TÜKETİCİ ALGILARINA AİT ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME VERİSİNİN ÇOK BOYUTLU ÖLÇEKLEME YÖNTEMİNDE KULLANIMI: CEP TELEFONU MARKALARI ÖRNEĞİ

Yıl: 2018 Cilt: 11 Sayı: 22 Sayfa Aralığı: 171 - 185 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 26-02-2019

TÜKETİCİ ALGILARINA AİT ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME VERİSİNİN ÇOK BOYUTLU ÖLÇEKLEME YÖNTEMİNDE KULLANIMI: CEP TELEFONU MARKALARI ÖRNEĞİ

Öz:
Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) ve TOPSIS, çok kriterli karar verme durumlarında birlikteya da ayrı ayrı kullanılan yöntemlerdir. Bu tür yöntemlerde genel hedef, kriterleregöre alternatiflerin nihai sıralamasını vermektir. Ancak bu sıralama, araştırmanın konusunabağlı olarak yeterli olmayabilmektedir. Örneğin kriterlere göre alternatiflerin birbirleriile benzerliği ya da uzaklığını, bu yöntemlerle tespit etmek mümkün değildir. Çokboyutlu ölçekleme (ÇBÖ) yöntemi bu eksikliği tamamlayacak niteliktedir. Bu araştırmadabulanık AHS, TOPSIS ve ÇBÖ yöntemleri kullanılarak, tüketici karar verme sürecine vealgı haritalarının oluşturulmasına yönelik bütünleşik bir yöntem sunulması amaçlanmıştır.Yöntemin uygulamasında cep telefonu sektörü örnek alınmıştır. Günümüzde neredeysetemel ihtiyaç haline gelen cep telefonlarının satın alınma sürecine etki eden faktörlerinirdelenmesi, farklı yöntemlerle araştırılması önem taşımaktadır. Bu araştırmanın sonuçlarıyöntemsel sonuçlar, tüketici kararını etkileyen ürün özellikleri ve marka konumları olarak3 başlık altında özetlenebilir. Birincil olarak araştırma sonuçları, bulanık AHS & TOPSIS& ÇBÖ birleştirilmiş yönteminin bir model olarak uygunluğunu ortaya koymaktadır. Diğeryandan bulgular cep telefonu tercihini etkileyen faktörlerin önem derecelerini göstermektedir.Bu sonuçlara göre tüketici tercihini etkileyen en önemli faktörler sırasıyla; hız,değiştirilebilir batarya, hafıza ve kamera çözünürlüğüdür. Son olarak, araştırma sonucundaelde edilen algı haritası ise ürün özelliklerinden yola çıkarak markaların konumlarınıortaya koymuştur.
Anahtar Kelime:

Konular: Endüstri Mühendisliği

USE OF MULTI CRITERIA DECISION ANALYSIS DATA IN MULTIDIMENSIONAL SCALING METHOD: THE SAMPLE OF MOBILE PHONE BRANDS

Öz:
Analytic Hierarchy Process (AHP) and TOPSIS are methods used together or separately in multi-criteria decision-making situations. In such methods the overall objective is to give the final ranking of the alternatives according to the criteria. However, this ranking may not be enough depending on the subject of the research. For example, according to the criteria, it is not possible to determine the similarities or distances of the alternatives with each other. Multidimensional scaling (MDS) method is complementary to this deficiency. In this research, it is aimed to provide an integrated method for generating consumer decision making process and perception maps using fuzzy Analytic Hierarchy Process (AHP), TOPSIS and multidimensional scaling (MDS) methods. Mobile phone sector has been taken as an example in application of method. It is important to investigate the factors affecting the purchasing process of mobile phones which are becoming almost basic necessities and to investigate them with different methods. The results of this research can be summarized under 3 headings as methodological results, product characteristics affecting consumer decision and brand position. First, the results of the research reveal the suitability of the fuzzy AHP & TOPSIS & MDS combined method as a model. On the other hand, findings indicate the importance levels of factors affecting mobile phone choice. According to these results, the most important factors affecting consumer choice are; speed, changeable battery, memory and camera resolution. Finally, the perception map obtained as a result of the research revealed the positions of the brands from the product characteristics.
Anahtar Kelime:

Konular: Endüstri Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KALBURAN Ç (2018). TÜKETİCİ ALGILARINA AİT ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME VERİSİNİN ÇOK BOYUTLU ÖLÇEKLEME YÖNTEMİNDE KULLANIMI: CEP TELEFONU MARKALARI ÖRNEĞİ. , 171 - 185.
Chicago KALBURAN Çetin TÜKETİCİ ALGILARINA AİT ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME VERİSİNİN ÇOK BOYUTLU ÖLÇEKLEME YÖNTEMİNDE KULLANIMI: CEP TELEFONU MARKALARI ÖRNEĞİ. (2018): 171 - 185.
MLA KALBURAN Çetin TÜKETİCİ ALGILARINA AİT ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME VERİSİNİN ÇOK BOYUTLU ÖLÇEKLEME YÖNTEMİNDE KULLANIMI: CEP TELEFONU MARKALARI ÖRNEĞİ. , 2018, ss.171 - 185.
AMA KALBURAN Ç TÜKETİCİ ALGILARINA AİT ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME VERİSİNİN ÇOK BOYUTLU ÖLÇEKLEME YÖNTEMİNDE KULLANIMI: CEP TELEFONU MARKALARI ÖRNEĞİ. . 2018; 171 - 185.
Vancouver KALBURAN Ç TÜKETİCİ ALGILARINA AİT ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME VERİSİNİN ÇOK BOYUTLU ÖLÇEKLEME YÖNTEMİNDE KULLANIMI: CEP TELEFONU MARKALARI ÖRNEĞİ. . 2018; 171 - 185.
IEEE KALBURAN Ç "TÜKETİCİ ALGILARINA AİT ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME VERİSİNİN ÇOK BOYUTLU ÖLÇEKLEME YÖNTEMİNDE KULLANIMI: CEP TELEFONU MARKALARI ÖRNEĞİ." , ss.171 - 185, 2018.
ISNAD KALBURAN, Çetin. "TÜKETİCİ ALGILARINA AİT ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME VERİSİNİN ÇOK BOYUTLU ÖLÇEKLEME YÖNTEMİNDE KULLANIMI: CEP TELEFONU MARKALARI ÖRNEĞİ". (2018), 171-185.
APA KALBURAN Ç (2018). TÜKETİCİ ALGILARINA AİT ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME VERİSİNİN ÇOK BOYUTLU ÖLÇEKLEME YÖNTEMİNDE KULLANIMI: CEP TELEFONU MARKALARI ÖRNEĞİ. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, 11(22), 171 - 185.
Chicago KALBURAN Çetin TÜKETİCİ ALGILARINA AİT ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME VERİSİNİN ÇOK BOYUTLU ÖLÇEKLEME YÖNTEMİNDE KULLANIMI: CEP TELEFONU MARKALARI ÖRNEĞİ. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi 11, no.22 (2018): 171 - 185.
MLA KALBURAN Çetin TÜKETİCİ ALGILARINA AİT ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME VERİSİNİN ÇOK BOYUTLU ÖLÇEKLEME YÖNTEMİNDE KULLANIMI: CEP TELEFONU MARKALARI ÖRNEĞİ. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, vol.11, no.22, 2018, ss.171 - 185.
AMA KALBURAN Ç TÜKETİCİ ALGILARINA AİT ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME VERİSİNİN ÇOK BOYUTLU ÖLÇEKLEME YÖNTEMİNDE KULLANIMI: CEP TELEFONU MARKALARI ÖRNEĞİ. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi. 2018; 11(22): 171 - 185.
Vancouver KALBURAN Ç TÜKETİCİ ALGILARINA AİT ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME VERİSİNİN ÇOK BOYUTLU ÖLÇEKLEME YÖNTEMİNDE KULLANIMI: CEP TELEFONU MARKALARI ÖRNEĞİ. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi. 2018; 11(22): 171 - 185.
IEEE KALBURAN Ç "TÜKETİCİ ALGILARINA AİT ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME VERİSİNİN ÇOK BOYUTLU ÖLÇEKLEME YÖNTEMİNDE KULLANIMI: CEP TELEFONU MARKALARI ÖRNEĞİ." Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, 11, ss.171 - 185, 2018.
ISNAD KALBURAN, Çetin. "TÜKETİCİ ALGILARINA AİT ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME VERİSİNİN ÇOK BOYUTLU ÖLÇEKLEME YÖNTEMİNDE KULLANIMI: CEP TELEFONU MARKALARI ÖRNEĞİ". Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi 11/22 (2018), 171-185.