Yıl: 2018 Cilt: 20 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 125 - 197 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 19-12-2018

POPÜLER OLMAYAN ANAYASACILIK

Öz:
Anayasaların ekseriya ulusların üstün değerlerini ifade ettiği düşünülür. Anayasalar, sıkça “Biz, Halk” adına kabul edilmekte ve -benzer şekilde misyenler ve kamuoyu tarafından- halkın görüş ve değerlerinin ifadesi olarak kabul edilmektedir. Bu makale, anayasaların bu şekilde ortaya konulan imajının, dünyadaki anayasa yapımı gerçeğiyle ampirik olarak bağdaşmadığını göstermektedir. Bu makale, doksan ülkenin 1981 ve 2010 yılları arasındaki anayasal hak tercihlerini aynı dönemde geçerli olan kültürel, dini ve popüler değerlere ilişkin yaklaşık yarım milyon anket cevabından elde edilen veriyle birlikte karşılaştırmaktadır. Araştırma, ulusların bu dönemde belirli anayasal tercihleri ile vatandaşların değerleri arasındaki bağın genellikle çok zayıf olduğunu hatta olmadığını şaşırtıcı bir şekilde ortaya koymaktadır. Makale, bu orijinal araştırmadan hareketle ek bir kanıt sunarak, halkın baskın bir şekilde, sahip oldukları değerleri kendi anayasalarında yer almasını istediğini ortaya koymaktadır. Bu sonuçlar, dünya anayasalarının temsil ettikleri halk tarafından tam anlamıyla desteklenmediğini ve anayasa yapımının global pratiğinin, “popüler olmayan anayasacılık” uygulaması olarak nitelendirilebileceğini ortaya koymaktadır. Makale, bu tespiti anayasal tasarımın özünde yer alan çelişkiye dayandırmaktadır. Anayasalar, ulusal idealleri ve popüler değerleri tanımlayan yegâne beyanlar işlevi gördüğünde evrensel insan hakları normlarını veya anayasal tasarımın yerleşik ilkelerini gözardı edebilir. Diğer yandan anayasal kurallar, sadece sağlam bir anayasal tasarımı ve evrensel hak normlarını yansıttığı zaman toplumun değer ve geleneklerinden uzak kalabilir ve bu nedenle pratikte başarısız olabilir. Bu tespitler, anayasa yapıcılarının büyük çapta bu çelişkiyi, evrensel hakların ve mevcut anayasal modeller lehine çözdüğünü göstermektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Hukuk

UNPOPULAR CONSTITUTIONALISM

Öz:
Constitutions are commonly thought to express nations’ highest values. They are near-universally proclaimed in the name of “We the People” and regarded - by scholars and the general public alike - as an expression of the people’s views and values. This Article shows empirically that this widely held image of constitutions does not correspond with the reality of constitutionmaking around the world. The Article contrasts the constitutional-rights choices of ninety countries between 1981 and 2010 with data from nearly one-half million survey responses on cultural, religious, and social values conducted over the same period. It finds, surprisingly, that in this period, the link between nations’ specific constitutional choices and their citizens’ values has generally been weak or non-existent. The Article presents additional evidence from an original survey that reveals that, overwhelmingly, people want to enshrine their values in their constitution. Together, these findings suggest that the world’s constitutions are not meaningfully supported by the people they represent, and that the global practice of constitution-making can be characterized as an exercise in “unpopular constitutionalism.” The Article attributes this finding to a dilemma that lies at the heart of constitutional design. When constitutions serve as unique and defining statements of national ideals and popular values, they may flout universal human rights norms or well-established principles of constitutional design. On the other hand, when constitutional rules merely reflect sound constitutional design and universal right norms, they may be remote from the people’s values and traditions and therefore fail in practice. The findings suggest that constitution-makers have largely resolved this dilemma in favor of universal rights and ready-made constitutional models, which explains the disconnect from popular values.
Anahtar Kelime:

Konular: Hukuk
Belge Türü: Makale Makale Türü: Çeviri Erişim Türü: Erişime Açık
APA VERSTEEG M (2018). POPÜLER OLMAYAN ANAYASACILIK. , 125 - 197.
Chicago VERSTEEG Mila POPÜLER OLMAYAN ANAYASACILIK. (2018): 125 - 197.
MLA VERSTEEG Mila POPÜLER OLMAYAN ANAYASACILIK. , 2018, ss.125 - 197.
AMA VERSTEEG M POPÜLER OLMAYAN ANAYASACILIK. . 2018; 125 - 197.
Vancouver VERSTEEG M POPÜLER OLMAYAN ANAYASACILIK. . 2018; 125 - 197.
IEEE VERSTEEG M "POPÜLER OLMAYAN ANAYASACILIK." , ss.125 - 197, 2018.
ISNAD VERSTEEG, Mila. "POPÜLER OLMAYAN ANAYASACILIK". (2018), 125-197.
APA VERSTEEG M (2018). POPÜLER OLMAYAN ANAYASACILIK. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 20(1), 125 - 197.
Chicago VERSTEEG Mila POPÜLER OLMAYAN ANAYASACILIK. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 20, no.1 (2018): 125 - 197.
MLA VERSTEEG Mila POPÜLER OLMAYAN ANAYASACILIK. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, vol.20, no.1, 2018, ss.125 - 197.
AMA VERSTEEG M POPÜLER OLMAYAN ANAYASACILIK. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2018; 20(1): 125 - 197.
Vancouver VERSTEEG M POPÜLER OLMAYAN ANAYASACILIK. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2018; 20(1): 125 - 197.
IEEE VERSTEEG M "POPÜLER OLMAYAN ANAYASACILIK." Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 20, ss.125 - 197, 2018.
ISNAD VERSTEEG, Mila. "POPÜLER OLMAYAN ANAYASACILIK". Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 20/1 (2018), 125-197.