MANTIK TASARIMI DERSİ İÇİN AÇIK UÇLU SORULARDAN OLUŞAN BİR ÖLÇME ARACI GELİŞTİRİLMESİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Yıl: 2019 Cilt: 17 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 66 - 95 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.18026/cbayarsos.485525 İndeks Tarihi: 09-01-2020

MANTIK TASARIMI DERSİ İÇİN AÇIK UÇLU SORULARDAN OLUŞAN BİR ÖLÇME ARACI GELİŞTİRİLMESİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Öz:
Bu çalışmada, üniversitelerin Bilgisayar, Elektrik-Elektronik, Yazılım, Mekatronik Mühendislikleri gibi bölümlerinde okuyan öğrencilerin Mantık Tasarımı dersi kapsamındaki başarılarını ölçmek için bir başarı testi geliştirilmesi ve geliştirilen bu ölçme aracının geçerlik ve güvenirlik incelemeleri konu edilmektedir. Çalışmanın ilk aşamasında, Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ), Okan Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği, Mekatronik ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümlerinde Mantık Tasarımı dersi kapsamında verilen ortak konular dikkate alınarak bir kazanım listesi hazırlanmıştır. Bu listedeki her kazanımı kapsayacak şekilde, açık uçlu sorular içeren bir ölçme aracı oluşturulmuş, soruların hangi kazanımlara karşılık geldiği belirtke tablosu üzerinde gösterilmiştir. Ölçme aracının tarafsız olarak değerlendirilebilmesi için bir rubrik hazırlanmıştır. Farklı üniversitelerden ve bölümlerden toplam altı alan uzmanının hakem görüşü alınarak gerekli güncellemeler yapılmıştır. Alan uzmanları ile gerçekleştirilen kapsam geçerliği çalışması sonuçları, ölçme aracının kapsam geçerlik oranının 0,84 olduğunu göstermektedir. Hazırlanan ölçme aracı, farklı üniversitelerde bu dersi önceki dönem/yıl içinde alarak başarılı olan ve gönüllülük esasına göre belirlenen, 88 öğrenciye uygulanmıştır. Ölçme aracının güvenirliğini hesaplayabilmek için, rastgele seçilen 10 öğrencinin cevapları iki alan uzmanı tarafından, belirlenen rubriğe göre değerlendirilmiştir. Spearman’s rho testi sonuçları, hem her maddenin ayrı ayrı hem de madde toplamları korelasyon değerlerinin istatistiksel olarak anlamlı olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, bu çalışma ile, 15 adet açık uçlu sorudan oluşan Mantık Tasarımı dersine yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı alınyazına kazandırılmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları

DEVELOPING A MEASUREMENT INSTRUMENT INCLUDING OPEN ENDED QUESTIONS FOR LOGIC DESIGN COURSE: VALIDITY AND RELIABILITY STUDY

Öz:
In this study, an achievement test to measure the success of the students taking Logic Design course in the Departments of Computer Engineering, Software Engineering, Electric-Electronics Engineering and Mechatronic Engineering is developed and the validity and reliability of the developed instrument is examined. In the first phase of the study, an acquisition list is prepared based on common topics of logic design courses taught in the Departments of Computer Engineering, Software Engineering, Electric-Electronics Engineering and Mechatronic Engineering of Manisa Celal Bayar University, Okan University and Maltepe University. A measurement instrument that contains open ended questions covering all items of the list of acquisitions is created and acquisitions covered by each question are given as table of specifications. In order to provide objective evaluation of the developed measurement instrument, a rubric is prepared. Then, this instrument is updated based on the reviews of six field experts from different universities and departments. Content validity study conducted with the field experts shows that the content validity index of the measurement instrument is 0.84. The developed measurement instrument is applied to 88 voluntary students that took and passed the Logic Design course in previous academic semester/year. To calculate the reliability of this instrument, answers of 10 randomly selected students were evaluated by two field experts based on the developed rubric. Results of the Spearman’s rho test indicate that the correlation values of the overall test and each item of the test are statistically meaningful. Therefore, a valid and reliable measurement instrument, which consists of 15 open ended questions, is contributed to the literature in terms of measuring the success levels of the students enrolled to Logic Design course.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • ACM (2016). Computer Engineering Curricula 2016 (CE2016), Curriculum Guidelines for Undergraduate Degree Programs in Computer Engineering. (https://www.acm.org/binaries/content/assets/education/ce2016-finalreport.pdf ), (20.11.2018)
  • Akbulut, H.H., (2010). Sıvıların kaldırma kuvveti ve yüzme kavramlarına yönelik probleme dayalı öğrenme uygulaması ve değerlendirilmesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi) , Trabzon.
  • Akbulut, H.İ. ve Çepni. S. (2013), “Bir Üniteye Yönelik Başarı Testi Nasıl Geliştirilir?: İlköğretim 7. Sınıf Kuvvet ve Hareket Ünitesi”, Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2(1), 18-44.
  • Aşıksoy, G. ve Özdamli, F. (2017), “The Flipped Classroom Approach Based on the 5E Learning Cycle Model-5ELFA”, Croatian Journal of Education: Hrvatski časopis za odgoj i obrazovanje, 19(4), 1131-1166.
  • Atılgan, H., Kan, A. ve Doğan N. (2006), Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Balcı, B. ve Çiloğlugil, B. (kabul edildi), “Öğrencilerin Takım Çalışması Yeteneklerinin Bireysel ve Akran Değerlendirmeleri ile İncelenmesi”. Ege Eğitim Teknolojileri Dergisi.
  • Bay, E. ve Tuğluk, M.N., (2004), “Resmi ve Özel İlköğretim Okulları Öğrenci Başarılarının Karşılaştırılması”, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(2).
  • Berk, R. A. (1996), “A Consumer's Guide to Multiple- Choice Item Formats That Measure Complex Cognitive Outcomes”, In National Evaluation Systems, From policy to practice (pp.101-127). Amherst, MA:Author.
  • Birel, A.S. ve Albuz, A. (2014), “Viyolonsel Öğretiminde Performansı Değerlendirmeye Yönelik Hazırlanan Dereceli Puanlama Anahtarının (Rubrik) Sınanması ve Değerlendirilmesi”, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 18(3), 281-207.
  • Bloom, B. S., Engelhart, M. D., Furst, E. J., Hill, W. H. ve Krathwohl, D. R. (1956). Taxonomy of Educational Objectives, The Classification of Educational Goals. Handbook I. Cognative Domain. New York, David McKay Company Inc.
  • Büyüköztürk, S., Kılıç Çakmak, E., Akgün, O. E., Karadeniz, S. ve Demirel, F. (2013). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Yayıncılık.
  • CBU. (2018a). Manisa CBU Faculty of Engineering Computer Engineering Program Outcomes. (http://katalog.cbu.edu.tr/Site/ProgramOutcomes.aspx?ProgramID=1154&lang=1 ), ( 10.10.2018)
  • CBU. (2018b). Manisa CBU Faculty of Engineering Electrical and Electronics Engineering Program Outcomes. (http://katalog.cbu.edu.tr/Site/ProgramOutcomes.aspx?ProgramID=283&lang=1), (10.10.2018)
  • Cohen, J. R., Swerdlik, M. E. ve Phillips, S. M. (1996). Psychological testing and assessment. (3th Ed.). London: Mayfield.
  • Çavdar, O. ve Doymuş, K., (2016), “İyi Bir Eğitim Ortamı İçin Yedi İlkenin İşbirlikli Öğrenme Yöntemi ile Kullanılmasının Fen ve Teknoloji Dersinde Başarıya Etkisi”, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 20(2), 441-466.
  • Çetin, B. ve İlhan, M. (2017), “Standart ve SOLO Taksonomisine Dayalı Rubrikler ile Puanlanan Açık Uçlu Matematik Sorularında Puanlayıcı Katılığı ve Cömertliğinin İncelenmesi”, Eğitim ve Bilim, 42(189), 217-247.
  • Çoruk, H. ve Çakır, R. (2017), “Çoklu ortam kullanımının ilkokul öğrencilerinin akademik başarılarına ve kaygılarına etkisi”, Türk Bilgisayar ve Matematik Eğitimi Dergisi, 8(1), 1-27.
  • Demir, N., Kızılay, E. ve Bektaş, O. (2016), “ Development of an Achievement Test about Solutions for 7th Graders: A Validity and Reliability Study”, Necatibey Faculty of Education Electronic Journal of Science & Mathematics Education, 10(1).
  • Dunbar, N. E., Brooks, C. F. ve Miller, T. K. (2006), “Oral communication skills in higher education: Using a performance-based evaluation rubric to assess communication skills”, Innovative Higher Education, 31(2), 115-128. doi:10.1007/s10755-006-9012-x
  • Gönen, S., Kocakaya, S. ve Kocakaya, F. (2011), “Dinamik Konusunda Geçerliği ve Güvenirliği Sağlanmış Bir Başarı Testi Geliştirme Çalışması”, Yüzüncü Yıl Eğitim Fakültesi Dergisi, 8(1), 40-57.
  • Güler, Ç. (2019), Öğrenme Nesnesi Tasarım ve Geliştirme Süreci: Bir Tasarım Tabanlı Araştırma Örneği, Hacettepe Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim Dalı, (Doktora tezi ), Ankara.
  • Herman, G. L., (2011), The development of a digital logic concept inventory. (Doctor of Philosophy Thesis in Electrical and Computer Engineering in the Graduate College of the University of Illinois at Urbana-Champaign).
  • Herman, G. L. ve Loui , M. C. (2011), “Administering a digital logic concept inventory at multiple institutions”. In Proceedings of the 2011 American Society for Engineering Education annual conference and exposition (pp. 26–29). Vancouver, BC.
  • Herman, G. L., Loui, M. C. ve Zilles, C. (2010). “Creating the digital logic concept inventory”. In Proceeding of the 41th Annual ACM Technical Symposium of Computer Science Education (ITiCSE’10) (pp. 102–106). New York, NY.
  • Incebacak, B.B. ve Ersoy, E., (2017). “Developing An Achievement Test For Fraction Teaching: Validity and Reliability Analysis.” ITM Web of Conferences 13, DOI: 10.1051/itmconf/20171301003 CMES2017.
  • İlhan, M. (2016), “Açık uçlu sorularla yapılan ölçmelerde klasik test kuramı ve çok yüzeyli rasch modeline göre hesaplanan yetenek kestirimlerinin karşılaştırılması”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 31(2), 346-368.
  • Jonsson, A. ve Svingby, G. (2007). The use of scoring rubrics: Reliability, validity and educational consequences. Educational Research Review, 2(2007), 130-144.
  • Narlı, S. ve Başer, N. (2008), "Küme, Bağıntı, Fonksiyon" Konularında Bir Başarı Testi Geliştirme ve Bu başarı testi İle Üniversite Matematik Bölümü 1. Sınıf Öğrencileirnin Bu Konulardak Hazırbulunuşluklarını Betimleme Üzerine Nicel Bir Araştırma”, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, 24, 147-158.
  • Özçelik, D.A. (1998). Ölçme ve Değerlendirme. ÖSYM Yayınları, Ankara.
  • Singh, C. ve Rosengrant, D. (2003), “Multiple-Choice Test of Energy and Momentum Concepts”, American Journal of Physics, 71(6), 607-617.
  • Sullivan, F. R. (2008), “Robotics and science literacy: Thinking skills, science process skills and systems understanding”, Journal of Research in Science Teaching: The Official Journal of the National Association for Research in Science Teaching, 45(3), 373-394.
  • Şen, H.C. ve Eryılmaz, A. (2011), “Bir Başarı Testi Geliştirme Çalışması: Basit Elektrik Devreleri Başarı Testi Geçerlik ve Güvenirlik Araştırması”, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi. VIII(I), 1-39.
  • Şenel, T., Çepni, S., Yıldırım, N. ve Nas, S. E.(2007), “Süreç Odaklı Değerlendirmede Kullanılabilecek Bir Analitik Rubriğin Geliştirilmesi: Yaşamımızdaki Elektrik Ünitesi Örneği”, EDU7, 2(2).
  • Tekin, H. (1996). Eğitimde Ölçme Değerlendirme. Yargı Yayınları.
  • Tuncel, G. (2011), “Sosyal Bilgiler Dersinde Rubriklerin Etkili Kullanımı”, Marmara Coğrafya Dergisi Sayı: 23, 213-233.
  • Turan Oluk, N., Ekmekci, G., (2017), “Alternatif Değerlendirme Teknikleri ile Geleneksel Değerlendirme Tekniklerinin Öğrenci Başarıını Ölçme Açısından Karşılaştırılması”, Eğitim ve Toplum Araştırmaları Dergisi/JRES, 4(2), 172-199.
  • Yılmaz, G.K., Ertem, E. ve Güven, B. (2010), “ Dinamik Geometri Yazılımı Cabri’nin 11.Sınıf Öğrencilerinin Trigonometri Konusundaki Öğrenmelerine Etkisi”, Turkish Journal of Computer and Mathematics Education 1(2), 200-216.
  • Yılmaz, H. (2004). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme (7.baskı). Konya: Çizgi Kitabevi Yayınları.
  • Yurdugül, H. (2005). “Ölçek Geliştirme Çalışmalarında Kapsam Geçerliği İçin Kapsam Geçerlik İndekslerinin Kullanılması”. XIV. Eğitim Bilimleri Kurultayı, Pamukkale Üniversitesi, Denizli.
APA BALCI B, Ciloglugil B, INCEOGLU M (2019). MANTIK TASARIMI DERSİ İÇİN AÇIK UÇLU SORULARDAN OLUŞAN BİR ÖLÇME ARACI GELİŞTİRİLMESİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. , 66 - 95. 10.18026/cbayarsos.485525
Chicago BALCI Birim,Ciloglugil Birol,INCEOGLU MUSTAFA MURAT MANTIK TASARIMI DERSİ İÇİN AÇIK UÇLU SORULARDAN OLUŞAN BİR ÖLÇME ARACI GELİŞTİRİLMESİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. (2019): 66 - 95. 10.18026/cbayarsos.485525
MLA BALCI Birim,Ciloglugil Birol,INCEOGLU MUSTAFA MURAT MANTIK TASARIMI DERSİ İÇİN AÇIK UÇLU SORULARDAN OLUŞAN BİR ÖLÇME ARACI GELİŞTİRİLMESİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. , 2019, ss.66 - 95. 10.18026/cbayarsos.485525
AMA BALCI B,Ciloglugil B,INCEOGLU M MANTIK TASARIMI DERSİ İÇİN AÇIK UÇLU SORULARDAN OLUŞAN BİR ÖLÇME ARACI GELİŞTİRİLMESİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. . 2019; 66 - 95. 10.18026/cbayarsos.485525
Vancouver BALCI B,Ciloglugil B,INCEOGLU M MANTIK TASARIMI DERSİ İÇİN AÇIK UÇLU SORULARDAN OLUŞAN BİR ÖLÇME ARACI GELİŞTİRİLMESİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. . 2019; 66 - 95. 10.18026/cbayarsos.485525
IEEE BALCI B,Ciloglugil B,INCEOGLU M "MANTIK TASARIMI DERSİ İÇİN AÇIK UÇLU SORULARDAN OLUŞAN BİR ÖLÇME ARACI GELİŞTİRİLMESİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI." , ss.66 - 95, 2019. 10.18026/cbayarsos.485525
ISNAD BALCI, Birim vd. "MANTIK TASARIMI DERSİ İÇİN AÇIK UÇLU SORULARDAN OLUŞAN BİR ÖLÇME ARACI GELİŞTİRİLMESİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI". (2019), 66-95. https://doi.org/10.18026/cbayarsos.485525
APA BALCI B, Ciloglugil B, INCEOGLU M (2019). MANTIK TASARIMI DERSİ İÇİN AÇIK UÇLU SORULARDAN OLUŞAN BİR ÖLÇME ARACI GELİŞTİRİLMESİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 17(3), 66 - 95. 10.18026/cbayarsos.485525
Chicago BALCI Birim,Ciloglugil Birol,INCEOGLU MUSTAFA MURAT MANTIK TASARIMI DERSİ İÇİN AÇIK UÇLU SORULARDAN OLUŞAN BİR ÖLÇME ARACI GELİŞTİRİLMESİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 17, no.3 (2019): 66 - 95. 10.18026/cbayarsos.485525
MLA BALCI Birim,Ciloglugil Birol,INCEOGLU MUSTAFA MURAT MANTIK TASARIMI DERSİ İÇİN AÇIK UÇLU SORULARDAN OLUŞAN BİR ÖLÇME ARACI GELİŞTİRİLMESİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol.17, no.3, 2019, ss.66 - 95. 10.18026/cbayarsos.485525
AMA BALCI B,Ciloglugil B,INCEOGLU M MANTIK TASARIMI DERSİ İÇİN AÇIK UÇLU SORULARDAN OLUŞAN BİR ÖLÇME ARACI GELİŞTİRİLMESİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2019; 17(3): 66 - 95. 10.18026/cbayarsos.485525
Vancouver BALCI B,Ciloglugil B,INCEOGLU M MANTIK TASARIMI DERSİ İÇİN AÇIK UÇLU SORULARDAN OLUŞAN BİR ÖLÇME ARACI GELİŞTİRİLMESİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2019; 17(3): 66 - 95. 10.18026/cbayarsos.485525
IEEE BALCI B,Ciloglugil B,INCEOGLU M "MANTIK TASARIMI DERSİ İÇİN AÇIK UÇLU SORULARDAN OLUŞAN BİR ÖLÇME ARACI GELİŞTİRİLMESİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI." Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 17, ss.66 - 95, 2019. 10.18026/cbayarsos.485525
ISNAD BALCI, Birim vd. "MANTIK TASARIMI DERSİ İÇİN AÇIK UÇLU SORULARDAN OLUŞAN BİR ÖLÇME ARACI GELİŞTİRİLMESİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI". Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 17/3 (2019), 66-95. https://doi.org/10.18026/cbayarsos.485525