Yıl: 2002 Cilt: 17 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 75 - 85 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Ark kaynak yöntemi ile birleştirilen ostenitik paslanmaz çelik ile düşük karbonlu çeliğin mekanik özelliklerinin incelenmesi

Öz:
Bu çalışmada ostenitik paslanmaz çelik ile düşük karbonlu çelik levhalar elektrik ark kaynak yöntemi kullanılarak farklı elektrotlar ile birleştirilmiş, bağlantının mekanik ve metalurjik özellikleri araştırılmıştır. Kaynaklı numunelere çekme, eğme, sertlik testleri uygulanmış ayrıca mikroyapı incelemeleri yapılmıştır. Yapılan deneyler sonucunda AS P 347 ostenitik paslanmaz çelik elektrodunun kullanıldığı kaynaklı numunelerin mekanik özelliklerinin daha iyi olduğu görülmüştür. Çekme deneyi sonucunda kopmanın ısının tesiri altında kalan bölgeden olmayıp düşük karbonlu çelik malzemeden olduğu ve eğme deneyinde kaynaklı numunelerde herhangi bir çatlak ve yırtılma olmadığı tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime:

Mechanical properties of welding of weldment on low carbon steel welded to austenitic stainless steel by arc welding method

Öz:
In this study, an austenitic stainless steel and a low carbon steel plate were welded by manual metal arc welding using various types of electrodes and then mechanical and metallurgical properties of the weldment were investigated. Tensile properties, bending strength and hardness of the welded specimens were investigated and optical microscopy studies were carried out. It i s seen that mechanical properties of the sample welded with AS P 347 austenitic stainless steel electrode was found better. In the tensile tests fracture always occurred in the low carbon steel portion ofthe welded specimens apart from the HAZ regions, Vi sual observation of the bended specimens showed no crack and tears.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Tülbentçi, K., Mig-Mag Gazaltı Kaynak Yöntemi, Arctech Yayını, İstanbul, 1998.
  • 2. Yalçın, H., Koç, T., Mühendisler için korozyon, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Yayını, Ankara, 1998.
  • 3. Ürgen M., Çakır, A., F., Molibdenin Paslanmaz Çeliklerin Korozyonu Üzerindeki etkisi, II. Korozyon Sempozyumu, ODTÜ, Ankara, 1990.
  • 4. Weymueller, C., R., Welding the Austenitic Stainless Steels, Welding Design and Fabrication, Vol. 51, Num. 6, Ohio, 1978.
  • 5. Anık, S., Tülbentçi, K., Kaluç, E., Örtülü Elektrod ile Ark Kaynağı,Gedik Holding Yayını, İstanbul, 1991.
  • 6. Anık, S., Farklı metallerin Kaynağı, Gedik Kaynak Dünyası, İstanbul, 1988.
  • 7. Tülbentçi, K., Mig-Mag Ergiyen Elektrod ile Gazaltı Kaynağı, Gedik Holding Yayını, İstanbul, 1990.
  • 8. Kölük, F., Östenitik paslanmaz çeliklerin kaynağında kaynak yönteminin ısı tesiri altında kalan bölgeye etkisinin incelenmesi, G.Ü.F.B.E., Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2000.
  • 9. Welding Handbook, Metals and their weldability, Seventh Edition, AWS, Vol. 4, U.S.A., 1982.
  • 10. Kaluç, E., Ostenitik krom-nikelli paslanmaz çeliklerin kaynağı, Gedik Kaynak Dünyası, İstanbul, 1990.
  • 11. Welding Handbook, Seventh Edition, AWS, Vol. 4, U.S.A., 1984.
  • 12. Wood, D. S., The stress rupture properties of austenitic steel weld metals, Nuclear Science and Technology, EUR 10124 EN, Luxembeurg, 1985.
  • 13. Smith, J. J., Farrar, R. A., Influence of microstructure and composition on mechanical properties of some AISI series weld metals, International Materials Rewiews, Vol. 38, Num. 1., 1993.
  • 14. Odabaş, C., Cr-Ni’li ostenitik çeliklerin kaynak kabiliyeti, Metal Kaynak, Makine ve Otomasyon Teknolojileri dergisi, İstanbul, 1998.
  • 15. Kaluç, E., Ostenitik krom-nikelli paslanmaz çeliklerin kaynağında krom karbür çökelmesi ve tanelerarası korozyon, Arctech Kaynak Teknolojisi, İstanbul, 1999.
  • 16. Kou, S., Corrosion-Resistant Materials: Stainless Steels, Welding Metalurgy, N.Y., 1987.
  • 17. Kaluç, E., Örtülü Elektrod ile Paslanmaz çeliklerin kaynağında kaynak ağızları ve kaynağın uygulanması, İstanbul, 1991/3.
  • 18. Askaynak, Kobatek, Eczacıbaşı Ürün Katoloğu, İstanbul, 2001.
  • 19. Yükler, İ., Kaynak Metali, M. Ü. Tek. Eğt. Fakültesi Matbaası, İstanbul.
APA KAHRAMAN N, GÜLENÇ B, AKÇA H (2002). Ark kaynak yöntemi ile birleştirilen ostenitik paslanmaz çelik ile düşük karbonlu çeliğin mekanik özelliklerinin incelenmesi. , 75 - 85.
Chicago KAHRAMAN NIZAMETTIN,GÜLENÇ Behçet,AKÇA Hüseyin Ark kaynak yöntemi ile birleştirilen ostenitik paslanmaz çelik ile düşük karbonlu çeliğin mekanik özelliklerinin incelenmesi. (2002): 75 - 85.
MLA KAHRAMAN NIZAMETTIN,GÜLENÇ Behçet,AKÇA Hüseyin Ark kaynak yöntemi ile birleştirilen ostenitik paslanmaz çelik ile düşük karbonlu çeliğin mekanik özelliklerinin incelenmesi. , 2002, ss.75 - 85.
AMA KAHRAMAN N,GÜLENÇ B,AKÇA H Ark kaynak yöntemi ile birleştirilen ostenitik paslanmaz çelik ile düşük karbonlu çeliğin mekanik özelliklerinin incelenmesi. . 2002; 75 - 85.
Vancouver KAHRAMAN N,GÜLENÇ B,AKÇA H Ark kaynak yöntemi ile birleştirilen ostenitik paslanmaz çelik ile düşük karbonlu çeliğin mekanik özelliklerinin incelenmesi. . 2002; 75 - 85.
IEEE KAHRAMAN N,GÜLENÇ B,AKÇA H "Ark kaynak yöntemi ile birleştirilen ostenitik paslanmaz çelik ile düşük karbonlu çeliğin mekanik özelliklerinin incelenmesi." , ss.75 - 85, 2002.
ISNAD KAHRAMAN, NIZAMETTIN vd. "Ark kaynak yöntemi ile birleştirilen ostenitik paslanmaz çelik ile düşük karbonlu çeliğin mekanik özelliklerinin incelenmesi". (2002), 75-85.
APA KAHRAMAN N, GÜLENÇ B, AKÇA H (2002). Ark kaynak yöntemi ile birleştirilen ostenitik paslanmaz çelik ile düşük karbonlu çeliğin mekanik özelliklerinin incelenmesi. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 17(2), 75 - 85.
Chicago KAHRAMAN NIZAMETTIN,GÜLENÇ Behçet,AKÇA Hüseyin Ark kaynak yöntemi ile birleştirilen ostenitik paslanmaz çelik ile düşük karbonlu çeliğin mekanik özelliklerinin incelenmesi. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 17, no.2 (2002): 75 - 85.
MLA KAHRAMAN NIZAMETTIN,GÜLENÇ Behçet,AKÇA Hüseyin Ark kaynak yöntemi ile birleştirilen ostenitik paslanmaz çelik ile düşük karbonlu çeliğin mekanik özelliklerinin incelenmesi. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, vol.17, no.2, 2002, ss.75 - 85.
AMA KAHRAMAN N,GÜLENÇ B,AKÇA H Ark kaynak yöntemi ile birleştirilen ostenitik paslanmaz çelik ile düşük karbonlu çeliğin mekanik özelliklerinin incelenmesi. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi. 2002; 17(2): 75 - 85.
Vancouver KAHRAMAN N,GÜLENÇ B,AKÇA H Ark kaynak yöntemi ile birleştirilen ostenitik paslanmaz çelik ile düşük karbonlu çeliğin mekanik özelliklerinin incelenmesi. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi. 2002; 17(2): 75 - 85.
IEEE KAHRAMAN N,GÜLENÇ B,AKÇA H "Ark kaynak yöntemi ile birleştirilen ostenitik paslanmaz çelik ile düşük karbonlu çeliğin mekanik özelliklerinin incelenmesi." Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 17, ss.75 - 85, 2002.
ISNAD KAHRAMAN, NIZAMETTIN vd. "Ark kaynak yöntemi ile birleştirilen ostenitik paslanmaz çelik ile düşük karbonlu çeliğin mekanik özelliklerinin incelenmesi". Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 17/2 (2002), 75-85.