Yıl: 2018 Cilt: 18 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 191 - 207 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 01-07-2019

KOBİ’lerin Banka Tercihini Etkileyen Kriterlerin AHP Yöntemi ile Belirlenmesi

Öz:
İnsanlar günlük yaşamlarında birçok konuda karar verme durumu ile karşı karşıya kalırlar. Günlük yaşantımızda verdiğimiz kararların bir kısmı çok basit yapıda olurken bir kısmı ise üzerinde ayrıntılı düşünmeyi gerektirecek yapıda olurlar. İşletmeler açısından bakıldığında ise karar verme sürecinin uygulanması ve bu süreç sonunda bir karara varılması bireysel kararlara göre daha karmaşık olduğundan daha fazla zaman harcanmasını gerektirebilmektedir. İşletmeler genellikle birbiriyle çelişen birden fazla kriter ya da amaca yönelik olarak karar verme durumunda kalırlar. Böylesi karar verme durumlarında çok kriterli karar verme yöntemlerinden yararlanılır. Kısaca KOBİ olarak ifade edilen Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, gerek kuruluş gerekse büyüme aşamalarında birçok sorunla karşılaşmaktadır. Bu sorunlarının temelinde ise finansman sorunları yer alır. Finansman sorunlarının çözümünde KOBİ’lerin en önemli başvuru noktaları bankalardır. Bu çalışmada Eskişehir KOBİ Organize Sanayi Bölgesinde faaliyette bulunan KOBİ’lerin banka tercihlerinde etkili olan kriterlerin neler olduğunun ve bu kriterlerin önem derecelerinin, AHP yöntemi ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Yapılan AHP anketi ile elde edilen verilerin analizi sonucunda KOBİ’lerin banka tercihinde etkili olan en önemli kriterin 0,442 önem derecesi ile “Kredilerin Etkisi” kriteri olduğu görülmüştür. KOBİ’lerin banka tercihini etkileyen ikinci önemli kriter 0,271 değeri ile “Fiyatların Etkisi” kriteridir. Bunu 0,148 ile “Bankanın Etkisi” kriteri izlemektedir. Son iki sırada 0,085 değeri ile “İşlemlerin Etkisi” ve 0,053 değeri ile “Personelin Etkisi” kriterleri yer almıştır. Çalışma ile elde edilen sonuçlar ışığında bankalara, mevcut KOBİ müşterilerini portföylerinde tutma ve yeni KOBİ müşterilerini kazanmaları açısından öneriler sunulmuştur.
Anahtar Kelime:

Determining Criteria Affecting SME’s Bank Choice with Analytic Hierarchy Process (AHP) Method

Öz:
People face with decision making about several issues in their daily lives. Some of the decisions we made in our daily lives may be in easy structure while some could be complicated that they need to be considered extensively. Looking from the point of businesses, because implementation of decision making process and reaching a decision at the end of this process is more important than individual decisions, they need to spend more time on decision-making. Businesses usually face with multi-objective or multi-criteria decision-making situations that contradict with one another. In such circumstances, multi-criteria decision making methods are applied. SMEs (Small and Medium Size Enterprises) face with many problems during not only in the establishment but also in development stage. Fundamental reasons of these problems are financial issues. In order to solve these financial problems, banks are the most important parties they consult with. In this study, the criteria that are effective in bank preferences of SMEs operating in Eskişehir SME Organized Industrial Zone and the importance level of these criteria are aimed to be determined through AHP method. After data obtained with AHP survey are analyzed, it is observed that “Credit Effect” with importance level of 0,442 is the most important criteria in SMEs’ bank preferences. The second most important criteria that affects bank preferences of SMEs is “Price Effect” with the importance level of 0,271. This is followed by “Bank Effect” criteria with 0,148 importance level. The last two criteria in ordered list are “Businesses Effect” with 0,085 and “Personnel Effect” with 0,053. In the light of the results obtained from the study, suggestions were presented about keeping existing SME customers in their portfolio and gaining new SME customers.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA BEDİRHANOĞLU Ş, LEZKİ Ş (2018). KOBİ’lerin Banka Tercihini Etkileyen Kriterlerin AHP Yöntemi ile Belirlenmesi. , 191 - 207.
Chicago BEDİRHANOĞLU Şule Bayazit,LEZKİ ŞENAY KOBİ’lerin Banka Tercihini Etkileyen Kriterlerin AHP Yöntemi ile Belirlenmesi. (2018): 191 - 207.
MLA BEDİRHANOĞLU Şule Bayazit,LEZKİ ŞENAY KOBİ’lerin Banka Tercihini Etkileyen Kriterlerin AHP Yöntemi ile Belirlenmesi. , 2018, ss.191 - 207.
AMA BEDİRHANOĞLU Ş,LEZKİ Ş KOBİ’lerin Banka Tercihini Etkileyen Kriterlerin AHP Yöntemi ile Belirlenmesi. . 2018; 191 - 207.
Vancouver BEDİRHANOĞLU Ş,LEZKİ Ş KOBİ’lerin Banka Tercihini Etkileyen Kriterlerin AHP Yöntemi ile Belirlenmesi. . 2018; 191 - 207.
IEEE BEDİRHANOĞLU Ş,LEZKİ Ş "KOBİ’lerin Banka Tercihini Etkileyen Kriterlerin AHP Yöntemi ile Belirlenmesi." , ss.191 - 207, 2018.
ISNAD BEDİRHANOĞLU, Şule Bayazit - LEZKİ, ŞENAY. "KOBİ’lerin Banka Tercihini Etkileyen Kriterlerin AHP Yöntemi ile Belirlenmesi". (2018), 191-207.
APA BEDİRHANOĞLU Ş, LEZKİ Ş (2018). KOBİ’lerin Banka Tercihini Etkileyen Kriterlerin AHP Yöntemi ile Belirlenmesi. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 18(1), 191 - 207.
Chicago BEDİRHANOĞLU Şule Bayazit,LEZKİ ŞENAY KOBİ’lerin Banka Tercihini Etkileyen Kriterlerin AHP Yöntemi ile Belirlenmesi. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 18, no.1 (2018): 191 - 207.
MLA BEDİRHANOĞLU Şule Bayazit,LEZKİ ŞENAY KOBİ’lerin Banka Tercihini Etkileyen Kriterlerin AHP Yöntemi ile Belirlenmesi. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol.18, no.1, 2018, ss.191 - 207.
AMA BEDİRHANOĞLU Ş,LEZKİ Ş KOBİ’lerin Banka Tercihini Etkileyen Kriterlerin AHP Yöntemi ile Belirlenmesi. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2018; 18(1): 191 - 207.
Vancouver BEDİRHANOĞLU Ş,LEZKİ Ş KOBİ’lerin Banka Tercihini Etkileyen Kriterlerin AHP Yöntemi ile Belirlenmesi. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2018; 18(1): 191 - 207.
IEEE BEDİRHANOĞLU Ş,LEZKİ Ş "KOBİ’lerin Banka Tercihini Etkileyen Kriterlerin AHP Yöntemi ile Belirlenmesi." Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 18, ss.191 - 207, 2018.
ISNAD BEDİRHANOĞLU, Şule Bayazit - LEZKİ, ŞENAY. "KOBİ’lerin Banka Tercihini Etkileyen Kriterlerin AHP Yöntemi ile Belirlenmesi". Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 18/1 (2018), 191-207.