Kafkas ırkı (Apis mellifera causasica) ve Kafkas ırkı ile Anadolu arası-Ege ekotipi (Apis mellifera anatoliaca)'nin karşılıklı melezlerinin Ege Bölgesi koşullarında yavru yetiştirme etkinlikleri ve bal verimleri

Yıl: 2003 Cilt: 13 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 61 - 65 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kafkas ırkı (Apis mellifera causasica) ve Kafkas ırkı ile Anadolu arası-Ege ekotipi (Apis mellifera anatoliaca)'nin karşılıklı melezlerinin Ege Bölgesi koşullarında yavru yetiştirme etkinlikleri ve bal verimleri

Öz:
Ankara'da Kafkas ırkı (A. m. caucasica) ve Anadolu arısının Ege ekotipinden (Apis mellifera anatoliaca) yetiştirilen kız kardeş ana anlar, Ege X Kafkas ($E^{female} XK^{male}$), Kafkas X Ege ($K{female} XE^{male}$) ve Kafkas X Kafkas (KXK) genotip gruplarını oluşturmak üzere yapay tohumlanmışlardır. Yapay tohumlanmış ana anlar yumurtlamaya başladıktan sonra Aydın'da eşit güçteki kolonilere kabul ettirilmişlerdir. Farklı genotip gruplarından bu kolonilerin yavru alanları 1999 yılı Ekim ayından 2000 yılı Temmuz ayma kadar periyodik olarak ölçülmüştür. Melez genotipler (EXK ve KXE) saf Kafkas genotipinden (KXK) daha fazla kuluçka üretmişlerdir (P<0.01). Genotiplerin bal verimi ortalamaları ise farklı bulunmamıştır.
Anahtar Kelime: melezleme ıslahı bal arısı yavru ıslahı Ege Bölgesi Apis mellifera caucasica Türkiye genotip bal verme kapasitesi ekotip

Konular: Biyoloji

The brood rearing activities and honey productions of Caucasian race (Apis mellifera caucasica)and reciprocal crosses of Caucasian and Aegean ecotype of Anatolian honey bee (Apis mellifera anatoliaca) in Aegean conditions

Öz:
The sister queens reared from Caucasian race (Apis mellifera caucasica) and Aegean ecotype of Anatolian honey bee (A m. anatoliaca) were inseminated instrumentally in Ankara so as to constitute genotype groups of Aegean X Caucasian ($E{^female} XK^{male}$), Caucasian X Aegean ($K{female} XE^{male}$) and Caucasian X Caucasian (KXK). After the inseminated queens started oviposition, they were introduced into equal sized colonies in Aydın. The brood areas of these colonies from different genotype groups were measured periodically from October 1999 to July 2000. The crossbreds (EXK and KXE) produced more brood than Caucasian (KXK). The mean honey productions of genotype groups were not significantly different.
Anahtar Kelime: Turkey genotypes honey-getting capacity ecotypes crossbreeding honey bees brood rearing Aegean Region Apis mellifera caucasica

Konular: Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Adam. B., 1983. Breeding the Honeybee. Northern Bee Books, Mytholmroyd: Hebden Bridge, UK.
  • Adam, B., 1987. In Search of the Best Strains of Bees. Northern Bee Boks, West Yorkshire, UK.
  • Alpatov, W.W., 1929. Biometrical studies on variation and races of the honey bee {Apis mellifera L.). The Quarterly Review of Biology, 4(1): 1-58.
  • Bodenheimer, F.S., 1942. Türkiye'de Bal Arısı ve Arıcılık Hakkında Etüdler. Numune Matbaası, İstanbul.
  • Doğaroğlu, M., 1982. Türkiye'de yetiştirilen önemli arı ırk ve tiplerinin 'Çukurova Bölgesi' koşullarında performanslarının karşılaştırılması. ÇÜ Ziraat Fakültesi Yıllığı, 13(3-4): 46-60.
  • Doğaroğlu, M., M. Özder, C. Polat, 1992. Türkiye'deki önemli bal arısı (Apis mellifera L.) ırk ve ekotiplerinin Trakya koşullarında performanslarının karşılaştırılması. Doğa-Tr. J. of Veterinary and Animal Sciences, 16:403-414.
  • Fıratlı, Ç., E. Budak, 1994. Türkiye'de çeşitli kurumlarda yetiştirilen ana arılar ile oluşturulan bal arısı Apis mellifera L. kolonilerinin fizyolojik morfolojik ve davranış özellikleri. A.Ü. Ziraat Fakültesi, Yayın No:1390.
  • Fresnaye, J., Y. Lensky, 1961. Methods depreciation des survaces couvain dans les coloniesd'abeilles. Ann. Abeille, 4 (4): 369-376.
  • Genç, F., C. Dülger, A. Dodoloğlu, S. Kutluca, 1999. Kafkas, Orta Anadolu ve Erzurum balansı (Apis mellifera L.) genotiplerinin Erzurum koşullanndaki bazı fizyolojik özelliklerinin karşılaştınlması. Tr. J. of Veterinary and Animal Sciences, 23 (Ek 4): 645-650.
  • Gençer, H.V., Ç. Fıratlı, 1999. Orta Anadolu ekotipleri {A. m. anatoliaca) ve Kafkas ırkı (A. m. caucasica) bal arılarının morfolojik özellikleri. Tr. J. of Veterinary and Animal Sciences, 23(1): 107-113.
  • Güler, A., O. Kaftanoğlu, 1998. Türkiye'deki önemli bal arısı ırk ekotiplerinin göçer arıcılık koşullarında performanslarının karşılaştırılması. II. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 22-25 Eylül 1998, Bursa.
  • Güler, A., O. Kaftanoğlu, Y. Bek, H. Yeninar, 1999. Türkiye'deki önemli bal ansı.(Apis mellifera L.) ırk ekotiplerinin morfolojik karakterler açısından ilişkilerinin diskriminant analiz yöntemiyle saptanması. Tr. J. of Veterinary and Animal Sciences, 23: 337-343.
  • Kaftanoğlu, O., U. Kumova, Y. Bek, 1993. GAP bölgesinde çeşitli balansı (Apis mellifera) ırklarının performanslarının saptanması ye bölgedeki mevcut an ırklarının ıslahı olanaklan. ÇÜ Ziraat Fakültesi, GAP Yayınları No:74., Adana.
  • Karacaoğlu, M., 1989. Orta Anadolu, Karadeniz Geçit ye Ardahan İzole Bölge Arılarının Bazı Morfolojik Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma. AÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi (basılmamış), Ankara.
  • Karacaoğlu, M., Ç. Fıratlı, 1998. Bazı Anadolu bal arısı ekotipleri {Apis mellifera anatoliaca) ve melezlerinin özellikleri. I. Morfolojik özellikler. Tr. J. of Veterinary and Animal Sciences, 22: 17-21.
  • Karacaoğlu, M., A. Uçak, 2002. Güney Ege koşullarında farklı dönemlerde yetiştirilen ana arılar ile oluşturulan kolonilerin gelişimi. III. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 14-16 Ekim 2002, Ankara.
  • Laidlaw, H.H., Jr., 1985. Contemporary Queen Rearing. A Dadant Publication. Dadant and Sons, Hamilton,Illinois, U.S.A.
  • Moritz, R.F.A., 1989. The Instrumental Insemination of the Queen Bee. International Beekeeping Technology an Ecology Institute of Apimondia, Bucharest,Romania.
  • Ruttner, F., 1984. Races of Bees. Ed. Dadant and Sons. The Hive and the Honey Bee, p. 19-38. A Dadant Publication, Dadant and Sons, Inc., lllinois, U.S.A.
  • Ruttner, F., 1988. Biogeography and Taxonomy of Honeybees. Springer-Verlag, Berlin.
  • Winer, B.J., D.R. Brown, K.M. Miches, 1991. Statistical Principles in Experimental Design. McGraw-Hill Book Company, Boston, USA.
  • Winston, M.L., 1991. The Biology of the Honey Bee. Harvard University Press, London, England.
APA GENCER H, KARACAOGLU M (2003). Kafkas ırkı (Apis mellifera causasica) ve Kafkas ırkı ile Anadolu arası-Ege ekotipi (Apis mellifera anatoliaca)'nin karşılıklı melezlerinin Ege Bölgesi koşullarında yavru yetiştirme etkinlikleri ve bal verimleri. , 61 - 65.
Chicago GENCER H. Vasfi,KARACAOGLU METE Kafkas ırkı (Apis mellifera causasica) ve Kafkas ırkı ile Anadolu arası-Ege ekotipi (Apis mellifera anatoliaca)'nin karşılıklı melezlerinin Ege Bölgesi koşullarında yavru yetiştirme etkinlikleri ve bal verimleri. (2003): 61 - 65.
MLA GENCER H. Vasfi,KARACAOGLU METE Kafkas ırkı (Apis mellifera causasica) ve Kafkas ırkı ile Anadolu arası-Ege ekotipi (Apis mellifera anatoliaca)'nin karşılıklı melezlerinin Ege Bölgesi koşullarında yavru yetiştirme etkinlikleri ve bal verimleri. , 2003, ss.61 - 65.
AMA GENCER H,KARACAOGLU M Kafkas ırkı (Apis mellifera causasica) ve Kafkas ırkı ile Anadolu arası-Ege ekotipi (Apis mellifera anatoliaca)'nin karşılıklı melezlerinin Ege Bölgesi koşullarında yavru yetiştirme etkinlikleri ve bal verimleri. . 2003; 61 - 65.
Vancouver GENCER H,KARACAOGLU M Kafkas ırkı (Apis mellifera causasica) ve Kafkas ırkı ile Anadolu arası-Ege ekotipi (Apis mellifera anatoliaca)'nin karşılıklı melezlerinin Ege Bölgesi koşullarında yavru yetiştirme etkinlikleri ve bal verimleri. . 2003; 61 - 65.
IEEE GENCER H,KARACAOGLU M "Kafkas ırkı (Apis mellifera causasica) ve Kafkas ırkı ile Anadolu arası-Ege ekotipi (Apis mellifera anatoliaca)'nin karşılıklı melezlerinin Ege Bölgesi koşullarında yavru yetiştirme etkinlikleri ve bal verimleri." , ss.61 - 65, 2003.
ISNAD GENCER, H. Vasfi - KARACAOGLU, METE. "Kafkas ırkı (Apis mellifera causasica) ve Kafkas ırkı ile Anadolu arası-Ege ekotipi (Apis mellifera anatoliaca)'nin karşılıklı melezlerinin Ege Bölgesi koşullarında yavru yetiştirme etkinlikleri ve bal verimleri". (2003), 61-65.
APA GENCER H, KARACAOGLU M (2003). Kafkas ırkı (Apis mellifera causasica) ve Kafkas ırkı ile Anadolu arası-Ege ekotipi (Apis mellifera anatoliaca)'nin karşılıklı melezlerinin Ege Bölgesi koşullarında yavru yetiştirme etkinlikleri ve bal verimleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 13(1), 61 - 65.
Chicago GENCER H. Vasfi,KARACAOGLU METE Kafkas ırkı (Apis mellifera causasica) ve Kafkas ırkı ile Anadolu arası-Ege ekotipi (Apis mellifera anatoliaca)'nin karşılıklı melezlerinin Ege Bölgesi koşullarında yavru yetiştirme etkinlikleri ve bal verimleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi 13, no.1 (2003): 61 - 65.
MLA GENCER H. Vasfi,KARACAOGLU METE Kafkas ırkı (Apis mellifera causasica) ve Kafkas ırkı ile Anadolu arası-Ege ekotipi (Apis mellifera anatoliaca)'nin karşılıklı melezlerinin Ege Bölgesi koşullarında yavru yetiştirme etkinlikleri ve bal verimleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, vol.13, no.1, 2003, ss.61 - 65.
AMA GENCER H,KARACAOGLU M Kafkas ırkı (Apis mellifera causasica) ve Kafkas ırkı ile Anadolu arası-Ege ekotipi (Apis mellifera anatoliaca)'nin karşılıklı melezlerinin Ege Bölgesi koşullarında yavru yetiştirme etkinlikleri ve bal verimleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2003; 13(1): 61 - 65.
Vancouver GENCER H,KARACAOGLU M Kafkas ırkı (Apis mellifera causasica) ve Kafkas ırkı ile Anadolu arası-Ege ekotipi (Apis mellifera anatoliaca)'nin karşılıklı melezlerinin Ege Bölgesi koşullarında yavru yetiştirme etkinlikleri ve bal verimleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2003; 13(1): 61 - 65.
IEEE GENCER H,KARACAOGLU M "Kafkas ırkı (Apis mellifera causasica) ve Kafkas ırkı ile Anadolu arası-Ege ekotipi (Apis mellifera anatoliaca)'nin karşılıklı melezlerinin Ege Bölgesi koşullarında yavru yetiştirme etkinlikleri ve bal verimleri." Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 13, ss.61 - 65, 2003.
ISNAD GENCER, H. Vasfi - KARACAOGLU, METE. "Kafkas ırkı (Apis mellifera causasica) ve Kafkas ırkı ile Anadolu arası-Ege ekotipi (Apis mellifera anatoliaca)'nin karşılıklı melezlerinin Ege Bölgesi koşullarında yavru yetiştirme etkinlikleri ve bal verimleri". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi 13/1 (2003), 61-65.