Yıl: 2002 Cilt: 5 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 1 - 11 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kahramanmaraş ili ve ilçelerinde buğday ekim alanlarında sorun olan yabancı otların belirlenmesi

Öz:
Çalışma Kahramanmaraş ili buğday ekim alanlarında bulunan yabancı otların yoğunluklarının saptanması amacıyla 2000 yılında yürütülmüştür. Kahramanmaraş ili toplam 5 bölgeye ayrılarak toplam 102 buğday ekim alanında sayımlar yapılmıştır. Her tarlada o tarlayı temsil eden yaklaşık 1 dekarlık alan seçilmiş ve 4 kez 1$m_2$'lik çerçeve kullanılarak yabancı otlar sayılmış ve $m_2$ 'deki yoğunlukları belirlenmiştir. Kahramanmaraş ili ve ilçelerinde 2000 yılı vejetasyon döneminde buğday ekim alanlarında yapılan sürveyler sonucunda; l tohumsuz, 3 tek çenekli (monokotiledon) ve 23 çift çenekli (dikotiledon) olmak üzere 27 familyaya ait 67 yabancı ot türü saptanmıştır. Kahramanmaraş genelinde en önemli yabancı otlar sırasıyla; Avena ssp., Sinapis arvensis L., Setaria spp., Convolvulus arvensis L., Lolium temulentum L., Vida spp., Galium aparine L., Agrostemma githago L., Papaver rhoeas L., Chrysanthemum segetum L. olarak saptanmıştır.
Anahtar Kelime: yabancı otlar yoğunluk Kahramanmaraş etüt etme buğday

Determination of weeds in wheat fields in Kahramanmaraş Turkey

Öz:
A survey study was carried out to determine the weed species occuring in wheat growing areas in Kahramanmaraş province of Turkey. Observations were done in 102 wheat fields located in five different sub-regions. Weed species found in a 1$m_2$ frame thrown 4 times in 1 da area were identified and counted in order to determine the density of occuring weeds. Based on the result of survey carried out during the vegetation period of 2000 on wheat fields in Kahramanmaraş province 67 weed species belonging to 27 families (1 cryptogamae, 3 monocotyledoneaus and 23 dicotyledoneaus) were identified. Important weed species in Kahramanmaraş are Avena ssp., Sinapis arvensis L., Seteria spp.,Convolvulus arvensis L., Lolium temulentum L., Vicia spp., Galium aparine L.. Agrostemma githago L., Papaver rhoeas L. and Chrysanthemum segetum L., respectively.
Anahtar Kelime: Kahramanmaras surveying wheat weeds density

Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA Tursun N (2002). Kahramanmaraş ili ve ilçelerinde buğday ekim alanlarında sorun olan yabancı otların belirlenmesi. , 1 - 11.
Chicago Tursun Nihat Kahramanmaraş ili ve ilçelerinde buğday ekim alanlarında sorun olan yabancı otların belirlenmesi. (2002): 1 - 11.
MLA Tursun Nihat Kahramanmaraş ili ve ilçelerinde buğday ekim alanlarında sorun olan yabancı otların belirlenmesi. , 2002, ss.1 - 11.
AMA Tursun N Kahramanmaraş ili ve ilçelerinde buğday ekim alanlarında sorun olan yabancı otların belirlenmesi. . 2002; 1 - 11.
Vancouver Tursun N Kahramanmaraş ili ve ilçelerinde buğday ekim alanlarında sorun olan yabancı otların belirlenmesi. . 2002; 1 - 11.
IEEE Tursun N "Kahramanmaraş ili ve ilçelerinde buğday ekim alanlarında sorun olan yabancı otların belirlenmesi." , ss.1 - 11, 2002.
ISNAD Tursun, Nihat. "Kahramanmaraş ili ve ilçelerinde buğday ekim alanlarında sorun olan yabancı otların belirlenmesi". (2002), 1-11.
APA Tursun N (2002). Kahramanmaraş ili ve ilçelerinde buğday ekim alanlarında sorun olan yabancı otların belirlenmesi. Türkiye Herboloji Derg., 5(1), 1 - 11.
Chicago Tursun Nihat Kahramanmaraş ili ve ilçelerinde buğday ekim alanlarında sorun olan yabancı otların belirlenmesi. Türkiye Herboloji Derg. 5, no.1 (2002): 1 - 11.
MLA Tursun Nihat Kahramanmaraş ili ve ilçelerinde buğday ekim alanlarında sorun olan yabancı otların belirlenmesi. Türkiye Herboloji Derg., vol.5, no.1, 2002, ss.1 - 11.
AMA Tursun N Kahramanmaraş ili ve ilçelerinde buğday ekim alanlarında sorun olan yabancı otların belirlenmesi. Türkiye Herboloji Derg.. 2002; 5(1): 1 - 11.
Vancouver Tursun N Kahramanmaraş ili ve ilçelerinde buğday ekim alanlarında sorun olan yabancı otların belirlenmesi. Türkiye Herboloji Derg.. 2002; 5(1): 1 - 11.
IEEE Tursun N "Kahramanmaraş ili ve ilçelerinde buğday ekim alanlarında sorun olan yabancı otların belirlenmesi." Türkiye Herboloji Derg., 5, ss.1 - 11, 2002.
ISNAD Tursun, Nihat. "Kahramanmaraş ili ve ilçelerinde buğday ekim alanlarında sorun olan yabancı otların belirlenmesi". Türkiye Herboloji Derg. 5/1 (2002), 1-11.