Yıl: 2017 Cilt: 4 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 77 - 89 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 03-04-2019

Türkiye’de Eğitim ve Ekonomik Büyüme: Eşbütünleşme Yaklaşımı

Öz:
Büyüme alan yazınında, eğitim ve ekonomik büyüme konusu araştırmacılar tarafından yoğun ilgi görmektedir.1980-2013 dönemini kapsayan bu çalışma, Türkiye’ye ait yıllık verilerle eğitim ile ekonomik büyüme arasında olasıuzun dönemli bir ilişkinin varlığını araştırma amacındadır. Bu amaç doğrultusunda kullanılan yöntemler ARDL veJohansen yaklaşımlarıdır. Modele ait değişkenler: kişi başına düşen gelir, sermaye düzeyi, istihdam oranı ve eğitimdüzeyidir. Gelir, sermaye ve istihdam oranının logaritma formu kullanılmıştır. ARDL ve Johansen yaklaşımıbulgularına göre değişkenler eşbütünleşiktir. ARDL yönteminin uzun dönem modeline göre sermaye, emek ve eğitimdüzeyi değişkenleri istatistiksel olarak anlamlı ve ekonomik büyüme üzerinde de pozitif yönlü bir etkiye sahiptir. Kısadönem modelinde ise sermaye değişkeni istatistiksel olarak anlamlı ve büyümeyi pozitif etkilemektedir. Uzun dönemliilişkinin varlığını ifade eden eşbütünleşme yaklaşımından sonra Granger nedensellik analizini yapabilmek için TodaYamamoto yaklaşımı uygulanmıştır. “Eğitim düzeyi ekonomik büyümenin Granger nedenidir, ancak ekonomikbüyüme eğitim düzeyinin Granger nedeni değildir” sonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: İş Sosyal Çalışma Eğitim, Eğitim Araştırmaları İşletme Sosyoloji İktisat İşletme Finans Aile Çalışmaları Uluslararası İlişkiler

Education and Economic Growth in Turkey: Cointegration Approach

Öz:
In the literature related to the field of economic growth, the issue of education and growth attract a great deal of attention by the researchers. This study, covering the period of 1980-2013, aims to explore the possible long-run relationship between economic growth and education by using the annual data pertaining to Turkey. The methods used in line with this objective are ARDL (Autoregressive Distributed Lag) and Johansen approaches. The variables of the model are GDP per capita, capital ratio, employment rate and level of education. The logarithm form of GDP per capita, capital ratio and employment rate were used. According to the findings of ARDL and Johansen approach, the variables are cointegrated. With respect to the long run model of ARDL approach, the variables of capital, employment and education level are statistically significant and have a positive effect on economic growth. In the short run model, on the other hand, the variable of capital is statistically significant and has a positive effect on growth. After the cointegration approach elucidating the existence of long-run relationship, Toda-Yamamoto approach was performed in order to be able to carry out Granger causality test. It was concluded that although education level is Granger cause of economic growth, economic growth is not Granger cause of education.
Anahtar Kelime:

Konular: İş Sosyal Çalışma Eğitim, Eğitim Araştırmaları İşletme Sosyoloji İktisat İşletme Finans Aile Çalışmaları Uluslararası İlişkiler
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Köprücü Y, SARITAŞ T (2017). Türkiye’de Eğitim ve Ekonomik Büyüme: Eşbütünleşme Yaklaşımı. , 77 - 89.
Chicago Köprücü Yılmaz,SARITAŞ TUFAN Türkiye’de Eğitim ve Ekonomik Büyüme: Eşbütünleşme Yaklaşımı. (2017): 77 - 89.
MLA Köprücü Yılmaz,SARITAŞ TUFAN Türkiye’de Eğitim ve Ekonomik Büyüme: Eşbütünleşme Yaklaşımı. , 2017, ss.77 - 89.
AMA Köprücü Y,SARITAŞ T Türkiye’de Eğitim ve Ekonomik Büyüme: Eşbütünleşme Yaklaşımı. . 2017; 77 - 89.
Vancouver Köprücü Y,SARITAŞ T Türkiye’de Eğitim ve Ekonomik Büyüme: Eşbütünleşme Yaklaşımı. . 2017; 77 - 89.
IEEE Köprücü Y,SARITAŞ T "Türkiye’de Eğitim ve Ekonomik Büyüme: Eşbütünleşme Yaklaşımı." , ss.77 - 89, 2017.
ISNAD Köprücü, Yılmaz - SARITAŞ, TUFAN. "Türkiye’de Eğitim ve Ekonomik Büyüme: Eşbütünleşme Yaklaşımı". (2017), 77-89.
APA Köprücü Y, SARITAŞ T (2017). Türkiye’de Eğitim ve Ekonomik Büyüme: Eşbütünleşme Yaklaşımı. Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 4(2), 77 - 89.
Chicago Köprücü Yılmaz,SARITAŞ TUFAN Türkiye’de Eğitim ve Ekonomik Büyüme: Eşbütünleşme Yaklaşımı. Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi 4, no.2 (2017): 77 - 89.
MLA Köprücü Yılmaz,SARITAŞ TUFAN Türkiye’de Eğitim ve Ekonomik Büyüme: Eşbütünleşme Yaklaşımı. Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi, vol.4, no.2, 2017, ss.77 - 89.
AMA Köprücü Y,SARITAŞ T Türkiye’de Eğitim ve Ekonomik Büyüme: Eşbütünleşme Yaklaşımı. Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi. 2017; 4(2): 77 - 89.
Vancouver Köprücü Y,SARITAŞ T Türkiye’de Eğitim ve Ekonomik Büyüme: Eşbütünleşme Yaklaşımı. Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi. 2017; 4(2): 77 - 89.
IEEE Köprücü Y,SARITAŞ T "Türkiye’de Eğitim ve Ekonomik Büyüme: Eşbütünleşme Yaklaşımı." Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 4, ss.77 - 89, 2017.
ISNAD Köprücü, Yılmaz - SARITAŞ, TUFAN. "Türkiye’de Eğitim ve Ekonomik Büyüme: Eşbütünleşme Yaklaşımı". Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi 4/2 (2017), 77-89.