Yenikent Zir Vadisinde yer alan kum ocaklarının neden olduğu çevre sorunları ve bu alanların geri kazanım olanakları

Yıl: 2003 Cilt: 9 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 35 - 39 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yenikent Zir Vadisinde yer alan kum ocaklarının neden olduğu çevre sorunları ve bu alanların geri kazanım olanakları

Öz:
Bu çalışma, kum ocaklarının neden olduğu çevre sorunlarını belirlemek, konuya ilişkin ülkemizdeki yasal ve yönetsel düzenlemeleri ortaya koymak ve kum ocakçılığı sonrası doğa onarım çalışmalarının önemini vurgulamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, Yenikent Zir Vadisinde yer alan ve doğa tahribatına neden olan, olmaya devam eden kum - çakıl ocaklarının yaptığı zararlanmalar belirlenmiş ve bu alanlara, peyzaj onarımı çerçevesinde ekolojik, ekonomik ve estetik değerler kazandırabilmek için öneriler getirilmiştir.
Anahtar Kelime: çevresel bozunma arazi değerlendirmesi çevre koruma kum yatağı

Konular: Yeşil, Sürdürülebilir Bilim ve Teknoloji Çevre Çalışmaları Coğrafya Çevre Bilimleri Ekoloji Çevre Mühendisliği

Environmental problems caused by sand pit in yenikent Zir Valley and its reclamation possibilities

Öz:
This study was carried out to determine the environmental effects of sand pitting, the current legislation and related regulation on the subject. The importance of rehabilitation and land reclamation after sand pitting processes is also discussed. For this purpose, Yenikent Zir Valley sand pitting areas, which are located at the north west part of Ankara City, has been examined. The environmental degradation caused by sand pitting was determined in the context of rehabilitation. Some recommendation was given to reclaim ecologic, economic and esthetical values of the area.
Anahtar Kelime: sand pits environmental degradation land evaluation environmental protection

Konular: Yeşil, Sürdürülebilir Bilim ve Teknoloji Çevre Çalışmaları Coğrafya Çevre Bilimleri Ekoloji Çevre Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akpınar, N. 1994. Açık Kömür Ocaklarında ÇED ve Doğa Onarım Çalışmalarının Milas - Sekköy Açık Kömür Ocağında İrdelenmesi. Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enst, Doktora Tezi. Ankara.
  • Akpınar, N. 1997. Madencilik ve ÇED çalışmaları bağlamında arazinin yeniden kazanımına yönelik peyzaj planlama çalışmalarının önemi ve gereği. Türkiye 15. Madencilik Kongresi Bildiriler Kitabı, s. 263-272, Ankara.
  • Anonim, 1996. Maden Grubuna Göre Kum ve Çakıl Üretimi ve Satış Raporları. Ankara.
  • Anonim, 1997. Yenikent Belediyesi, Ankara.
  • Anonim, 2000. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Meteorolojik veriler. Ankara.
  • Başal, M., O. Yılmaz, E. Kurum, N. Akpınar, A. Çabuk, T. Ekşioğlu, 1995. Sivrihisar - Kaymaz Altın Madeni Doğa Onarımı ve Alan Kullanım Planlaması. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Bilimsel Araştırma ve İncelemeler. No: 1414. Ankara.
  • Tavşanoğlu, F. 1963. Dağlık Arazide Dere Havzalarının Islahı. İstanbul Üniv. Orman Fak. Yayınları, Yayın No. 1004, istanbul.
  • Tüzün, G. 1992. Doğal kaynak ve arazi kullanım planlaması -Ağaçlı linyit ocakları örneği. Üretimi Bitmiş Maden Ocaklarının Sıhhileştirilmesi ve Yeniden Doğaya Kazandırılması Sempozyumu. Editör: Doç. Dr. Semra Atabay. İstanbul Teknik Üniv. Maden Fak., istanbul.
APA UĞUR H, AKPINAR N (2003). Yenikent Zir Vadisinde yer alan kum ocaklarının neden olduğu çevre sorunları ve bu alanların geri kazanım olanakları. , 35 - 39.
Chicago UĞUR Hüseyin,AKPINAR NEVİN Yenikent Zir Vadisinde yer alan kum ocaklarının neden olduğu çevre sorunları ve bu alanların geri kazanım olanakları. (2003): 35 - 39.
MLA UĞUR Hüseyin,AKPINAR NEVİN Yenikent Zir Vadisinde yer alan kum ocaklarının neden olduğu çevre sorunları ve bu alanların geri kazanım olanakları. , 2003, ss.35 - 39.
AMA UĞUR H,AKPINAR N Yenikent Zir Vadisinde yer alan kum ocaklarının neden olduğu çevre sorunları ve bu alanların geri kazanım olanakları. . 2003; 35 - 39.
Vancouver UĞUR H,AKPINAR N Yenikent Zir Vadisinde yer alan kum ocaklarının neden olduğu çevre sorunları ve bu alanların geri kazanım olanakları. . 2003; 35 - 39.
IEEE UĞUR H,AKPINAR N "Yenikent Zir Vadisinde yer alan kum ocaklarının neden olduğu çevre sorunları ve bu alanların geri kazanım olanakları." , ss.35 - 39, 2003.
ISNAD UĞUR, Hüseyin - AKPINAR, NEVİN. "Yenikent Zir Vadisinde yer alan kum ocaklarının neden olduğu çevre sorunları ve bu alanların geri kazanım olanakları". (2003), 35-39.
APA UĞUR H, AKPINAR N (2003). Yenikent Zir Vadisinde yer alan kum ocaklarının neden olduğu çevre sorunları ve bu alanların geri kazanım olanakları. Tarım Bilimleri Dergisi, 9(1), 35 - 39.
Chicago UĞUR Hüseyin,AKPINAR NEVİN Yenikent Zir Vadisinde yer alan kum ocaklarının neden olduğu çevre sorunları ve bu alanların geri kazanım olanakları. Tarım Bilimleri Dergisi 9, no.1 (2003): 35 - 39.
MLA UĞUR Hüseyin,AKPINAR NEVİN Yenikent Zir Vadisinde yer alan kum ocaklarının neden olduğu çevre sorunları ve bu alanların geri kazanım olanakları. Tarım Bilimleri Dergisi, vol.9, no.1, 2003, ss.35 - 39.
AMA UĞUR H,AKPINAR N Yenikent Zir Vadisinde yer alan kum ocaklarının neden olduğu çevre sorunları ve bu alanların geri kazanım olanakları. Tarım Bilimleri Dergisi. 2003; 9(1): 35 - 39.
Vancouver UĞUR H,AKPINAR N Yenikent Zir Vadisinde yer alan kum ocaklarının neden olduğu çevre sorunları ve bu alanların geri kazanım olanakları. Tarım Bilimleri Dergisi. 2003; 9(1): 35 - 39.
IEEE UĞUR H,AKPINAR N "Yenikent Zir Vadisinde yer alan kum ocaklarının neden olduğu çevre sorunları ve bu alanların geri kazanım olanakları." Tarım Bilimleri Dergisi, 9, ss.35 - 39, 2003.
ISNAD UĞUR, Hüseyin - AKPINAR, NEVİN. "Yenikent Zir Vadisinde yer alan kum ocaklarının neden olduğu çevre sorunları ve bu alanların geri kazanım olanakları". Tarım Bilimleri Dergisi 9/1 (2003), 35-39.