Yıl: 2019 Cilt: 23 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 703 - 717 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 16-12-2019

Y Kuşağının Girişimcilik Eğiliminin Belirlenmesi ve Stratejik Yönetim: Telekomünikasyon Sektöründe Çalışanlar Üzerinde Bir Araştırma

Öz:
Bu araştırma kapsamında, telekomünikasyon sektöründe çalışmakta olan Y kuşağınındemografik özelliklerinin girişimcilik eğilimleri üzerine etkileri incelenmiştir. Araştırma,telekomünikasyon sektöründe çalışan Y kuşağı üzerine girişimcilik eğiliminin belirlenmesi vebu sonuçların şirketlerin yönetsel yaklaşımlar geliştirilmesi konularında şirketlerin bakışaçılarını genişletebilmelerine olanak sağlarken diğer yandan girişimcilik literatürüne katkısağlamaktadır. Araştırma grubu oluşturulurken, telekomünikasyon sektörünü temsilen,sektörün ileri gelen firmalarının farklı birimlerinde, farklı sorumluluk düzeylerinde görevalan Y kuşağı çalışan bireyler amaçsal örneklem olarak seçilmiştir. Araştırmanın amacıdoğrultusunda hazırlanan, online anket formu üzerinden, katılımcıların dokuz sorudademografik özellikleri ve 36 soruda girişimcilik eğilimleri üzerine yöneltilen sorular ileveriler toplanmıştır. Toplanan veriler, SPSS 24.0 programı ile analiz edilerek, değişkenlikgösteren demografik özellikleri karşısında girişimcilik eğilimi üzerinde oluşan farklılıklarortaya konulmuştur.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji İşletme

Determination of The Entrepreneurial Tendency of Generation Y and Stratejik Management: A Study in Telecommunication Sector

Öz:
In this research, the effects of demographics on the entrepreneurial tendencies of the generation Y working in the telecommunications sector have been examined. The research allows entrepreneurship to expand the perspectives of companies in terms of identifying entrepreneurship trends in the telecommunications sector and developing these companies' managerial approaches, while entrepreneurship contributes to the literature. While the research group was being created, the individuals working in the generation Y working in different companies in the telecommunication sector were chosen as the objective sample. On the online survey form prepared in line with the purpose of the survey, the participants were asked questions about the demographic characteristics of the nine questions and the tendencies of entrepreneurship in the 36 questions. The collected data were analyzed with the SPSS 24.0 program and the differences on the entrepreneurship tendency were revealed in the face of varying demographic characteristics.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji İşletme
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Aktan, Coşkun, Can, Özal. (2011). Değişim Modeli Ve Değişime Karşı Direnen Güçlerin Tahlili.
  • Alexander, C.S., Sysko, J.M., (2013). I'm Gen Y, I Love Feeling Entitled, And It Shows. Academy Of Educational Leadership Journal, 17(4), 127-131.
  • Altuntuğ, N. (2012). Kuşaktan Kuşağa Tüketim Olgusu Ve Geleceğin Tüketici Profili. Organizasyon Ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 4(1), 205.
  • Avşar, M. (2007). Yüksek Öğretimde Öğrencilerin Girişimcilik Eğilimlerinin Araştirilmasi Çukurova Üniversitesinde Bir Uygulama Yüksek Lisans Tezi. Adana: Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi.
  • Aytaç, Ö. (2006). "Girişimcilik: Sosyo-Kültürel Bir Perspektif", Dumlupinar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(2), 139-160.
  • Başal, A. (2014). ŞKuşaği. İstanbul: Akin Başal Eğitim ve Yayincilik.
  • Behrstock-Sherratt E., Coggshall, J. (2010). Realizing The Promise of Generation Y, Educational Leadership.
  • Berkup, Baysal. S. (2015). Sosyal Ağlarda Bireysel Mahremiyet Paylaşımı: X ve Y Kuşakları Arasında Karşılaştırmalı Bir Analiz. Doktora Tezi. İzmir: Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Halkla İlişkiler Ve Tanıtım Anabilim Dalı.
  • Deloitte Danışmanlık. (2018). İletişim Teknolojileri Sektörü, https ://www2. deloitte.com/tr/tr/pages/technology-media-and telecommunications/articles/tubisad-bilgi-ve-iletisim-teknolojileri-sektoru-2016- pazar-verileri.html
  • Gürdoğan, N. (2008). Girişimcilik Ve Girişimcilik Kültürü. İstanbul: İgiad Yayınları.
  • İbicioğlu H., Özdaşlı K., Alparslan A.M. (2009)."Girişimci Özellikler Ve Girişimcilik Türü Tercihi Üzerinde Ebeveyn Etkisi: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Araştırması", Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Dergisi, 12(1-2), 521-538.
  • Kıgem. (2017). http://www.kigem.com/is-basarisinda-kusak-farki.html
  • Morgan C. Neil, (2011). USA: Generational Differences in The Workplace.
  • Negiz, N., Özdaşlı, K., Özkul, G. Ve Alparslan, A.M., (2009), Girişimcilik Özellikleri Ve Tipleri Açısından Cinsiyet Farklılıkları: Sdü-İibf Araştırması, Uluslararası - Disiplinlerarası Kadın Çalışmaları Kongresi, 05 - 07 Mart, Sakarya Üniversitesi Rektörlüğü, 241-251.
  • Örücü, Edip, Kılıç, Recep Ve Özer Y. (2007). "Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Eğilimlerinde Ailesel Faktörlerin Etkisi", Girişimcilik Ve Kalkınma Dergisi, 2(2): 27- 47.
  • Senbir, H. (2004). Z Son Insan Mı?, İstanbul: O Kitaplar, 1.
  • TDK Sözlük. (2006). Yaş Kavrami.
  • Thornton, P.H. (1999). The Sociology Of Entrepreneurship, AnnualReview Of Sociology, 25.
  • Yılmaz ve Sünbül. (2009). "Üniversite Öğrencilerine Yönelik Girişimcilik Ölçeğinin Geliştirilmesi", Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21.
  • Yüksekbilgili, Z. (2017). http://www.subconturkey.com/2017/ocak/koseyazisi-- turkiye- -de-y-kusagi.html
  • Zhang, K. Ve Bonk, C. J. (2010). Generational Learners Ve E-Learning
  • Technologies, Handbook Of Research On Practices And Outcomes In E- Learning: Issues And Trends. Usa: Igi-Global, 76-92.
APA DOĞAN T, GÜLAY İ (2019). Y Kuşağının Girişimcilik Eğiliminin Belirlenmesi ve Stratejik Yönetim: Telekomünikasyon Sektöründe Çalışanlar Üzerinde Bir Araştırma. , 703 - 717.
Chicago DOĞAN Turgay,GÜLAY İhsan Y Kuşağının Girişimcilik Eğiliminin Belirlenmesi ve Stratejik Yönetim: Telekomünikasyon Sektöründe Çalışanlar Üzerinde Bir Araştırma. (2019): 703 - 717.
MLA DOĞAN Turgay,GÜLAY İhsan Y Kuşağının Girişimcilik Eğiliminin Belirlenmesi ve Stratejik Yönetim: Telekomünikasyon Sektöründe Çalışanlar Üzerinde Bir Araştırma. , 2019, ss.703 - 717.
AMA DOĞAN T,GÜLAY İ Y Kuşağının Girişimcilik Eğiliminin Belirlenmesi ve Stratejik Yönetim: Telekomünikasyon Sektöründe Çalışanlar Üzerinde Bir Araştırma. . 2019; 703 - 717.
Vancouver DOĞAN T,GÜLAY İ Y Kuşağının Girişimcilik Eğiliminin Belirlenmesi ve Stratejik Yönetim: Telekomünikasyon Sektöründe Çalışanlar Üzerinde Bir Araştırma. . 2019; 703 - 717.
IEEE DOĞAN T,GÜLAY İ "Y Kuşağının Girişimcilik Eğiliminin Belirlenmesi ve Stratejik Yönetim: Telekomünikasyon Sektöründe Çalışanlar Üzerinde Bir Araştırma." , ss.703 - 717, 2019.
ISNAD DOĞAN, Turgay - GÜLAY, İhsan. "Y Kuşağının Girişimcilik Eğiliminin Belirlenmesi ve Stratejik Yönetim: Telekomünikasyon Sektöründe Çalışanlar Üzerinde Bir Araştırma". (2019), 703-717.
APA DOĞAN T, GÜLAY İ (2019). Y Kuşağının Girişimcilik Eğiliminin Belirlenmesi ve Stratejik Yönetim: Telekomünikasyon Sektöründe Çalışanlar Üzerinde Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 23(2), 703 - 717.
Chicago DOĞAN Turgay,GÜLAY İhsan Y Kuşağının Girişimcilik Eğiliminin Belirlenmesi ve Stratejik Yönetim: Telekomünikasyon Sektöründe Çalışanlar Üzerinde Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 23, no.2 (2019): 703 - 717.
MLA DOĞAN Turgay,GÜLAY İhsan Y Kuşağının Girişimcilik Eğiliminin Belirlenmesi ve Stratejik Yönetim: Telekomünikasyon Sektöründe Çalışanlar Üzerinde Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol.23, no.2, 2019, ss.703 - 717.
AMA DOĞAN T,GÜLAY İ Y Kuşağının Girişimcilik Eğiliminin Belirlenmesi ve Stratejik Yönetim: Telekomünikasyon Sektöründe Çalışanlar Üzerinde Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2019; 23(2): 703 - 717.
Vancouver DOĞAN T,GÜLAY İ Y Kuşağının Girişimcilik Eğiliminin Belirlenmesi ve Stratejik Yönetim: Telekomünikasyon Sektöründe Çalışanlar Üzerinde Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2019; 23(2): 703 - 717.
IEEE DOĞAN T,GÜLAY İ "Y Kuşağının Girişimcilik Eğiliminin Belirlenmesi ve Stratejik Yönetim: Telekomünikasyon Sektöründe Çalışanlar Üzerinde Bir Araştırma." Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 23, ss.703 - 717, 2019.
ISNAD DOĞAN, Turgay - GÜLAY, İhsan. "Y Kuşağının Girişimcilik Eğiliminin Belirlenmesi ve Stratejik Yönetim: Telekomünikasyon Sektöründe Çalışanlar Üzerinde Bir Araştırma". Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 23/2 (2019), 703-717.