Yıl: 2002 Cilt: 12 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 11 - 20 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Van ilindeki özel süt sığırcılığı işletmelerinde tercih edilen kültür ırkları

Öz:
Bu araştırmada, Van yöresindeki özel işletmelerin kültür ırkı sığır tercihleri ve mevcut ırk, ahır durumu, hayvan sayısı, düve ve ineklerin durumu, yem çeşitleri ve miktarları ile hastalık gibi faktörlerin tercih üzerine etkileri belirlenmiştir. Araştırma materyalini Van ili ve 5 ilçesinde bulunan 320 işletmede yapılan anket çalışması oluşturmaktadır. Veriler SPSS istatistik programında analiz edilmiştir.Analiz sonuçlarına göre, yöredeki tüm işletmelerin %92.5'i küçük, %5.6'sı orta ve %1,9'u büyük işletmelerden oluşmaktadır. Yöreye getirilen 948 baş kültür ırkı sığırın büyük çoğunluğu küçük (%76.1), orta (%14.7) ve büyük (%9.2) işletmelerde yetiştirilmektedir. Mevcut sığırların % 61.1 'ini Sarı Alaca, %33.5'ni Siyah Alaca ve %5.4'nü Esmer ırk oluşturmaktadır. Siyah Alaca ve Simentali olan küçük ve büyük işletmeler, Simental ırkını isterken, orta büyüklükteki Simentale sahip işletmeler ise yine Simental ırkını tercih etmektedirler. Dağıtılan gebe düvelerin doğum yapmaması işletmelerin Simental yerine Esmer ırka yönelmelerine neden olmuştur. İneklerin ölmesi ve kısır kalması işletmelerin Simental ırkına olan talebini nispi olarak düşürürken, Esmer ırka olanı artırmıştır.Ahır durumu yeterli ve Siyah Alacası olan işletmelerin Siyah Alaca ırkına olan talepleri artmıştır. Ahır dununu kötü olan işletmelerde ise Esmer ırka olan talebin Simentale oranla arttığı görülmüştür. Karma yem ve kepek kullanan işletmeler Siyah Alacaya yönelmişlerdir. Hastalık görülen işletmelerde Siyah Alacaya talep azalırken. Simental ve Esmer ırka talep artmıştır.
Anahtar Kelime: Van hayvan yetiştiriciliği ithal ırklar süt işletmeleri tarımsal işletmeler süt sığırı

Konular: Ziraat Mühendisliği

Preferred of European breed in private dairy cattle farms in Van province

Öz:
In this study, European breed cattle preference of private farms and effects of a series of factors such as, current breed, barn conditions, cattle number, welfare of heifers and cows, feed varieties and the amount of feed on the breed preference of the farms were determined. A survey was conducted on 320 farms in Van City and its 5 counties to obtain data about imported european cows. Data were analyzed by using SPSS statistic program.Analysis of data has shown that farm sizes in the region are small (92.5%), middle (5.6%) and large (1.9%) scale farms. The most of the cattle imported into the region were raised in small-scale farms (76.1%) and the rest of them were raised in middle (14.7%) and large scale (9.2%) farms. Current cattle breeds in the these farms comprised Simmental (61.1%), Holstein Friesian (33.5%) and Brown Swiss (5.4%). The small and large farms with Holstein Friesian and Simmental breed cattle preferred the Simmental breed. Also, the middle farms with Simmental breed preferred the Simmental breed. Due to fact that distributed heifers were introduced as pregnant but in fact they were not, the farms preferred Brown Swiss and Simmental.Because of dying and being infertile of some cows decreased relatively farms" demand to Simmental breed und increased farms' demand that to Brown Swiss. The demand to Holstein Friesian breed increased in farms whose bam conditions were good. On the other hand, farms whose barn conditions were bad preferred Brown Swiss more than Simmental breed.Farms using mixed feed and barley inclined to preference Holstein Friesian breed. While demand to Holstein Friesian decreased in farms that diseases were observed demand increased Simmental and Brown Swiss has increased.
Anahtar Kelime: imported breeds dairy farms farm enterprises dairy cattle Van animal husbandry

Konular: Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akman, N. ve M., Özder, 1992. Tekirdağ ilinde ithal ineklerle çalışan işletmelerin durumu ve sorunları. Trakya Bölgesi I. Hayvancılık Sempozyumu, Hasad Yayıncılık, 8-9 Ocak-1992. Tekirdağ. 51-61.
  • Akyüz, A., 1998. Van Yöresi Aile İşletmelerinde Büyükbaş Hayvan Barınaklarının Durumu ve Geliştirme Olanakları. ÇÜ Fen Bilimleri Enstitüsü. (Doktora Tezi Basılmamış)
  • Anonim, 1999. Tarım istatistikleri. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl Müdürlüğü Kayıtları. Van
  • Aras, A. ve R. İzmirli, 1976. İzmir şehir yöresinde ahır sütçülüğü yapan ihtisaslaşmış süt işletmelerinden seçilen bir grubun ekonomik yönden incelenmesi ve üretim maliyeti. EÜ Ziraat Fakültesi, Yayın No: 279. Bornova/İzmir.
  • Aygün, A. ve G. Ergüneş. 2000. Amasya ili süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal durumu ve ahır mekanizasyonu üzerine bir araştırma. Tarımsal Mekanizasyon 19. Ulusal Kongresi, 462-474. 1-2 Haziran. Erzurum.
  • Kaya, A. ve Ö. Tömek, 1995. Türkiye’de süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri ve süt sığırcılığının geliştirilmesine yönelik öneriler. Türkiye hayvancılığının yapısal ve ekonomik sorunları sempozyumu. T.C. Ziraat Bankası Kültür Yayınları, 27, İzmir.
  • Kayışoğlu, B., P. Ülger, B. Eker ve F. Tan, 1994. Tekirdağ ilinde hayvancılıkta mekanizasyon düzeyinin saptanması üzerine bir araştırma. TÜ Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(1-2):125-130.
  • Odabaşıoğlu, F. ve E. Aldağ, 1996. Van ve yöresi hayvancılığının genel yapısı, sorunları ve çözüm önerileri. Türk Veteriner Hekimliği Dergisi, 7(3):21- 31.
  • Özen, N. ve H.H. Oluğ, 1996. Burdur süt sığırcılığının sorunları ve çözüm önerileri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 9, 309-321. Tekirdağ.
  • Şekerden, Ö., 1988. Bafra yöresinde hayvan yetiştiriciliğinin durumu ve sorunları OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 3(2):195-206.
  • Tümer, S. ve A. Ağmaz, 1989. Ege Bölgesi Süt ve Besi Sığırcılığı İşletmelerinin Çeşitli Verim Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü. Menemen/İzmir.
  • Yayar, R. ve O. Karkacıer, 1996. Tokat İli Pazar İlçesi süt sığırcılığı işletmelerinin ekonomik ve teknik özellikleri üzerinde bir araştırma. GOP Üniv. Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(1): 269-288.
  • Uçak, A., 1992. Samsun İlinde İthal İneklerle Çalışan İşletmelerin Durumu ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi). Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
APA BAKIR G (2002). Van ilindeki özel süt sığırcılığı işletmelerinde tercih edilen kültür ırkları. , 11 - 20.
Chicago BAKIR Galip Van ilindeki özel süt sığırcılığı işletmelerinde tercih edilen kültür ırkları. (2002): 11 - 20.
MLA BAKIR Galip Van ilindeki özel süt sığırcılığı işletmelerinde tercih edilen kültür ırkları. , 2002, ss.11 - 20.
AMA BAKIR G Van ilindeki özel süt sığırcılığı işletmelerinde tercih edilen kültür ırkları. . 2002; 11 - 20.
Vancouver BAKIR G Van ilindeki özel süt sığırcılığı işletmelerinde tercih edilen kültür ırkları. . 2002; 11 - 20.
IEEE BAKIR G "Van ilindeki özel süt sığırcılığı işletmelerinde tercih edilen kültür ırkları." , ss.11 - 20, 2002.
ISNAD BAKIR, Galip. "Van ilindeki özel süt sığırcılığı işletmelerinde tercih edilen kültür ırkları". (2002), 11-20.
APA BAKIR G (2002). Van ilindeki özel süt sığırcılığı işletmelerinde tercih edilen kültür ırkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 12(2), 11 - 20.
Chicago BAKIR Galip Van ilindeki özel süt sığırcılığı işletmelerinde tercih edilen kültür ırkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi 12, no.2 (2002): 11 - 20.
MLA BAKIR Galip Van ilindeki özel süt sığırcılığı işletmelerinde tercih edilen kültür ırkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, vol.12, no.2, 2002, ss.11 - 20.
AMA BAKIR G Van ilindeki özel süt sığırcılığı işletmelerinde tercih edilen kültür ırkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2002; 12(2): 11 - 20.
Vancouver BAKIR G Van ilindeki özel süt sığırcılığı işletmelerinde tercih edilen kültür ırkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2002; 12(2): 11 - 20.
IEEE BAKIR G "Van ilindeki özel süt sığırcılığı işletmelerinde tercih edilen kültür ırkları." Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 12, ss.11 - 20, 2002.
ISNAD BAKIR, Galip. "Van ilindeki özel süt sığırcılığı işletmelerinde tercih edilen kültür ırkları". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi 12/2 (2002), 11-20.