Yıl: 2017 Cilt: 0 Sayı: 76 Sayfa Aralığı: 63 - 80 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 22-01-2019

Maliye Bakanlığı E-Dönüşüm Sürecinin Muhasebe Meslek Mensupları Açısından Değerlendirilmesine İlişkin Bir Alan Araştırması

Öz:
Küreselleşme süreci bilgi teknolojilerinde hızlı bir ilerlemeyi beraberinde getirmiştir. Bilgi teknolojilerindeki bu değişim; ticari hayatı, mali işlemleri ve sosyal yaşamın tamamında kendini göstermiştir. Ticari ve mali işleyişin önemli aktörlerinden biri Maliye Bakanlığı ve muhasebe meslek mensuplarıdır. Maliye bakanlığı bilgi teknolojilerindeki bu değişime yönelik olarak, vergi gelirlerini artırmak, vergi toplama maliyetini düşürmek ve vergi denetimlerinin etkinliğini artırmak amacı ile e-dönüşümü başlatmıştır. Maliye bakanlığının edönüşüm süreci özellikle muhasebe meslek mensuplarını yakından etkilemiştir. Bu araştırmanın amacı, muhasebe meslek mensuplarının maliye bakanlığının e-dönüşümü sürecine ilişkin, iş yükü, hizmet maliyeti vb. konularda bakış açılarını tespit etmektir. Bu amaçla, İzmir ‘de faaliyet gösteren ve hali hazırda e-dönüşümü aktif olarak kullanan muhasebe meslek mensuplarına yönelik anket yöntemi uygulanmış ve edinilen bulgular analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda e-dönüşümde sistemsel hataların devam ettiği ve meslek mensuplarına ek maliyet getirmesine karşın maliye bakanlığı ile mükellefin işlem maliyetlerini düşürdükleri tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme İktisat İşletme Finans

A Field Research Regarding Assessments Of E-Transformation Processes Of Ministry Of Finance From Accounting Professionals' Viewpoınt

Öz:
A rapid advancement in information technologies is brought by globalization process. This alteration in information technologies manifested itself in commercial life, financial transactions and entire social life. Key actors of financial functioning are ministry of finance and accounting professionals. Important players of financial mechanism are ministry of finance and accounting professionals. E-transformation is commenced in order to increase tax revenues, decrease tax collecting costs and upgrade effectiveness of tax audits by ministry of finance as a respond for altering information technologies. E-transformation process of ministry of finance particularly affected accounting professionals closely. The aim of this study is to detect viewpoints of accounting professionals about e-transformation process of ministry of finance in specifically issues like workloads and service costs. Serving to this aim, survey method is conducted amongst accounting professionals working in İzmir which are active users of e-transformation system. As a result of analysis conducted, it is reached that systematic errors are still being experienced and despite bringing additional costs to accounting professionals, e-transformation has reduced transaction costs of ministry of finance and taxpayers.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme İktisat İşletme Finans
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA GÖNEN S, SOLAK B (2017). Maliye Bakanlığı E-Dönüşüm Sürecinin Muhasebe Meslek Mensupları Açısından Değerlendirilmesine İlişkin Bir Alan Araştırması. , 63 - 80.
Chicago GÖNEN Seçkin,SOLAK BİLAL Maliye Bakanlığı E-Dönüşüm Sürecinin Muhasebe Meslek Mensupları Açısından Değerlendirilmesine İlişkin Bir Alan Araştırması. (2017): 63 - 80.
MLA GÖNEN Seçkin,SOLAK BİLAL Maliye Bakanlığı E-Dönüşüm Sürecinin Muhasebe Meslek Mensupları Açısından Değerlendirilmesine İlişkin Bir Alan Araştırması. , 2017, ss.63 - 80.
AMA GÖNEN S,SOLAK B Maliye Bakanlığı E-Dönüşüm Sürecinin Muhasebe Meslek Mensupları Açısından Değerlendirilmesine İlişkin Bir Alan Araştırması. . 2017; 63 - 80.
Vancouver GÖNEN S,SOLAK B Maliye Bakanlığı E-Dönüşüm Sürecinin Muhasebe Meslek Mensupları Açısından Değerlendirilmesine İlişkin Bir Alan Araştırması. . 2017; 63 - 80.
IEEE GÖNEN S,SOLAK B "Maliye Bakanlığı E-Dönüşüm Sürecinin Muhasebe Meslek Mensupları Açısından Değerlendirilmesine İlişkin Bir Alan Araştırması." , ss.63 - 80, 2017.
ISNAD GÖNEN, Seçkin - SOLAK, BİLAL. "Maliye Bakanlığı E-Dönüşüm Sürecinin Muhasebe Meslek Mensupları Açısından Değerlendirilmesine İlişkin Bir Alan Araştırması". (2017), 63-80.
APA GÖNEN S, SOLAK B (2017). Maliye Bakanlığı E-Dönüşüm Sürecinin Muhasebe Meslek Mensupları Açısından Değerlendirilmesine İlişkin Bir Alan Araştırması. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 0(76), 63 - 80.
Chicago GÖNEN Seçkin,SOLAK BİLAL Maliye Bakanlığı E-Dönüşüm Sürecinin Muhasebe Meslek Mensupları Açısından Değerlendirilmesine İlişkin Bir Alan Araştırması. Muhasebe ve Finansman Dergisi 0, no.76 (2017): 63 - 80.
MLA GÖNEN Seçkin,SOLAK BİLAL Maliye Bakanlığı E-Dönüşüm Sürecinin Muhasebe Meslek Mensupları Açısından Değerlendirilmesine İlişkin Bir Alan Araştırması. Muhasebe ve Finansman Dergisi, vol.0, no.76, 2017, ss.63 - 80.
AMA GÖNEN S,SOLAK B Maliye Bakanlığı E-Dönüşüm Sürecinin Muhasebe Meslek Mensupları Açısından Değerlendirilmesine İlişkin Bir Alan Araştırması. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2017; 0(76): 63 - 80.
Vancouver GÖNEN S,SOLAK B Maliye Bakanlığı E-Dönüşüm Sürecinin Muhasebe Meslek Mensupları Açısından Değerlendirilmesine İlişkin Bir Alan Araştırması. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2017; 0(76): 63 - 80.
IEEE GÖNEN S,SOLAK B "Maliye Bakanlığı E-Dönüşüm Sürecinin Muhasebe Meslek Mensupları Açısından Değerlendirilmesine İlişkin Bir Alan Araştırması." Muhasebe ve Finansman Dergisi, 0, ss.63 - 80, 2017.
ISNAD GÖNEN, Seçkin - SOLAK, BİLAL. "Maliye Bakanlığı E-Dönüşüm Sürecinin Muhasebe Meslek Mensupları Açısından Değerlendirilmesine İlişkin Bir Alan Araştırması". Muhasebe ve Finansman Dergisi 76 (2017), 63-80.