Yıl: 2018 Cilt: 6 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 60 - 73 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 30-10-2019

Mutfakta Kadının Rolü ve Yenilikçi Yaklaşımına Yönelik Muğla İl Merkezinde Bir Araştırma

Öz:
Bu çalışmanın ana amacı, kadınların mutfakta ne derece yenilikçi ve yaratıcı bir yaklaşım tarzı içerisinde olduklarının belirlenmesidir. Ayrıca kadınların mutfaktaki rol ve sorumluluklarına ilişkin algıları ile erkeklerden mutfakta yardım ve destek noktasındaki beklentileri araştırmada konu edilmektedir. Ev hanımı ya da çalışan olma, çocuk sahibi olup olmama ya da evli olup olmamanın kadının mutfaktaki rol ve sorumluluk algısına ne düzeyde etki ettiği çalışmada ele alınmaktadır. Benzer şekilde çocuk sahibi olmanın ya da çalışan konumunda bulunmanın ka-dınların mutfakta erkeklerden yardım ve destek beklentilerini artırıp artırmadığı da araştırma-da ele alınmaktadır. Ayrıca medeni durum, çocuk sahibi olma, eğitim düzeyi, ev hanımı ya da çalışan konumunda olma gibi değişkenlerin kadınların mutfaktaki yenilik ve yaratıcılık girişim-lerine ne derece etki ettiği de irdelenmektedir. Bu amaçla Muğla İli Menteşe ilçesinde ikamet eden kadınlara yönelik bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Toplam 367 anket değerlendir-meye alınmıştır. Anket verilerinin (t-test ve Anova) analizi sonucunda kadınların araştırma değişkenlerine ilişkin düşünce ve yaklaşımlarının eğitim düzeyi, medeni durum, gelir düzeyi, konum ve çocuk sahibi olup olmama gibi demografik değişkenlere bağlı olarak farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir. Bekâr kadınlar, evli kadınlara oranla erkeklerin mutfakta daha aktif yer almalarını istemektedir. Evli kadınlar ise bekârların aksine, mutfakta kadınların daha fazla rol ve sorumluluk almaları gerektiğine inanmaktadırlar. Ayrıca bekâr kadınların, evli kadınlara oranla mutfakta daha fazla yenilikçi bir girişim ve deneyim içerisinde oldukları belirlenmiştir. Diğer yandan çocuk sahibi olan kadınların mutfaktaki rol ve sorumluluk algıları ile yenilikçi girişim ve özgünlük çabalarının, çocuk sahibi olmayanlara göre daha yüksek olduğu olduğu belirlenmiştir. Ev hanımı konumunda olan kadınların mutfaktaki rol ve sorumluluk algılarının da çalışan kadınlara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Kadın Araştırmaları Aile Çalışmaları

A Research on the Woman's Role and Innovative Approach in the Kitchen in Muğla Province

Öz:
The main purpose of this study is to determine how innovative and creative approach women have in the kitchen. In addition, perceptions of women towards their roles and responsibilities and their expectations from men’s support in the kitchen are being studied. In the study, it was investigated whether being a housewife or worker, single or married, and having children have effect on women's role and responsibility in the kitchen. Similarly, whether or not having children or being employed increases the likelihood of women to expect support from men in the kitchen. It also examines the extent to which variables such as marital status, child owner-ship, education level, housewife or employee influence women's innovation and creativity initiatives in the kitchen. For this purpose, a survey study was conducted for women living in the Menteşe, a district of Muğla province. A total of 367 questionnaires were taken into con-sideration. Analysis of the questionnaire data (t-test and Anova) showed that women's thoughts and attitudes towards the research variables differed according to demographic vari-ables such as education level, marital status, income level, location, and whether they had children. Single women, when compared to married, want men to be more active in the kitch-en. Married women, on the contrary to the single, believe that women in the kitchen should take more roles and responsibilities. Furthermore, it was found out that single women have more innovative initiatives and experiences than married women in the kitchen. On the other hand, it was determined that women who have children have higher perceptions of role and responsibility in the kitchen and innovative initiative and originality efforts than women with-out children. Finally, it was concluded that perception of woman towards their role and re-sponsibility in the kitchen is higher than working women.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Kadın Araştırmaları Aile Çalışmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • CANDAN, E. ve GÜNAL, Ö. S. (2013), “Tarımda Kadın Emeği”, Tarım Ekonomisi Dergisi, 19 (1), ss. 93-101.
  • COOPER, A. (1998), A Woman’s Place is in the Kitchen: An Evolution of Women Chefs, Van Nostrand Reinhold, New York.
  • CİĞERİM, N. (2001), “Batı ve Türk Mutfağı’nın Gelişimi, Etkileşimi ve Yiyecek-İçecek Hizmetlerinde Türk Mutfağının Yerine Bir Bakış”, Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar, Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı Yayınları, Yayın No: 28, s. 49-61.
  • DRUCKMAN, C. (2010), “Why Are There No Great Women Chefs”, Gastronomica, 10 (1), pp. 24-31.
  • FISHER, B. (1992), “Book Review: Feeding the Family: The Social Organization of Caring as Gendered Work”, Symbolic Interaction, 15 (4), pp 529-532.
  • GOODY, J. (2013), Yemek, mutfak, sınıf (Çev. M. Günay Güran), Pinhan Y., İstanbul.
  • HADDAJİ, M., GARRIGOS, J. A., SEGOVIA, G. P. (2017), “Women chefs’ experience: Kitchen barriers and success factors”, International Journal of Gastronomy and Food Science, 9, pp. 49-54.
  • GÜLEŞ, K. H. ve BÜLBÜL, H. (2004), Yenilikçilik İşletmeler İçin Stratejik Rekabet Aracı, 1. Basım, Nobel Yayınları, Ankara.
  • HALICI, N. (1997), “Anadolu Bayramlarında Beyaz Renkler”, Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar, Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı Yayınları, Yayın No: 20, s. 65-67.
  • İNCE, Ş. (2014), Toplumsal ve Kültürel Dönüşümlerin Gündelik Hayata Yansımaları: 2000’lerde Türkiye’nin Mutfağı, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, SBE, Ankara.
  • İNCE, Ş. (2016), “Şeflerin Savaşı: Profesyonel Mutfaklarda Erkek ve Kadın Şefler”, HÜ İletişim Fakültesi Kültürel Çalışmalar Dergisi, 3 (2), ss. 409-435.
  • KARL, M. (2009),”Inseparable: The Crucial Role of Women in Food Security Revisited”, Features, No. 1, pp. 8-19.
  • KELLY, C. R. (2015), “Cooking Without Women: The Rhetoric of the New Culinary Male”, Communication and Critical/Cultural Studies, 12 (2), pp. 200-204.
  • LLEWELLYN, M. (2004), “Designed by women and designing women: gender, planning and the geographies of the kitchen in Britain 1917-1946”, Cultural Geographies, 10, pp. 42-60.
  • KOŞAY, H. Z. ve ÜLKÜCAN, A.(2011), Anadolu Yemekleri ve Türk Mutfağı, Çiya Yayınları, İstanbul.
  • LAPOINTE, E. (1992), “Relationships with waitresses: Gendered social distance in restaurant hierarchies”, Qualitative Sociology, 15 (4), pp. 377-393
  • MERDOL, T. K. (1998), “Tarihten Günümüze Toplumlar ve Beslenme Alışkanlıkları”, Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar, Türk Halk Kültürünü Araştırma Ve Tanıtma Vakfı Yayınları, Yayın No: 22, s. 135-143.
  • PIERCE, S. J. (2010), Kitchen Cache: The Hidden Meaning of Gender and Cooking in Twentieth-Century American Kitchens, Master of Arts, Appalachian State University, Boone North Carolina.
  • PLATZER, R. (2011), Women not in the kitchen: A look at gender equality in the restaurant industry, California Polytechnic State University, Degree Bachelor of Arts, California.
  • SWINBANK, V. (2002), “The sexual politics of cooking: A feminist analysis of culinary hierarchy in western culture”, Journal of Historical Sociology, 15 (4), pp. 464-495.
  • SZABO, M. (2014), “Men nurturing through food: Challenging gender dichotomies around domestic cooking”, Journal of Gender Studies, 23 (1), pp. 18-31.
  • TALAS, M (2005), “Tarihi Süreçte Türk Beslenme Kültürü ve Mehmet Eröz’e Göre Türk Yemekleri”, Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, 18: s. 273-283.
  • TEZCAN, M. (1993), “Yemeklerin Toplumsal Fonksiyonları”, Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar, Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı Yayınları, Yayın No: 20, s. 54-60.
  • TEZCAN, M. (1997), “Yemek Kültürü Üzerine Dinsel Etkiler”, Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar, Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı Yayınları, Yayın No: 20, s. 139-146.
  • YILMAZ, A. (2002), İşyerimiz Mutfak, Mesleğimiz Aşçılık, Sanatımız Pişirmek, İstanbul.
APA Doğan H, AKTAN V (2018). Mutfakta Kadının Rolü ve Yenilikçi Yaklaşımına Yönelik Muğla İl Merkezinde Bir Araştırma. , 60 - 73.
Chicago Doğan Hulusi,AKTAN Volkan Mutfakta Kadının Rolü ve Yenilikçi Yaklaşımına Yönelik Muğla İl Merkezinde Bir Araştırma. (2018): 60 - 73.
MLA Doğan Hulusi,AKTAN Volkan Mutfakta Kadının Rolü ve Yenilikçi Yaklaşımına Yönelik Muğla İl Merkezinde Bir Araştırma. , 2018, ss.60 - 73.
AMA Doğan H,AKTAN V Mutfakta Kadının Rolü ve Yenilikçi Yaklaşımına Yönelik Muğla İl Merkezinde Bir Araştırma. . 2018; 60 - 73.
Vancouver Doğan H,AKTAN V Mutfakta Kadının Rolü ve Yenilikçi Yaklaşımına Yönelik Muğla İl Merkezinde Bir Araştırma. . 2018; 60 - 73.
IEEE Doğan H,AKTAN V "Mutfakta Kadının Rolü ve Yenilikçi Yaklaşımına Yönelik Muğla İl Merkezinde Bir Araştırma." , ss.60 - 73, 2018.
ISNAD Doğan, Hulusi - AKTAN, Volkan. "Mutfakta Kadının Rolü ve Yenilikçi Yaklaşımına Yönelik Muğla İl Merkezinde Bir Araştırma". (2018), 60-73.
APA Doğan H, AKTAN V (2018). Mutfakta Kadının Rolü ve Yenilikçi Yaklaşımına Yönelik Muğla İl Merkezinde Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(2), 60 - 73.
Chicago Doğan Hulusi,AKTAN Volkan Mutfakta Kadının Rolü ve Yenilikçi Yaklaşımına Yönelik Muğla İl Merkezinde Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 6, no.2 (2018): 60 - 73.
MLA Doğan Hulusi,AKTAN Volkan Mutfakta Kadının Rolü ve Yenilikçi Yaklaşımına Yönelik Muğla İl Merkezinde Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol.6, no.2, 2018, ss.60 - 73.
AMA Doğan H,AKTAN V Mutfakta Kadının Rolü ve Yenilikçi Yaklaşımına Yönelik Muğla İl Merkezinde Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2018; 6(2): 60 - 73.
Vancouver Doğan H,AKTAN V Mutfakta Kadının Rolü ve Yenilikçi Yaklaşımına Yönelik Muğla İl Merkezinde Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2018; 6(2): 60 - 73.
IEEE Doğan H,AKTAN V "Mutfakta Kadının Rolü ve Yenilikçi Yaklaşımına Yönelik Muğla İl Merkezinde Bir Araştırma." Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6, ss.60 - 73, 2018.
ISNAD Doğan, Hulusi - AKTAN, Volkan. "Mutfakta Kadının Rolü ve Yenilikçi Yaklaşımına Yönelik Muğla İl Merkezinde Bir Araştırma". Journal of Tourism and Gastronomy Studies 6/2 (2018), 60-73.