Yıl: 2003 Cilt: 0 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 22 - 37 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Büro Yönetimi Öğrencilerinin Mesleki Algılamalarının Belirlenmesine Yönelik Bir Uygulama

Öz:
Algılama, insanın çevresindeki olay ve nesnelerden kendisine ulaşan etkileri duyu organları yoluyla alarak, onların bilincine ulaşmasıdır. Algının önemi ise, insan davranışlarını biçimlendirmesiyle ortaya çıkmaktadır. İçinde yetişilen kültürden gelen algısal beklentiler sürekli bireyleri etkisi altında tutmaktadır. Bireyler de algılarını ve davranışlarını bu beklentiler içinde tutmaya çalışmaktadır. Türk kültürünün de tanımlamış olduğu "uygun davranışlar" ve yine aynı kültürün olumsuz değerlendirdiği "biçimsel davranışlar" vardır. Bu bağlamda, öğrencilerin okudukları ya da mezun oldukları bölümler hakkındaki algılamaları onların özellikle örgütsel davranışlarının temelini oluşturması yönüyle önemlidir. Bu algılamalarının oluşmasında önemli etkenlerden biri ise, ailenin, yakın çevrenin ve toplumun düşünceleridir. Büro Yönetimi ya da Sekreterlik Programları da özellikle toplum içindeki imajı ve yeri bakımından kendine has özellikleri olan bir mesleğe yönelik eğitim vermektedir. Bu mesleğin özelliklerinin ilgili programlarda o-kuyan öğrenciler tarafından algılamalarının belirlenmesi, mesleğin top-luma gerektiği şekilde ifade edilip edilemediği ortaya koymada katkı getirecektir. Söz konusu nedenle, Büro Yönetimi ve Sekreterlik Programlarında okuyan öğrencilerin mesleki algılamalarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, uygulama kolaylığı sağlaması için amaçlı olarak seçilen üç devlet ve bir vakıf üniversitesinde yarı formal mülakat tekniği kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Mülakatta, mesleklerinin toplumdaki ve işyerlerindeki yeri ve önemi, özellikleri ve geleceği ile ilgili boyutlarda değerlendirme yapmaları istenmektedir.
Anahtar Kelime: algılama büro yönetimi mesleki beklentiler

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları

An Application on the Determination of Professional Perceptions of "Office Management" Students

Öz:
Perception is a process by which individuals organize and interpret their sensory impressions in order to give meaning to their environ-ment. The importance of perception emerges as it shapes a person's behaviors. Perceptional expectations caused by culture, has a continuous effect on people. People try to keep their perceptions and behaviors among these expectations. There are "appropriate behaviors" that are defined by Turkish culture and also "formal behavior" that are negatively ap-preciated. Related with this, students' perceptions about the departments that they are students of, forms a base especially for their organizational behaviors. The thoughts of the family, environment and the society are the important effects as these perceptions are forming. "Office Management" or "Secretariat" programs students are trained, directed to an occupation that are specially related with its image and position in the society. The determination of the perceptions of this occupation's characteristics, by these students, will be a contribute when putting forward that this occupation is not explained properly to the society. Because of this reason the determination of the students' profes-sional perceptions, was aimed. The survey is achieved by a half struc-tured interview technique, at the four universities which one is private. They are asked to evaluate the position and the importance of their occupation at office and in society and also its characteristics and its future.
Anahtar Kelime: occupational expectations perception office management

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • AR, Fikret, (1992) Büro Yönetimi Teknikleri, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü, 3.Baskı, Ankara.
  • BAŞARAN, İ.Ethem, (1991) Örgütsel Davranış, Gül Yayınevi, Ankara.
  • CÜCELOĞLU, Doğan, (1991) İnsan ve Davranışı, 2.baskı, Remzi Kitapevi.
  • ERDOĞAN, İlhan, (1983) İşletmelerde Davranış, İ.Ü. Yayını, No.3456, İstanbul.
  • ERDOĞAN, İrfan, (1998) Araştırma Dizaynı ve İstatistik Yöntemleri, Emel Matbaası, Ankara.
  • EREN, Ero1, (1993) Yönetim Psikolojisi, 4.Baskı, Beta Basımevi, İstanbul.
  • GÖRAL, Gülbin, (1995) Büro Yöneticiliği ve Sekreterlik, İletişim yayınları, 2.Baskı, İstanbul.
  • http://www.baskent.edu.tr/html/akademik/21/477/btanitim.php, Haziran, 2001
  • LUTHANS, Fred, (1996) Organizational Behavior, McGraw Hill Inc. 4th Ed.
  • MILES, B.M. ve A.M. Huberman, (1994) Quality Data Analysis: An Expanded Source Book, 2‘d Ed., Thousand Oaks, CA:Sage.
  • PAKSOY, Mahmut, (1987) “Yönetim ve Sosyal Algılama”, İ.Ü. İşletme Fakültesi Dergisi, Cilt:16, Sayı:2, Kasım 1987
  • ROBBINS, Stephan, (2001) Organizational Behavior, Prentice Hall Inc., 9.Baskı.
  • UNGAN, Gülsen, (2000) “Geçmişten Geleceğe Sekreterlik”, 1.Ulusal Büro Yönetimi ve Sekreterlik Eğitimi Kongresi, Antalya.
  • Yükseköğretim Öğrenci Kontenjanları 2000, (2001-1) ÖSYM yayınları, Ankara.
APA HALICI A, DELİL Y (2003). Büro Yönetimi Öğrencilerinin Mesleki Algılamalarının Belirlenmesine Yönelik Bir Uygulama. , 22 - 37.
Chicago HALICI ALİ,DELİL YILMAZ Büro Yönetimi Öğrencilerinin Mesleki Algılamalarının Belirlenmesine Yönelik Bir Uygulama. (2003): 22 - 37.
MLA HALICI ALİ,DELİL YILMAZ Büro Yönetimi Öğrencilerinin Mesleki Algılamalarının Belirlenmesine Yönelik Bir Uygulama. , 2003, ss.22 - 37.
AMA HALICI A,DELİL Y Büro Yönetimi Öğrencilerinin Mesleki Algılamalarının Belirlenmesine Yönelik Bir Uygulama. . 2003; 22 - 37.
Vancouver HALICI A,DELİL Y Büro Yönetimi Öğrencilerinin Mesleki Algılamalarının Belirlenmesine Yönelik Bir Uygulama. . 2003; 22 - 37.
IEEE HALICI A,DELİL Y "Büro Yönetimi Öğrencilerinin Mesleki Algılamalarının Belirlenmesine Yönelik Bir Uygulama." , ss.22 - 37, 2003.
ISNAD HALICI, ALİ - DELİL, YILMAZ. "Büro Yönetimi Öğrencilerinin Mesleki Algılamalarının Belirlenmesine Yönelik Bir Uygulama". (2003), 22-37.
APA HALICI A, DELİL Y (2003). Büro Yönetimi Öğrencilerinin Mesleki Algılamalarının Belirlenmesine Yönelik Bir Uygulama. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 0(1), 22 - 37.
Chicago HALICI ALİ,DELİL YILMAZ Büro Yönetimi Öğrencilerinin Mesleki Algılamalarının Belirlenmesine Yönelik Bir Uygulama. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi 0, no.1 (2003): 22 - 37.
MLA HALICI ALİ,DELİL YILMAZ Büro Yönetimi Öğrencilerinin Mesleki Algılamalarının Belirlenmesine Yönelik Bir Uygulama. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.0, no.1, 2003, ss.22 - 37.
AMA HALICI A,DELİL Y Büro Yönetimi Öğrencilerinin Mesleki Algılamalarının Belirlenmesine Yönelik Bir Uygulama. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi. 2003; 0(1): 22 - 37.
Vancouver HALICI A,DELİL Y Büro Yönetimi Öğrencilerinin Mesleki Algılamalarının Belirlenmesine Yönelik Bir Uygulama. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi. 2003; 0(1): 22 - 37.
IEEE HALICI A,DELİL Y "Büro Yönetimi Öğrencilerinin Mesleki Algılamalarının Belirlenmesine Yönelik Bir Uygulama." Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 0, ss.22 - 37, 2003.
ISNAD HALICI, ALİ - DELİL, YILMAZ. "Büro Yönetimi Öğrencilerinin Mesleki Algılamalarının Belirlenmesine Yönelik Bir Uygulama". Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi 1 (2003), 22-37.