Yıl: 2002 Cilt: 5 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 42 - 51 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Van' da yetiştirilen mercimekte sorun olan yabancı otlar ve yoğunlukları

Öz:
Mercimek ekili alanlarda 45 yabancı ot türüne rastlanmış, yoğunlukları metrekarede ortalama 28,12 bitki ve ekili araziyi kaplama oranlan ise toplam %13,89 olarak tespit edilmiştir. Bu yabancı otlardan en yoğun olarak, sırasıyla Hordeum vulgäre L., Heliotropium europaeum L., Cynodon dactylon (L.) Pers., Convolvulus arvensis L., Centaurea depressa Bieb., Adonis aestivalis L., Acroptilon repens (L.) DC. ve Euphorbia heteradena Jaub et Spacfa. 'ya rastlanmıştır. Sırasıyla Hordeum vulgäre L., Centaurea depressa Bieb., Convolvulus arvensis L., Heliotropium europaeum L. ve Acroptilon repens (L.) DC. ise en fazla alan kaplayan yabancı otlar olarak belirlenmiştir.Bunun yanında, mercimek projesi çerçevesinde, kışlık ve yazlık mercimekte denemelerin yürütüldüğü alanlardaki yabancı otlar, yoğunlukları ve kaplama alanları iki yıl süreyle incelenmiştir.Kışlık mercimek (Sazak 91)'te toplam 38 yabancı ot türüne rastlanmış; iki yıl ortalaması olarak yabancı otların yoğunluğu, metrekareye 120,25 bitki olarak bulunmuştur. Ekili araziyi kaplama oranlan iki yılda ortalama %50,4 olarak tespit edilmiştir. Denemenin yürütüldüğü ikinci yıl, yabancı ot tür sayısı fazla olmakla beraber, iki yıl arasında yabancı ot yoğunluğu ve kaplama alanı açısından önemli bir fark bulunmamış, rastlanan yabancı ot türlerinin de büyük oranda değişmediği gözlenmiştir.Yazlık mercimek (Malazgirt 89) deneme alanlarında ise toplam 30 yabancı ot türüne rastlanmış; iki yıl ortalaması olarak yabancı otların yoğunluğu metrekareye 27,16 bitki olarak bulunmuştur. Ekili araziyi kaplama oranlan iki yılda ortalama %15,96 olarak tespit edilmiştir. Denemenin yürütüldüğü her iki yılda da yabancı otlar; tür sayısı, yoğunluk ve kaplama alanları açısından fazla değişiklik göstermemiştir.Yazlık ve kışlık yetiştirilen mercimekler arasında, yabancı otlar açısından önemli farklılıklar olduğu görülmektedir. Kışlık çeşitlerde yabancı ot sayısı, yoğunluğu ve kaplama alanları yazlık mercimektekilere oranla daha yüksek bulunmuştur.
Anahtar Kelime: yabancı otlar Van mercimek kışlık ekim Lens culinaris karşılaştırmalar yazlık ekim etüt etme

Weeds and their densities in lentil in Van, Turkey

Öz:
In this study it was aimed to define the weeds in the lentil fields in Van. A total of 45 weed were determined together with 28,12 plants per meter square in a cover rate of 13,89%. The densest weeds were, respectively, Hordeum vulgäre L., Heliotropium europaeum L., Cynodon dactylon (L.) Pers., Convolvulus arvensis L., Centaurea depressa Bieb., Adonis aestivalis L., Acroptilon repens (L.) DC. and Euphorbia heteradena Jaub et Spacfa. In addition, Hordeum vulgäre L., Centaurea depressa Bieb., Convolvulus arvensis L., Heliotropium europaeum L. and Acroptilon repens (L.) DC. had the highest cover rates.Besides, densities and cover rates of weeds were determined in the winter and the spring lentil experiment areas within the scope of the lentil project in two years. In the winter lentil (Sazak 91), a total of 38 weed species were determined. 120,25 plants were found per meter square in a cover rate of 50,4% as an average of two years (1998-1999). It was determined that the amount of weed species were more in the second year than in the first year but differences of densities and cover rates between years were not significant. At the same time weed species did not change significantly in two years. In the spring lentil (Malazgirt 89), a total of 30 weed species were determined. 27,16 plants were found per meter square in a cover rate of 15,96% as an average of two years (1999-2000). Amount of weed species, their densities and cover rates did not change significantly in two years. Significant differences were observed in weed species, their densities and cover rates between the winter and the spring lentil cultivars. Amount of weed species, their densities and cover rates were found higher in the winter lentil than the spring lentil.
Anahtar Kelime: comparisons spring sowing surveying weeds Van lentils winter sowing Lens culinaris

Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA TEPE I, Erman M, İPEK K, YAZLIK A, LEVENT R (2002). Van' da yetiştirilen mercimekte sorun olan yabancı otlar ve yoğunlukları. , 42 - 51.
Chicago TEPE IŞIK,Erman Murat,İPEK Kuddusi,YAZLIK Ayse,LEVENT Remzi Van' da yetiştirilen mercimekte sorun olan yabancı otlar ve yoğunlukları. (2002): 42 - 51.
MLA TEPE IŞIK,Erman Murat,İPEK Kuddusi,YAZLIK Ayse,LEVENT Remzi Van' da yetiştirilen mercimekte sorun olan yabancı otlar ve yoğunlukları. , 2002, ss.42 - 51.
AMA TEPE I,Erman M,İPEK K,YAZLIK A,LEVENT R Van' da yetiştirilen mercimekte sorun olan yabancı otlar ve yoğunlukları. . 2002; 42 - 51.
Vancouver TEPE I,Erman M,İPEK K,YAZLIK A,LEVENT R Van' da yetiştirilen mercimekte sorun olan yabancı otlar ve yoğunlukları. . 2002; 42 - 51.
IEEE TEPE I,Erman M,İPEK K,YAZLIK A,LEVENT R "Van' da yetiştirilen mercimekte sorun olan yabancı otlar ve yoğunlukları." , ss.42 - 51, 2002.
ISNAD TEPE, IŞIK vd. "Van' da yetiştirilen mercimekte sorun olan yabancı otlar ve yoğunlukları". (2002), 42-51.
APA TEPE I, Erman M, İPEK K, YAZLIK A, LEVENT R (2002). Van' da yetiştirilen mercimekte sorun olan yabancı otlar ve yoğunlukları. Türkiye Herboloji Derg., 5(1), 42 - 51.
Chicago TEPE IŞIK,Erman Murat,İPEK Kuddusi,YAZLIK Ayse,LEVENT Remzi Van' da yetiştirilen mercimekte sorun olan yabancı otlar ve yoğunlukları. Türkiye Herboloji Derg. 5, no.1 (2002): 42 - 51.
MLA TEPE IŞIK,Erman Murat,İPEK Kuddusi,YAZLIK Ayse,LEVENT Remzi Van' da yetiştirilen mercimekte sorun olan yabancı otlar ve yoğunlukları. Türkiye Herboloji Derg., vol.5, no.1, 2002, ss.42 - 51.
AMA TEPE I,Erman M,İPEK K,YAZLIK A,LEVENT R Van' da yetiştirilen mercimekte sorun olan yabancı otlar ve yoğunlukları. Türkiye Herboloji Derg.. 2002; 5(1): 42 - 51.
Vancouver TEPE I,Erman M,İPEK K,YAZLIK A,LEVENT R Van' da yetiştirilen mercimekte sorun olan yabancı otlar ve yoğunlukları. Türkiye Herboloji Derg.. 2002; 5(1): 42 - 51.
IEEE TEPE I,Erman M,İPEK K,YAZLIK A,LEVENT R "Van' da yetiştirilen mercimekte sorun olan yabancı otlar ve yoğunlukları." Türkiye Herboloji Derg., 5, ss.42 - 51, 2002.
ISNAD TEPE, IŞIK vd. "Van' da yetiştirilen mercimekte sorun olan yabancı otlar ve yoğunlukları". Türkiye Herboloji Derg. 5/1 (2002), 42-51.