Yıl: 2003 Cilt: 40 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 97 - 104 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Arazi fizyografyası ile toprak taksonomik birimleri ilişkilerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma,Büyük Menderes Havzası örneği

Öz:
Bu araştırma, ile uzaktan algılama tekniği kullanılarak, Büyük Menderes Havzası batı bölümü arazilerinin fizyoğrafik yapılanmalarına göre toprak taksonomik birimleri saptanmıştır. Araştırmada yörenin fizyoğrafik özellikleri hava fotoğraflar topografik haritalar ve uydu görüntülerinden belirlenmiştir. Oluşturulan fizyoğrafik birimler, arazi etüdleri sürecinde yerinde incelendi ve bunlardan toprak örnekleri alındı. Arazi gözlemleri ile laboratuvar analiz verileri kullanılarak topraklarının taksonomik sınıfları, uydu görüntüleri ile de bunların sınırları belirlenmiştir. Büyük Menderes havzası batı bölümünün yamaç, etek ve düz (ova) bölümünü içeren Landsat 5 TM uydu görüntüleri kullanılarak yörenin fizyoğrafik birimleri temel alınarak ayrımlı toprak serileri oluşturulmuştur. Bu bağlamda araştırma alanı arazilerinde; dağlık, vadi ve piedmont arazi tipleri ve yamaç, basin, alluvial fan, alçak glasi, taşkın düzlüğü ve taşkın şeddesi fizyoğrafik birimleri saptanmıştır. Yörede oluşum gösteren topraklar Entisol, İnceptisol, şeklinde 2 sıra, 4 alt sıra, 4 büyük grup ve 6 alt grup ile 10 seri içerisinde belirlenmiştir
Anahtar Kelime: uzaktan algılama toprak tipi (fizyografik) toprak sınıflandırılması landsat Büyük Menderes Havzası toprak taksonomisi uydu görüntüsü

Konular: Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Bitki Bilimleri Ziraat, Toprak Bilimi

A research on determining the relationships between soil taxonomic and physiographic units,example for Büyük Menderes Basin

Öz:
In this research, soil taxonomic units in western part of Büyük Menderes Basin were determined according to their physiographic formations by using remote sensing technique. Physiographic properties of the region were obtained through topographic maps, aerial photos and satellite images. Physiographic units thus obtained were examined in field and samples of soil were taken during the process of preliminary study. Using land observation, laboratory analysis data, taxonomic classes of the soils, and through satellite images, their borders were determined. Using Landsat 5 TM satellite images, which cover back and foot slope of mountain and alluvial plains of the western part of Menderes Basin, and taking physiographic units of the region as basis, detailed soil series and phases were detemined. In this context, on the land which our study covers, types of land such as mountainous, valley and piedmont, slope, basin, alluvial fan, low glacie, over flow rrtontle and such as levee physiographic units were determined. Soils of the region were classified as Entisol, Inceptisol as 2 orders, 4 suborders, 4 great groups and 6 sub groups, and 10 series
Anahtar Kelime: landsat Buyuk Menderes Basin Soil Taxonomy satellite imagery remote sensing soil types (physiographic) soil classification

Konular: Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Bitki Bilimleri Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Altınbaş, Ü., 2000. Toprak Genetiği ve Sınıflaması. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No: 540, Bornova-İzmir.
  • 2. Altınbaş, Ü., 1996. Toprak Etüd ve Haritalama. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No:521, Bornova-İzmir.
  • 3. Soil Survey Staff, 1951. Soil Survey Manuel. U.S. Department Agriculture Handbook, No.18. U.S. Goverment Printing Office, Washington.
  • 4. Venkataratnam, G., V.R.K. Jeyasing, 1986. Assesment of Soil Properties From Spectral Data.Symposium of Remote Sensing for Resource Development and Environment Management. Enschede/Die Niederland.
  • 5. Zinck, J. A., 1989. Valles De Venezuela. Cuadernos Lagoven, Venezuela.
APA BOLCA M, ALTINTAŞ Ü, KURUCU Y (2003). Arazi fizyografyası ile toprak taksonomik birimleri ilişkilerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma,Büyük Menderes Havzası örneği. , 97 - 104.
Chicago BOLCA Musatafa,ALTINTAŞ Ünal,KURUCU YUSUF Arazi fizyografyası ile toprak taksonomik birimleri ilişkilerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma,Büyük Menderes Havzası örneği. (2003): 97 - 104.
MLA BOLCA Musatafa,ALTINTAŞ Ünal,KURUCU YUSUF Arazi fizyografyası ile toprak taksonomik birimleri ilişkilerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma,Büyük Menderes Havzası örneği. , 2003, ss.97 - 104.
AMA BOLCA M,ALTINTAŞ Ü,KURUCU Y Arazi fizyografyası ile toprak taksonomik birimleri ilişkilerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma,Büyük Menderes Havzası örneği. . 2003; 97 - 104.
Vancouver BOLCA M,ALTINTAŞ Ü,KURUCU Y Arazi fizyografyası ile toprak taksonomik birimleri ilişkilerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma,Büyük Menderes Havzası örneği. . 2003; 97 - 104.
IEEE BOLCA M,ALTINTAŞ Ü,KURUCU Y "Arazi fizyografyası ile toprak taksonomik birimleri ilişkilerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma,Büyük Menderes Havzası örneği." , ss.97 - 104, 2003.
ISNAD BOLCA, Musatafa vd. "Arazi fizyografyası ile toprak taksonomik birimleri ilişkilerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma,Büyük Menderes Havzası örneği". (2003), 97-104.
APA BOLCA M, ALTINTAŞ Ü, KURUCU Y (2003). Arazi fizyografyası ile toprak taksonomik birimleri ilişkilerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma,Büyük Menderes Havzası örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 40(2), 97 - 104.
Chicago BOLCA Musatafa,ALTINTAŞ Ünal,KURUCU YUSUF Arazi fizyografyası ile toprak taksonomik birimleri ilişkilerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma,Büyük Menderes Havzası örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 40, no.2 (2003): 97 - 104.
MLA BOLCA Musatafa,ALTINTAŞ Ünal,KURUCU YUSUF Arazi fizyografyası ile toprak taksonomik birimleri ilişkilerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma,Büyük Menderes Havzası örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.40, no.2, 2003, ss.97 - 104.
AMA BOLCA M,ALTINTAŞ Ü,KURUCU Y Arazi fizyografyası ile toprak taksonomik birimleri ilişkilerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma,Büyük Menderes Havzası örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2003; 40(2): 97 - 104.
Vancouver BOLCA M,ALTINTAŞ Ü,KURUCU Y Arazi fizyografyası ile toprak taksonomik birimleri ilişkilerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma,Büyük Menderes Havzası örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2003; 40(2): 97 - 104.
IEEE BOLCA M,ALTINTAŞ Ü,KURUCU Y "Arazi fizyografyası ile toprak taksonomik birimleri ilişkilerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma,Büyük Menderes Havzası örneği." Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 40, ss.97 - 104, 2003.
ISNAD BOLCA, Musatafa vd. "Arazi fizyografyası ile toprak taksonomik birimleri ilişkilerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma,Büyük Menderes Havzası örneği". Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 40/2 (2003), 97-104.