Yıl: 2017 Cilt: 52 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 528 - 541 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 15-01-2019

KOOPERATİFLERİN FİNANSAL SORUNLARI VE FİNANSAL YÖNETİMİ

Öz:
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de finansal ve sosyal alanlardakalkınma aracı olarak değerlendirilen kooperatiflerin ekonomiyekatkıları ülkemizde göreceli olarak oldukça azdır. Kooperatiflerin ürettiğideğerin, toplam katma değer içindeki payının büyük olmaması pek çokproblemden kaynaklanmaktadır. Bu sorunların en başında ise finansalsorun gelmektedir. Özellikle oto finansman olanaklarının kısıtlı olması,kredi alımlarında karşılaştıkları sorunlar, mali yapılarının dar olmasıve kredi maliyetlerinin yüksek olması gibi sorunlar kooperatiflerin güçlüfinansal yapılara sahip olmalarının önüne set çekmekte hatta rekabetgüçlerine bile etki etmektedir.Kooperatiflerin finansal kaynaklar kuramsal olarak öz kaynaklarve yabancı kaynaklar olmak üzere iki temelden sağlamaktadırlar.Kooperatiflerin güçlenebilmesi ve finansal sorunlarını aşabilmesi vegüvenle yoluna devam edebilmesi için kooperatiflere yabancı kaynakçeşitlendirmesini sunabilmek gereklidir. Türkiye’de sürdürebilir yapısaldeğişimin sağlanması ve verimliliğin her alanda gerçekleşmesi içinkooperatifler olmazsa olmazımızdır. Kooperatiflerin güçlenebilmesi vefinansal sorunlarını aşabilmesi ve güvenle yoluna devam edebilmesiiçin ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Kooperatifçiliğin önündeki finansal pürüzler temizlenmelidir. Bu çalışma da kooperatif bankacılığınınsistemi ve dünyadaki başarılı örnekleri dâhil kooperatiflere finansalkatkı sağlayacak kaynaklar incelenmiştir. Ayrıca, kooperatiflerin güçlüzeminlerde hareket kabiliyetine kavuşmaları ve ülke ekonomisinde hakettikleri yer olan zirveye taşınmaları için gerekli finansal tedbirler detartışılmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme Finans

FINANCIAL PROBLEMS AND MANAGEMENT OF COOPERATİVES ABSTRACT

Öz:
As it is the case in the whole world, the impact of cooperatives to the economy is relatively limited in our country, especially when they are widely considered as a financial and social development tool. The reason for the small share of the value that cooperatives produce in the total added value is the people’s experience with many issues. One such example is the financial problem. Especially lack of automatic finance possibilities, hardships in contracting loans, their limited financial structures and high loan costs negatively affect cooperatives’ cooperation strength and prevent them to construct strong financial structures. The financial supply of cooperatives theoretically comes from two areas; self and foreign resources. For strengthening cooperatives and enabling them to solve their financial issues, it is essential to supply them a diversified foreign resource. Cooperatives are a must in achieving sustainable structural reforms and efficiency in all areas of Turkey. Everything must be done in order to strengthen cooperatives and enable them to overcome their financial issues and continue to exist in confidence. The financial burdens on top of cooperatives must be abolished. In this study, the cooperative banking system, its successful implementations and the sources that benefit cooperatives financially are investigated. Also, the financial measures that will enable cooperatives the ability to work in harsh conditions and carry them to the top spot that they deserve in the country’s economy are discussed.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme Finans
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Tatar, Tefik (1982), İşletmeciliğin Temel Kurallar, Ankara.
  • Ürper, Yılmaz (1995). Kooperatif İşletmeciliği. Birlik Ofset, Eskişehir.
  • İslimyeli, Fenni (1970), “Kooperatiflerde Finansman”, VII. Milletleraras Türk Kooperatifçilik Kongresi- Tebliğler, Türk Kooperatifçilik Kurumu, Ankara.
  • Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, (2012). Kooperatifçilik Ve 2012 Uluslararası Kooperatifler Yılı. Yayın No: 96. Ekonomik Analiz ve Değerlendirme Dairesi. Ankara.
  • Çıkın, Ayhan (2013). “Kooperatifler 21. yüzyılın favori işletmeleri olacak”. Dünya Gıda. Özlem As röportajı (08 Nisan 2013). http://www. dunyagida.com.tr/haber/kooperatifler-21-yuzyilin-favori-isletmeleriolacak/4353) (30.08.2017).
  • Batmaz, Y. “1163 Sayılı Kanuna Tabi Kooperatiflerin Finansman Sorunları ve Kredilendirme”. www.koopkontder.org.tr (18.07.2017).
  • Akbayır, Göze (2009). “Avrupa Birliği’nde Kooperatif Bankacılığı ve Türkiye’de Uygulanabilirliği”. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü İşletme Eğitimi Anabilim Dalı Bankacılık Eğitimi Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. Ankara.
APA KESKİN KÖYLÜ M (2017). KOOPERATİFLERİN FİNANSAL SORUNLARI VE FİNANSAL YÖNETİMİ. , 528 - 541.
Chicago KESKİN KÖYLÜ Meltem KOOPERATİFLERİN FİNANSAL SORUNLARI VE FİNANSAL YÖNETİMİ. (2017): 528 - 541.
MLA KESKİN KÖYLÜ Meltem KOOPERATİFLERİN FİNANSAL SORUNLARI VE FİNANSAL YÖNETİMİ. , 2017, ss.528 - 541.
AMA KESKİN KÖYLÜ M KOOPERATİFLERİN FİNANSAL SORUNLARI VE FİNANSAL YÖNETİMİ. . 2017; 528 - 541.
Vancouver KESKİN KÖYLÜ M KOOPERATİFLERİN FİNANSAL SORUNLARI VE FİNANSAL YÖNETİMİ. . 2017; 528 - 541.
IEEE KESKİN KÖYLÜ M "KOOPERATİFLERİN FİNANSAL SORUNLARI VE FİNANSAL YÖNETİMİ." , ss.528 - 541, 2017.
ISNAD KESKİN KÖYLÜ, Meltem. "KOOPERATİFLERİN FİNANSAL SORUNLARI VE FİNANSAL YÖNETİMİ". (2017), 528-541.
APA KESKİN KÖYLÜ M (2017). KOOPERATİFLERİN FİNANSAL SORUNLARI VE FİNANSAL YÖNETİMİ. Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi, 52(4), 528 - 541.
Chicago KESKİN KÖYLÜ Meltem KOOPERATİFLERİN FİNANSAL SORUNLARI VE FİNANSAL YÖNETİMİ. Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi 52, no.4 (2017): 528 - 541.
MLA KESKİN KÖYLÜ Meltem KOOPERATİFLERİN FİNANSAL SORUNLARI VE FİNANSAL YÖNETİMİ. Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi, vol.52, no.4, 2017, ss.528 - 541.
AMA KESKİN KÖYLÜ M KOOPERATİFLERİN FİNANSAL SORUNLARI VE FİNANSAL YÖNETİMİ. Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi. 2017; 52(4): 528 - 541.
Vancouver KESKİN KÖYLÜ M KOOPERATİFLERİN FİNANSAL SORUNLARI VE FİNANSAL YÖNETİMİ. Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi. 2017; 52(4): 528 - 541.
IEEE KESKİN KÖYLÜ M "KOOPERATİFLERİN FİNANSAL SORUNLARI VE FİNANSAL YÖNETİMİ." Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi, 52, ss.528 - 541, 2017.
ISNAD KESKİN KÖYLÜ, Meltem. "KOOPERATİFLERİN FİNANSAL SORUNLARI VE FİNANSAL YÖNETİMİ". Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi 52/4 (2017), 528-541.