Yıl: 2018 Cilt: 5 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 57 - 68 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 04-04-2019

Avantaj ve Dezavantajlarıyla İzaha Davet Müessesesi

Öz:
Mükellefler ve vergi idareleri kimi zaman uyuşmazlık yaşayabilirler. Bu uyuşmazlıklar mükelleflerdenkaynaklanabileceği gibi vergi idarelerinden de kaynaklanabilir. Uyuşmazlıkların giderilmesinde vergi idarelerinin vemükelleflerin ilk tercihi genellikle idari aşamada çözüm yollarıdır. Çünkü devletin vergi gelirleri biran önce hazinekasasına girmiş olurken, mükelleflerde idari çözüm yollarının sağlamış olduğu avantajlardan faydalanacaktır. Bunoktada kazanan hem devlet hem de mükellef olacaktır. İzaha davet müessesesi de vergi uyuşmazlıklarının idariçözüm yollarından bir tanesidir. Bu uygulama ile vergi ziyaına sebebiyet veren mükellefler, vergi uyuşmazlıklarınınvergi incelemesine başlanılmaması ve takdir komisyonuna sevk işleminin yapılmamış olması koşuluyla vergi idareleritarafından ilgili ziyaa ilişkin açıklama yapmaya davet edilirler. Bu çalışma da, izaha davet uygulamasının tanımı,hukuki dayanağı, amacı, kapsamı ve işleyişine yer verildikten sonra avantaj ve dezavantajlarına değinilecektir.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih

Invitation to View Method with Advantages and Disadvantages

Öz:
Taxpayers and tax administrators sometimes may experience tax dispute. These disputes may arise from the taxpayers as well as from the tax administrators. In resolving tax disputes, tax administrators and tax payers are the first, usually administratively, solution. Because while the tax revenues of the state are possible entered into the state treasury, the taxpayers will benefit from the advantages of administrative solutions. The state and taxpayer herein will be the winner. Invitation to view is one of the administrative remedies for tax disputes. With this practice taxpayers who have caused tax evasion penalty are invited by tax administrators to make a declaration on the condition that the tax examination of the tax disputes is not started and the dispatch process has not been done to the discretion comission. In this study, advantages and disadvantages will be addressed after the definition, legal support, purpose, scope and mechanism of Invitation to view.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA BUYRUKOĞLU S, TOPARLAK E (2018). Avantaj ve Dezavantajlarıyla İzaha Davet Müessesesi. , 57 - 68.
Chicago BUYRUKOĞLU Selçuk,TOPARLAK Ekrem Avantaj ve Dezavantajlarıyla İzaha Davet Müessesesi. (2018): 57 - 68.
MLA BUYRUKOĞLU Selçuk,TOPARLAK Ekrem Avantaj ve Dezavantajlarıyla İzaha Davet Müessesesi. , 2018, ss.57 - 68.
AMA BUYRUKOĞLU S,TOPARLAK E Avantaj ve Dezavantajlarıyla İzaha Davet Müessesesi. . 2018; 57 - 68.
Vancouver BUYRUKOĞLU S,TOPARLAK E Avantaj ve Dezavantajlarıyla İzaha Davet Müessesesi. . 2018; 57 - 68.
IEEE BUYRUKOĞLU S,TOPARLAK E "Avantaj ve Dezavantajlarıyla İzaha Davet Müessesesi." , ss.57 - 68, 2018.
ISNAD BUYRUKOĞLU, Selçuk - TOPARLAK, Ekrem. "Avantaj ve Dezavantajlarıyla İzaha Davet Müessesesi". (2018), 57-68.
APA BUYRUKOĞLU S, TOPARLAK E (2018). Avantaj ve Dezavantajlarıyla İzaha Davet Müessesesi. Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 5(1), 57 - 68.
Chicago BUYRUKOĞLU Selçuk,TOPARLAK Ekrem Avantaj ve Dezavantajlarıyla İzaha Davet Müessesesi. Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi 5, no.1 (2018): 57 - 68.
MLA BUYRUKOĞLU Selçuk,TOPARLAK Ekrem Avantaj ve Dezavantajlarıyla İzaha Davet Müessesesi. Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi, vol.5, no.1, 2018, ss.57 - 68.
AMA BUYRUKOĞLU S,TOPARLAK E Avantaj ve Dezavantajlarıyla İzaha Davet Müessesesi. Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi. 2018; 5(1): 57 - 68.
Vancouver BUYRUKOĞLU S,TOPARLAK E Avantaj ve Dezavantajlarıyla İzaha Davet Müessesesi. Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi. 2018; 5(1): 57 - 68.
IEEE BUYRUKOĞLU S,TOPARLAK E "Avantaj ve Dezavantajlarıyla İzaha Davet Müessesesi." Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 5, ss.57 - 68, 2018.
ISNAD BUYRUKOĞLU, Selçuk - TOPARLAK, Ekrem. "Avantaj ve Dezavantajlarıyla İzaha Davet Müessesesi". Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi 5/1 (2018), 57-68.