Yıl: 2018 Cilt: 11 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 209 - 218 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 09-09-2019

Şanlıurfa’da bir devlet hastanesinde doğum yapmış kadınların doğum öncesi bakım hizmetlerini alma durumu, bu hizmetlerin niteliği ve etkileyen faktörler

Öz:
Amaç: Çalışma, Şanlıurfa’da hastanede doğum yapan kadınların Doğum Öncesi Bakım (DÖB)hizmetlerini alma durumunu, bu hizmetlerin niteliğini ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıylayapılmıştır. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı tiptedir. Araştırmanın evrenini, Şanlıurfa Eğitim veAraştırma Hastanesi postpartum servislerinde doğum yapmış kadınlar oluşturmuştur. Örnekbüyüklüğü; tahmini orantı %48.0, hata sınırı %5 ve %95 güvenle 391 olarak hesaplanmıştır.Veriler, Tanımlayıcı Veri Toplama Formu aracılığı ile yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır.Araştırma için Harran Üniversitesi Etik Kurul'undan yazılı, katılımcılardan ise sözlü izin alınmıştır.Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistiklerden yüzde, ortalama, standart sapma, tekdeğişkenli analizlerden Ki-kare ve Man Whithney-U testi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmadakadınların %93.6’sı DÖB hizmeti almıştır. Kadının yaşı, evlilik süresi, gebelik sayısı, düşük sayısı,çocuk sayısı, iki yıldan kısa aralarla doğum yapma durumu ve sayısı arttıkça DÖB hizmetini almadüzeyinin düştüğü, kadının ve eşinin eğitim düzeyi arttıkça DÖB hizmeti alma düzeyinin arttığıbelirlenmiştir. Ayrıca mevsimlik tarım işçilerinde DÖB alma düzeyinin düşük olduğu belirlenmiştir.Kadınların %80.6’sı nitelikli DÖB almıştır. Aile Sağlığı Merkezinden DÖB hizmetleri alanlarınnitelikli bakım düzeyleri daha yüksektir. Sonuç: DÖB hizmetlerini alma düzeyi Türkiye veGüneydoğu Anadolu Bölgesi’nden düşüktür. DÖB hizmeti alma düzeyini pek çok faktöretkilemektedir. DÖB hizmeti alımı ilk sırada devlet hastanesinden olmakla birlikte nitelikli DÖBhizmeti aile sağlığı merkezlerinde daha yüksek düzeyde verilmektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum Temel Sağlık Hizmetleri Kadın Araştırmaları Hemşirelik Aile Çalışmaları

The status of receiving antenatal care services for women who have delivered in a state hospital in Şanlıurfa, the quality of these services and related factors

Öz:
Aim: The study was conducted to determine the Antenatal Care (ANC) services of women in Şanlıurfa, the quality of these services and the factors that influence them. Method: As being descriptive research, the universe of the research was created by the women who gave birth in the postpartum services of Şanlıurfa Education and Research Hospital. Sample size, was calculated as 391 in the calculations at estimated ratio of 48.0%, 5% error limit and 95%. The data was collected using the face-to-face interview technique via the Descriptive Data Collection Form. Written permission was obtained from the Harran University Ethics Committee for the search and verbal permission was obtained from the participants. In evaluating the data; percentage, descriptive statistics, mean, standard deviation, univariate analysis of Chi-square and Man Whithney-U test were used. Results: In the study, 93.6% of the women received ANC. Women's age, marriage duration, number of pregnancies, number of children, and number of frequent births decrease the rate of receiving ANC services; the higher the education level of the wife, the higher the rate of receiving ANC services were determined. It was also determined that the level of receiving antenatal care was low in seasonal agricultural workers. 80.6% of the women received highly qualified antenatal care. Women receiving ANC services from the Family Health Center(FHC) had a higher level of quality care. Conclusion: The level of receiving antenatal services was low from Turkey and the Southeastern Anatolia Region. Several factors influence the level of receiving ANC. The purchase of ANC services was at the top of the state hospital, while the quality of ANC services was given at a higher level in FHCs.
Anahtar Kelime:

Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum Temel Sağlık Hizmetleri Kadın Araştırmaları Hemşirelik Aile Çalışmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Yılmaz L, Koruk F, KORUK İ (2018). Şanlıurfa’da bir devlet hastanesinde doğum yapmış kadınların doğum öncesi bakım hizmetlerini alma durumu, bu hizmetlerin niteliği ve etkileyen faktörler. , 209 - 218.
Chicago Yılmaz Leyla,Koruk Fatma,KORUK İBRAHİM Şanlıurfa’da bir devlet hastanesinde doğum yapmış kadınların doğum öncesi bakım hizmetlerini alma durumu, bu hizmetlerin niteliği ve etkileyen faktörler. (2018): 209 - 218.
MLA Yılmaz Leyla,Koruk Fatma,KORUK İBRAHİM Şanlıurfa’da bir devlet hastanesinde doğum yapmış kadınların doğum öncesi bakım hizmetlerini alma durumu, bu hizmetlerin niteliği ve etkileyen faktörler. , 2018, ss.209 - 218.
AMA Yılmaz L,Koruk F,KORUK İ Şanlıurfa’da bir devlet hastanesinde doğum yapmış kadınların doğum öncesi bakım hizmetlerini alma durumu, bu hizmetlerin niteliği ve etkileyen faktörler. . 2018; 209 - 218.
Vancouver Yılmaz L,Koruk F,KORUK İ Şanlıurfa’da bir devlet hastanesinde doğum yapmış kadınların doğum öncesi bakım hizmetlerini alma durumu, bu hizmetlerin niteliği ve etkileyen faktörler. . 2018; 209 - 218.
IEEE Yılmaz L,Koruk F,KORUK İ "Şanlıurfa’da bir devlet hastanesinde doğum yapmış kadınların doğum öncesi bakım hizmetlerini alma durumu, bu hizmetlerin niteliği ve etkileyen faktörler." , ss.209 - 218, 2018.
ISNAD Yılmaz, Leyla vd. "Şanlıurfa’da bir devlet hastanesinde doğum yapmış kadınların doğum öncesi bakım hizmetlerini alma durumu, bu hizmetlerin niteliği ve etkileyen faktörler". (2018), 209-218.
APA Yılmaz L, Koruk F, KORUK İ (2018). Şanlıurfa’da bir devlet hastanesinde doğum yapmış kadınların doğum öncesi bakım hizmetlerini alma durumu, bu hizmetlerin niteliği ve etkileyen faktörler. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 11(2), 209 - 218.
Chicago Yılmaz Leyla,Koruk Fatma,KORUK İBRAHİM Şanlıurfa’da bir devlet hastanesinde doğum yapmış kadınların doğum öncesi bakım hizmetlerini alma durumu, bu hizmetlerin niteliği ve etkileyen faktörler. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 11, no.2 (2018): 209 - 218.
MLA Yılmaz Leyla,Koruk Fatma,KORUK İBRAHİM Şanlıurfa’da bir devlet hastanesinde doğum yapmış kadınların doğum öncesi bakım hizmetlerini alma durumu, bu hizmetlerin niteliği ve etkileyen faktörler. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, vol.11, no.2, 2018, ss.209 - 218.
AMA Yılmaz L,Koruk F,KORUK İ Şanlıurfa’da bir devlet hastanesinde doğum yapmış kadınların doğum öncesi bakım hizmetlerini alma durumu, bu hizmetlerin niteliği ve etkileyen faktörler. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2018; 11(2): 209 - 218.
Vancouver Yılmaz L,Koruk F,KORUK İ Şanlıurfa’da bir devlet hastanesinde doğum yapmış kadınların doğum öncesi bakım hizmetlerini alma durumu, bu hizmetlerin niteliği ve etkileyen faktörler. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2018; 11(2): 209 - 218.
IEEE Yılmaz L,Koruk F,KORUK İ "Şanlıurfa’da bir devlet hastanesinde doğum yapmış kadınların doğum öncesi bakım hizmetlerini alma durumu, bu hizmetlerin niteliği ve etkileyen faktörler." Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 11, ss.209 - 218, 2018.
ISNAD Yılmaz, Leyla vd. "Şanlıurfa’da bir devlet hastanesinde doğum yapmış kadınların doğum öncesi bakım hizmetlerini alma durumu, bu hizmetlerin niteliği ve etkileyen faktörler". Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 11/2 (2018), 209-218.