMOKRASİ. . 2017; 795 - 817.
IEEE Zabunoğlu H "BİR RADİKAL DEMOKRASİ TEORİSİ OLARAK MÜZAKERECİ DEMOKRASİ." , ss.795 - 817, 2017.
ISNAD Zabunoğlu, H. Gökçe. "BİR RADİKAL DEMOKRASİ TEORİSİ OLARAK MÜZAKERECİ DEMOKRASİ". (2017), 795-817.
APA Zabunoğlu H (2017). BİR RADİKAL DEMOKRASİ TEORİSİ OLARAK MÜZAKERECİ DEMOKRASİ. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 66(4), 795 - 817.
Chicago Zabunoğlu H. Gökçe BİR RADİKAL DEMOKRASİ TEORİSİ OLARAK MÜZAKERECİ DEMOKRASİ. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 66, no.4 (2017): 795 - 817.
MLA Zabunoğlu H. Gökçe BİR RADİKAL DEMOKRASİ TEORİSİ OLARAK MÜZAKERECİ DEMOKRASİ. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, vol.66, no.4, 2017, ss.795 - 817.
AMA Zabunoğlu H BİR RADİKAL DEMOKRASİ TEORİSİ OLARAK MÜZAKERECİ DEMOKRASİ. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2017; 66(4): 795 - 817.
Vancouver Zabunoğlu H BİR RADİKAL DEMOKRASİ TEORİSİ OLARAK MÜZAKERECİ DEMOKRASİ. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2017; 66(4): 795 - 817.
IEEE Zabunoğlu H "BİR RADİKAL DEMOKRASİ TEORİSİ OLARAK MÜZAKERECİ DEMOKRASİ." Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 66, ss.795 - 817, 2017.
ISNAD Zabunoğlu, H. Gökçe. "BİR RADİKAL DEMOKRASİ TEORİSİ OLARAK MÜZAKERECİ DEMOKRASİ". Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 66/4 (2017), 795-817.