Yıl: 2018 Cilt: 6 Sayı: 13 Sayfa Aralığı: 663 - 675 Metin Dili: İngilizce İndeks Tarihi: 24-12-2019

KHARABA QARAJAQIL SETTLEMENT İN MOGHAN PLAIN

Öz:
Azerbaijan region has played an important role in the ancient history. Due to havingfresh climates and rivers full of water, this region has been inhabited since ancient times. One ofthe rivers filled with water of this region is Darreh Yurd River, this river is one of the mainbranches of great river Aras that originates from Sabalan and falls into Aras River. Because ofhaving fresh and permanent water, this river always has importance during history andaccording to reviews done by authors there are many ancient settlements around this river, oneof these settlements is Kharaba region in Qarajaqil Village one of the countries of West UngutCity. This settlement is over five hectares and it has 18 heights from the surrounded lands. Dueto being placed at the point that Sambel and Darreh Yurd rivers meet each other, potteries ofBronze Age have been seen in this region which has special importance in the history. InKharaba settlement based on examinations done at the surface of this settlement potteries fromParthian period to the patriarch period were seen.In this article, we are looking for the answer to the following question: What are thecharacteristics of the pottery found on this site. According to this study, the pottery of thissettlement is related to Parthian and Sassanid periods, early Islamic and Ilkhanid, and the
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih

MUGAN İLÇESININ HARABA KARACAĞIL YERLEŞIMI

Öz:
Azerbaycan bölgesi eski tarihte önemli bir rol oynamıştır. Yaşam için elverişli iklimin olması nedeniyle, bu bölgede eski çağlardan beri insanlar yaşamışlardır. Bu bölgenin yaşam için elverişli topraklarından bir grupu Dere Yurd Nehri boyunu kapsamaktadır. Bu nehir Aras nehrinin ana kollarından biri olan Savalan'dan Aras Nehri'ne ki bu uzanır. Yaşam için suya sahip olduğu için bu nehir tarih boyunca daima önem taşıyor. Yazarlar tarafından yapılan incelemelere göre bu nehrin etrafında çok sayıda antik yerleşim yer alıyor. Bu yerleşimlerin bir tanesi Batı Ungut şehrinin ülkelerinden biri olan Karaçağıl köyü'ndeki Haraba bölgesidir. Bu yerleşim alanı beş hektardan fazla olup çevredeki arazilerden 18 meter yüksekliğe sahiptir. Sambel ve Dere Yurd nehirlerinin buluştuğu noktaya yerleştirilmekle bu bölgede tarihte özel bir önemi olan Bronz Çağı seramiği görülmüştür. Araştırma sırasında onların özellikleri incelenmiştir ve seramiklerin Partlar, Sasaniler, İslam ve İslamdan sonrakı dönemlere ait olduğu belirlenmiştir. Bu makalede, şu sorunların cevabını arıyoruz: Bu sitede bulunan seramiklerin özellikleri nelerdir. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, bu yerleşmenin çanak çömlekleri İlk İslam ve İlhanlı Dönemi Partisi ve Sasani dönemleri ile ilişkilidirmi. İslam devrinin çanak çömlekleri giderek daha kalın ve sade bir hale getirilmiştirmi. İlhanlı döneminde daha az kalınlıkta çanak çömlek ve bol sırlar ve güzel tasarımlar yapılıııppptırmı.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • AL-BALADHURI, abolabbas ahamd ibn uahya, 1901, Futuh al Buldan, Tabe’ Egypt
  • DEYMAND, s m (1986) Guide of Islamic Industry, translated by Faryar, Tehran, scientific and cultural publication
  • DIAKONOV A M. (1966) Median history, translated by karim keshavarz, Translation and Publication Board,
  • EVANS, W.D.J., (1968) Caramic pigments.Astructural approach, Ceram soc.
  • FEHERVARI, G. (1973) Islamic pottery a comprehensive study based on the Barelow, Collection London Faber and Faber
  • GIRSHMAN R (1985) Iran from the beginning to Islamic, translated by Mohammad Moeen, scientific cultural, seven edition
  • KAMBAKHSHFARD, S, (1998) Parthian Signs In Germi, Markazi publication, Tehran
  • KARIMI, Fatemeh kiani, Mohammad Yousef, (1985) Iran Pottery Art in Islamic period ,Ministry of Culture and Islamic Guidance
  • KLEIN, L.C. (1988) Sol-Gel Technology for thin Films, Noyes N.J.
  • KORDOVANI, Harirchian (1972) Archaeological Study in Moghan plain, Unpublished
  • MARKWART, J (1901) A scientific conference abut Azerbaijan, Iranshahr, 4
  • PETERSEN. A, (1996) Dictionary of Islamic Architecture; London: press.
  • TOWHIDI, Faeq (1999) Technique and art of Pottery, Tehran , Samt publication
  • YIĞITPAŞA, Davut (2010) “Arkeolojik Veriler Işığında Doğu Anadolu Geç Demir Çağı (MÖ 6.-4. Y.Y.) Çanak Çömleği”, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sosyal bilimler Enstitüsü, YayınlanmamıĢ Doktora Tezi.
  • YIĞITPAġA, Davut (2015) “Arkeolojik Veriler Işığında Doğu Anadolu Geç Demir Çağı (MÖ 7.-4. Y.Y.) Çanak Çömleği”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi/the Journal of International Social Research, C.8, S.37, 2015, 512-538.
  • YIĞITPAŞA, Davut (2016a) Doğu Anadolu Geç Demir Çağı Kültürü, Gece Kitaplığı, Ankara.
  • YIĞITPAġA, Davut (2016b) “Cultural Change in the Post-Urartian, Median and Achaemenid Periods of Eastern Anatolia / Doğu Anadolu Bölgesi’nde Akhamenid, Med ve Post-Urartu Dönemi’nde Kültürel Değişim”, AMİSOS, , 1/1, 87-106.
  • ترجمهٔ البالذری، احمد بن یحیی .فتوحالبلدان بخش مربوط به ایران . آذرتاش آذرنوش. تصحیح د ۴۶۳۱ فروزان. چاپ دّوم. تهران: سروش،
APA Halilov T, HAMRAHİ H, MOHAMMADİ R, MIRZAEI M (2018). KHARABA QARAJAQIL SETTLEMENT İN MOGHAN PLAIN. , 663 - 675.
Chicago Halilov Toğrul,HAMRAHİ Hashem,MOHAMMADİ Rouhollah,MIRZAEI Mohammad KHARABA QARAJAQIL SETTLEMENT İN MOGHAN PLAIN. (2018): 663 - 675.
MLA Halilov Toğrul,HAMRAHİ Hashem,MOHAMMADİ Rouhollah,MIRZAEI Mohammad KHARABA QARAJAQIL SETTLEMENT İN MOGHAN PLAIN. , 2018, ss.663 - 675.
AMA Halilov T,HAMRAHİ H,MOHAMMADİ R,MIRZAEI M KHARABA QARAJAQIL SETTLEMENT İN MOGHAN PLAIN. . 2018; 663 - 675.
Vancouver Halilov T,HAMRAHİ H,MOHAMMADİ R,MIRZAEI M KHARABA QARAJAQIL SETTLEMENT İN MOGHAN PLAIN. . 2018; 663 - 675.
IEEE Halilov T,HAMRAHİ H,MOHAMMADİ R,MIRZAEI M "KHARABA QARAJAQIL SETTLEMENT İN MOGHAN PLAIN." , ss.663 - 675, 2018.
ISNAD Halilov, Toğrul vd. "KHARABA QARAJAQIL SETTLEMENT İN MOGHAN PLAIN". (2018), 663-675.
APA Halilov T, HAMRAHİ H, MOHAMMADİ R, MIRZAEI M (2018). KHARABA QARAJAQIL SETTLEMENT İN MOGHAN PLAIN. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, 6(13), 663 - 675.
Chicago Halilov Toğrul,HAMRAHİ Hashem,MOHAMMADİ Rouhollah,MIRZAEI Mohammad KHARABA QARAJAQIL SETTLEMENT İN MOGHAN PLAIN. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi 6, no.13 (2018): 663 - 675.
MLA Halilov Toğrul,HAMRAHİ Hashem,MOHAMMADİ Rouhollah,MIRZAEI Mohammad KHARABA QARAJAQIL SETTLEMENT İN MOGHAN PLAIN. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, vol.6, no.13, 2018, ss.663 - 675.
AMA Halilov T,HAMRAHİ H,MOHAMMADİ R,MIRZAEI M KHARABA QARAJAQIL SETTLEMENT İN MOGHAN PLAIN. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi. 2018; 6(13): 663 - 675.
Vancouver Halilov T,HAMRAHİ H,MOHAMMADİ R,MIRZAEI M KHARABA QARAJAQIL SETTLEMENT İN MOGHAN PLAIN. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi. 2018; 6(13): 663 - 675.
IEEE Halilov T,HAMRAHİ H,MOHAMMADİ R,MIRZAEI M "KHARABA QARAJAQIL SETTLEMENT İN MOGHAN PLAIN." Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, 6, ss.663 - 675, 2018.
ISNAD Halilov, Toğrul vd. "KHARABA QARAJAQIL SETTLEMENT İN MOGHAN PLAIN". Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi 6/13 (2018), 663-675.