Yıl: 2002 Cilt: 14 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 199 - 205 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Pamuk yağı metil esteri ile dizel yakıtı karışımının bir dizel motoru performansına etkisi

Öz:
Teknolojinin gelişmesiyle beraber motorlu taşıtların sayısı da artmaktadır. Bu araçların yakıt problemi de araç sayısına bağlı olarak artış göstermektedir. Bunun için çeşitli alternatif yakıtların kullanılması için çalışmalar yapılmaktadır. Dizel motorlarında alternatif yakıt olarak çeşitli bitkisel yağlar denenmektedir. Tercih edilen yağlardan biri de pamuk yağıdır. Pamuk yağı üretiminin kolay olması ve bol yetiştirilmesi, bazı özelliklerinin de dizel yakıtına yakın olması bu yağın kullanılabilirliğini sağlamaktadır. Pamuk yağının kullanımını sınırlayan özelliği viskozite ve yoğunluğunun yüksek olmasıdır. Yüksek viskoziteden dolayı püskürtme zorlukları ortaya çıkmakta ve iyi bir atomizasyon sağlanamamaktadır. Buna bağlı olarak da iyi bir yanma elde edilememektedir. Yapılan bu çalışmada pamuk yağı metil esterine dönüştürülmüştür. Viskozitesi dizel yakıtına yaklaşan pamuk yağı metil esteri, hacimsel olarak çeşitli oranlarda dizel yakıtı ile karıştırılmıştır. Elde edilen karışımlar tek silindirli, dört zamanlı, hava soğutmalı ve direkt püskürtmeli bir dizel motorunun değişik devirlerinde denenmiş ve motor performans değerleri ölçülmüştür. Bu değerler dizel yakıtı kullanımında elde edilen değerlerle karşılaştırılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda pamuk yağı metil esteri karışımının dizel yakıtına yakın güç ve moment verdiği, kirletici miktarında da bir düşüş gözlenmiştir. Sonuçta pamuk yağı metil esterinin dizel yakıtı ile karışımının bir dizel motorunda dizel yakıtına alternatif olarak kullanılabileceği ortaya çıkmıştır.
Anahtar Kelime:

The effect of cotton seed oil methyl ester and diesel fuel mixture on the performance of a diesel engine

Öz:
The number of motor vehicle has been increasing with the development of technology. Consequently the fuel sources have been consumed rapidly. This leads to searching alternative energy sources and fuels. Recently vegetable oils have been experienced as an alternative fuel. One of the oils preferred is cotton seed oil because of its easy and massive production and some properties similar to diesel fuels. The only disadvantages are high viscosity and high density. High viscosity causes difficulties in injection and atomisation. As a result the quality of combustion remain poor. In this study cotton seed oil was transformed into methyl ester. Cotton seed oil methyl ester has a viscosity similar to diesel fuel. It was mixed with diesel fuels volumetrically in different proportions. The mixture were experienced in various speeds (rpm) in a single cylinder , four stroke, air cooled, direct injection diesel motor and motor performance values were measured. These values were compared to the values for diesel fuel. As a result it was seen that cotton seed oil methyl ester increased the performance of diesel and decreased the pollution amount. Consequently it was understood that cotton seed oil ester and diesel fuel mixture could be used in a diesel engine as an alternative fuel.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA İlkılıç C, YÜCESU H (2002). Pamuk yağı metil esteri ile dizel yakıtı karışımının bir dizel motoru performansına etkisi. , 199 - 205.
Chicago İlkılıç Cumali,YÜCESU H. Serdar Pamuk yağı metil esteri ile dizel yakıtı karışımının bir dizel motoru performansına etkisi. (2002): 199 - 205.
MLA İlkılıç Cumali,YÜCESU H. Serdar Pamuk yağı metil esteri ile dizel yakıtı karışımının bir dizel motoru performansına etkisi. , 2002, ss.199 - 205.
AMA İlkılıç C,YÜCESU H Pamuk yağı metil esteri ile dizel yakıtı karışımının bir dizel motoru performansına etkisi. . 2002; 199 - 205.
Vancouver İlkılıç C,YÜCESU H Pamuk yağı metil esteri ile dizel yakıtı karışımının bir dizel motoru performansına etkisi. . 2002; 199 - 205.
IEEE İlkılıç C,YÜCESU H "Pamuk yağı metil esteri ile dizel yakıtı karışımının bir dizel motoru performansına etkisi." , ss.199 - 205, 2002.
ISNAD İlkılıç, Cumali - YÜCESU, H. Serdar. "Pamuk yağı metil esteri ile dizel yakıtı karışımının bir dizel motoru performansına etkisi". (2002), 199-205.
APA İlkılıç C, YÜCESU H (2002). Pamuk yağı metil esteri ile dizel yakıtı karışımının bir dizel motoru performansına etkisi. Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 14(1), 199 - 205.
Chicago İlkılıç Cumali,YÜCESU H. Serdar Pamuk yağı metil esteri ile dizel yakıtı karışımının bir dizel motoru performansına etkisi. Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 14, no.1 (2002): 199 - 205.
MLA İlkılıç Cumali,YÜCESU H. Serdar Pamuk yağı metil esteri ile dizel yakıtı karışımının bir dizel motoru performansına etkisi. Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol.14, no.1, 2002, ss.199 - 205.
AMA İlkılıç C,YÜCESU H Pamuk yağı metil esteri ile dizel yakıtı karışımının bir dizel motoru performansına etkisi. Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2002; 14(1): 199 - 205.
Vancouver İlkılıç C,YÜCESU H Pamuk yağı metil esteri ile dizel yakıtı karışımının bir dizel motoru performansına etkisi. Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2002; 14(1): 199 - 205.
IEEE İlkılıç C,YÜCESU H "Pamuk yağı metil esteri ile dizel yakıtı karışımının bir dizel motoru performansına etkisi." Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 14, ss.199 - 205, 2002.
ISNAD İlkılıç, Cumali - YÜCESU, H. Serdar. "Pamuk yağı metil esteri ile dizel yakıtı karışımının bir dizel motoru performansına etkisi". Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 14/1 (2002), 199-205.