Yıl: 2003 Cilt: 18 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 1 - 18 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Türk otomotiv firmalarının performans ölçümü ve analizine yönelik topsis yöntemini kullanan bir örnek çalışma

Öz:
Bu çalışmada, Türkiye'de otomotiv sanayiinde faaliyet gösteren ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem görmekte olan beş büyük ölçekli otomotiv firmasının bilançoları kullanılarak hesaplanan fınansal oranları kullanan, firmaların derecelendirilmesine yönelik bir örnek çalışma yapılmıştır. Çalışmanın ilk kısmında performans ölçümünde kullanılan fınansal oranlar açıklanmış ve firmalar için hesaplanmıştır. İkinci kısımda ise hesaplanan oranlar her firma için Çok Özellikli Karar Verme Yöntemleri'nden bir tanesi olan TOPSIS yöntemi kullanılarak genel firma performansını gösteren tek bir puana çevrilmiştir. Her yıl için elde edilen performans puanları firmaların o yıllara ait hisse senetleri değerleri ile karşılaştırılmıştır. Hisse senedi değerleri ile yapılan karşılaştırmalar bize yöntemin başarısını gösterme açısından önemlidir. Yöntem belli bir ölçüde başarılı olmuştur.
Anahtar Kelime:

An illustrative study aimed to measure and rank performance of Turkish automotive companies using topsis

Öz:
In this study, a performance measurement model is developed to rank automotive companies. Five large-scale public companies are selected and necessary financial ratios are obtained from their financial statements, made public in the web site of Istanbul Stock Exchange. In this study, financial ratios are explained and calculated values of the companies are discussed in detail. In the second part of the study,TOPSIS method (Technique for Order Priority of Similarity by Information System) is applied to combine different ratios to obtain a single performance score. The performance scores are used to rank the companies for the last four years, and the scores are compared with the companies' stock prices to determine the method's accuracy. Mixed results are obtained with the application of the method, and possible reasons of the deviations are also discussed in the paper.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Devlet Planlama Teşkilatı 8. Kalkınma Planı, Karayolu Taşıtları İmalat Sanayii Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Ankara, 2001.
  • 2. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Mali Tablolar, (www.imkb.gov.tr /mali tablolar).
  • 3. Akdoğan, N., Tenker, N., Finansal Tablolar ve Mali Analizi Teknikleri, Lebib Yalkın Yayımları ve Basım İşleri A.Ş., 5. Baskı, Mart 1997.
  • 4. Akgüç, Ö., Kredi Taleplerinin Değerlendirilmesi, Avcıol Basın-Yayın, 5.baskı, İstanbul, 1991.
  • 5. Warren, C. S., Reeve, J. M. ve Fess, P. E., Corporate Financial Accounting, 7.Edition, South-Western, Cincinnati, OH, 2002.
  • 6. Fridson, M., S., Financial Statement Analysis, John Wiley & Sons, Second Edition, New York, 1995.
  • 7. Fraser, L., M., Understanding Financial Statements, Prentice Hall, Englewood Cliffs, Fourth Edition, N.J., 1995.
  • 8. Sen, P. ve Yang, J.-B. Multiple Criteria Decision Support in Engineering Design, Springer-Verlag London Limited, London, Great Britain, 1998.
APA YURDAKUL M, IC Y (2003). Türk otomotiv firmalarının performans ölçümü ve analizine yönelik topsis yöntemini kullanan bir örnek çalışma. , 1 - 18.
Chicago YURDAKUL MUSTAFA,IC YUSUF TANSEL Türk otomotiv firmalarının performans ölçümü ve analizine yönelik topsis yöntemini kullanan bir örnek çalışma. (2003): 1 - 18.
MLA YURDAKUL MUSTAFA,IC YUSUF TANSEL Türk otomotiv firmalarının performans ölçümü ve analizine yönelik topsis yöntemini kullanan bir örnek çalışma. , 2003, ss.1 - 18.
AMA YURDAKUL M,IC Y Türk otomotiv firmalarının performans ölçümü ve analizine yönelik topsis yöntemini kullanan bir örnek çalışma. . 2003; 1 - 18.
Vancouver YURDAKUL M,IC Y Türk otomotiv firmalarının performans ölçümü ve analizine yönelik topsis yöntemini kullanan bir örnek çalışma. . 2003; 1 - 18.
IEEE YURDAKUL M,IC Y "Türk otomotiv firmalarının performans ölçümü ve analizine yönelik topsis yöntemini kullanan bir örnek çalışma." , ss.1 - 18, 2003.
ISNAD YURDAKUL, MUSTAFA - IC, YUSUF TANSEL. "Türk otomotiv firmalarının performans ölçümü ve analizine yönelik topsis yöntemini kullanan bir örnek çalışma". (2003), 1-18.
APA YURDAKUL M, IC Y (2003). Türk otomotiv firmalarının performans ölçümü ve analizine yönelik topsis yöntemini kullanan bir örnek çalışma. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 18(1), 1 - 18.
Chicago YURDAKUL MUSTAFA,IC YUSUF TANSEL Türk otomotiv firmalarının performans ölçümü ve analizine yönelik topsis yöntemini kullanan bir örnek çalışma. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 18, no.1 (2003): 1 - 18.
MLA YURDAKUL MUSTAFA,IC YUSUF TANSEL Türk otomotiv firmalarının performans ölçümü ve analizine yönelik topsis yöntemini kullanan bir örnek çalışma. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, vol.18, no.1, 2003, ss.1 - 18.
AMA YURDAKUL M,IC Y Türk otomotiv firmalarının performans ölçümü ve analizine yönelik topsis yöntemini kullanan bir örnek çalışma. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi. 2003; 18(1): 1 - 18.
Vancouver YURDAKUL M,IC Y Türk otomotiv firmalarının performans ölçümü ve analizine yönelik topsis yöntemini kullanan bir örnek çalışma. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi. 2003; 18(1): 1 - 18.
IEEE YURDAKUL M,IC Y "Türk otomotiv firmalarının performans ölçümü ve analizine yönelik topsis yöntemini kullanan bir örnek çalışma." Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 18, ss.1 - 18, 2003.
ISNAD YURDAKUL, MUSTAFA - IC, YUSUF TANSEL. "Türk otomotiv firmalarının performans ölçümü ve analizine yönelik topsis yöntemini kullanan bir örnek çalışma". Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 18/1 (2003), 1-18.