Yıl: 2002 Cilt: 1 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 88 - 98 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Türkiye' de ulaştırma yatırımlarının değerlendirilmesi için bir yöntem önerisi

Öz:
Tüm ülkeler, özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler, kısıtlı olan kaynaklarını en etkin biçimde değerlendirmek.amacıyla yatırım kararlarını doğru vermek zorundadırlar. Ulaştırma yatırımları çok pahalı, alternatif kullanımı olmayan yatırımlardır. Bu nedenle, ulaştırma yatırım değerlendirmelerinde özel yaklaşımların ve yöntemlerin kullanılmasına gereksinim bulunmaktadır. Bu çalışmada mevcut sorunlar ve ülkemizin koşulları göz önüne alınarak bir yöntem ve karar süreci önerisi geliştirilmiştir. Bu önerinin temelini, veri kısıtlamasını fazla zorlamayan, Avrupa Birliği ülkeleri uygulamalarına ters düşmeyen, olabildiğince basit, katılımcı çok ölçütlü değerlendirme yöntemi ile bu yönteme dayanan şeffaf bir karar süreci yaklaşımı oluşturmaktadır. Çalışmanın sonunda, geliştirilen öneri, bir örnek üzerinde uygulanmıştır.
Anahtar Kelime:

A suggestion for evaluation of transportation investments in Turkey

Öz:
All countries and in particular developing countries like Turkey should make accurate investment decisions in order to make most of their limited resources. Investments to transportation are costly and they can not be directed to other areas. Therefore it is necessary to employ specific approaches and methods in their evaluation. When undertaking the evaluation of transportation investments, we observe that there is a shortage of data in particularly developing countries and an insufficient number of qualified experts. Furthermore, an organizational decentralization and a lack of coordination in the management of transportation, along with the usual interference of politicians with the process of decision-making with no scientific basis, which customarily occurs in such countries, are also in question. In this study, the aim was to define a simple, participatory and a clear method as well as a rational decision-making process to implement this method for Turkey, one of the countries suffering from most of the above-mentioned problems. This suggestion is based on suffices with the available data, and is in agreement with the applications in EU countries, also a scientific, quite simple, and participatory method. The other one is a clear decision-making process based on this method. The suggestion made was applied to a sample at the end of the study
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Button, K.J., (1993). Transport economics, Edward Elgar Publishing Limited, Cambridge, İngiltere.
  • EURET, (1996a). Evaluation. Office for official publications of the European Communities, Brüksel, Belçika.
  • EURET, (1996b). Methodologies for transport impact assessment. Office for official publications of the European communities, Brüksel, Belçika.
  • İTÜ Ulaştırma ve Ulaşım Araçları Uygulama- Araştırma Merkezi, (1995). Kadıköy-Bostancı raylı sistemi teknik, mali ve ekonomik fizibilite etüdü, İTÜ.
  • Kargül, D., (1996). Yatırımlarda proje analizi, DPT.
  • Lewis, D., (1991). Primer on Transportation, Productivity and Economic Development, Washington, ABD.
  • Nellthorp, J., Grant-Muller, S., Chen, H., Mackie P., Leleur, S., Tsamboulas, D., Pearman, A. ve Larkinson, J., (1999). Comparing the economic performance and environmental impact of Trans- European Road Networks: The EUNET Project and Assessment Tool, 2nd European Road Research Conference, Brüksel, 7-9 Haziran 1999.
  • EUNET, (2001). The EUNET/SASI Final Report. The European Commission (Directorate-General VII). http://europa.eu.int/comm/transport/extra/final _reports/strategic/eunet.pdf
APA BİLGİÇ Ş, EVREN G (2002). Türkiye' de ulaştırma yatırımlarının değerlendirilmesi için bir yöntem önerisi. , 88 - 98.
Chicago BİLGİÇ Şafak,EVREN Güngör Türkiye' de ulaştırma yatırımlarının değerlendirilmesi için bir yöntem önerisi. (2002): 88 - 98.
MLA BİLGİÇ Şafak,EVREN Güngör Türkiye' de ulaştırma yatırımlarının değerlendirilmesi için bir yöntem önerisi. , 2002, ss.88 - 98.
AMA BİLGİÇ Ş,EVREN G Türkiye' de ulaştırma yatırımlarının değerlendirilmesi için bir yöntem önerisi. . 2002; 88 - 98.
Vancouver BİLGİÇ Ş,EVREN G Türkiye' de ulaştırma yatırımlarının değerlendirilmesi için bir yöntem önerisi. . 2002; 88 - 98.
IEEE BİLGİÇ Ş,EVREN G "Türkiye' de ulaştırma yatırımlarının değerlendirilmesi için bir yöntem önerisi." , ss.88 - 98, 2002.
ISNAD BİLGİÇ, Şafak - EVREN, Güngör. "Türkiye' de ulaştırma yatırımlarının değerlendirilmesi için bir yöntem önerisi". (2002), 88-98.
APA BİLGİÇ Ş, EVREN G (2002). Türkiye' de ulaştırma yatırımlarının değerlendirilmesi için bir yöntem önerisi. İTÜ Dergisi Seri D: Mühendislik, 1(2), 88 - 98.
Chicago BİLGİÇ Şafak,EVREN Güngör Türkiye' de ulaştırma yatırımlarının değerlendirilmesi için bir yöntem önerisi. İTÜ Dergisi Seri D: Mühendislik 1, no.2 (2002): 88 - 98.
MLA BİLGİÇ Şafak,EVREN Güngör Türkiye' de ulaştırma yatırımlarının değerlendirilmesi için bir yöntem önerisi. İTÜ Dergisi Seri D: Mühendislik, vol.1, no.2, 2002, ss.88 - 98.
AMA BİLGİÇ Ş,EVREN G Türkiye' de ulaştırma yatırımlarının değerlendirilmesi için bir yöntem önerisi. İTÜ Dergisi Seri D: Mühendislik. 2002; 1(2): 88 - 98.
Vancouver BİLGİÇ Ş,EVREN G Türkiye' de ulaştırma yatırımlarının değerlendirilmesi için bir yöntem önerisi. İTÜ Dergisi Seri D: Mühendislik. 2002; 1(2): 88 - 98.
IEEE BİLGİÇ Ş,EVREN G "Türkiye' de ulaştırma yatırımlarının değerlendirilmesi için bir yöntem önerisi." İTÜ Dergisi Seri D: Mühendislik, 1, ss.88 - 98, 2002.
ISNAD BİLGİÇ, Şafak - EVREN, Güngör. "Türkiye' de ulaştırma yatırımlarının değerlendirilmesi için bir yöntem önerisi". İTÜ Dergisi Seri D: Mühendislik 1/2 (2002), 88-98.