Şanlıurfa Yöresi Ankara Tiftik ve Halep Keçi Irklarına Ait Bazı Biyokimyasal Kan Parametreleri ile Malondialdehit Düzeylerinin Tespiti

Yıl: 2018 Cilt: 7 Sayı: Özel Sayı Sayfa Aralığı: 19 - 23 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 19-02-2020

Şanlıurfa Yöresi Ankara Tiftik ve Halep Keçi Irklarına Ait Bazı Biyokimyasal Kan Parametreleri ile Malondialdehit Düzeylerinin Tespiti

Öz:
Bu çalışmanın amacı Ankara Tiftik ve Halep ırkı keçilere ait kan örneklerinde bazı biyokimyasal parametreler ilemalondialdehit düzeylerinin belirlenmesidir. Araştırmada, Şanlıurfa ili Eyyübiye merkez ilçesinde yetiştirilen iki farklıişletmedeki 6 aylık, klinik olarak sağlıklı, 46 adet Ankara Tiftik ve 48 adet Halep ırkı keçi kullanıldı. Bu hayvanlara ait serumörneklerinde Alkalen fosfataz (ALP), Alanin transaminaz (ALT), Aspartat transaminaz (AST), kolesterol, kreatinin, glikoz, totalprotein, trigliserit, üre, kalsiyum (Ca), sodyum (Na), potasyum (K), fosfor (P), magnezyum (Mg) ve malondialdehit (MDA)düzeyleri ölçüldü. Kan serumu biyokimyasal değerleri bakımından Ankara keçilerinde kolesterol (P<0.05), kreatinin(P<0.001), glukoz (P<0.01), total protein (P<0.01), Ca (P<0.001), K (P<0.001) ve Mg (P<0.05) düzeylerinin Halep keçilerinegöre istatistiksel açıdan önemli derecede yüksek olduğu saptandı. Sonuç olarak, ölçülen biyokimyasal parametrelerbakımından ırk farklılıklarının dikkate alınması gerektiği kanısına varıldı.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Veterinerlik Farmakoloji ve Eczacılık

The Determination of Some Biochemical Blood Parameters and Malondialdehyde Levels Related to Angora and Halep Goats in Sanliurfa Province

Öz:
This study was aimed at the determination of certain biochemical parameters and malondialdehyde levels in blood samples taken from Angora and Halep goats. Six-month-old and clinically healthy 46 Angora and 48 Halep goats, which were raised in two separate holdings located in the Eyyübiye central district of the Sanliurfa province, constituted the study material. Serum samples obtained from these animals were analyzed for Alkaline phosphatase (ALP), Alanine transaminase (ALT), Aspartate transaminase (AST), cholesterol, creatinine, glucose, total protein, triglyceride, urea, calcium (Ca), sodium (Na), potassium (K), phosphorus (P), magnesium (Mg) and malondialdehyde (MDA) levels by using a biochemical autoanalyzer. Comparative assessment of the serum biochemical parameters demonstrated that the cholesterol (P<0.05), creatinine (P<0.001), glucose (P<0.01), total protein (P<0.01), Ca (P<0.001), K (P<0.001), and Mg (P<0.05) levels measured in the Angora goats were significantly higher than the levels measured in the Halep goats. In result, it was concluded that the breed differences should be taken into consideration when the measurement of the serum levels of biochemical parameters are analyzed.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Veterinerlik Farmakoloji ve Eczacılık
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA GÜRGÖZE S, GÖKALP E (2018). Şanlıurfa Yöresi Ankara Tiftik ve Halep Keçi Irklarına Ait Bazı Biyokimyasal Kan Parametreleri ile Malondialdehit Düzeylerinin Tespiti. , 19 - 23.
Chicago GÜRGÖZE Sema,GÖKALP Esra Şanlıurfa Yöresi Ankara Tiftik ve Halep Keçi Irklarına Ait Bazı Biyokimyasal Kan Parametreleri ile Malondialdehit Düzeylerinin Tespiti. (2018): 19 - 23.
MLA GÜRGÖZE Sema,GÖKALP Esra Şanlıurfa Yöresi Ankara Tiftik ve Halep Keçi Irklarına Ait Bazı Biyokimyasal Kan Parametreleri ile Malondialdehit Düzeylerinin Tespiti. , 2018, ss.19 - 23.
AMA GÜRGÖZE S,GÖKALP E Şanlıurfa Yöresi Ankara Tiftik ve Halep Keçi Irklarına Ait Bazı Biyokimyasal Kan Parametreleri ile Malondialdehit Düzeylerinin Tespiti. . 2018; 19 - 23.
Vancouver GÜRGÖZE S,GÖKALP E Şanlıurfa Yöresi Ankara Tiftik ve Halep Keçi Irklarına Ait Bazı Biyokimyasal Kan Parametreleri ile Malondialdehit Düzeylerinin Tespiti. . 2018; 19 - 23.
IEEE GÜRGÖZE S,GÖKALP E "Şanlıurfa Yöresi Ankara Tiftik ve Halep Keçi Irklarına Ait Bazı Biyokimyasal Kan Parametreleri ile Malondialdehit Düzeylerinin Tespiti." , ss.19 - 23, 2018.
ISNAD GÜRGÖZE, Sema - GÖKALP, Esra. "Şanlıurfa Yöresi Ankara Tiftik ve Halep Keçi Irklarına Ait Bazı Biyokimyasal Kan Parametreleri ile Malondialdehit Düzeylerinin Tespiti". (2018), 19-23.
APA GÜRGÖZE S, GÖKALP E (2018). Şanlıurfa Yöresi Ankara Tiftik ve Halep Keçi Irklarına Ait Bazı Biyokimyasal Kan Parametreleri ile Malondialdehit Düzeylerinin Tespiti. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 7(Özel Sayı), 19 - 23.
Chicago GÜRGÖZE Sema,GÖKALP Esra Şanlıurfa Yöresi Ankara Tiftik ve Halep Keçi Irklarına Ait Bazı Biyokimyasal Kan Parametreleri ile Malondialdehit Düzeylerinin Tespiti. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 7, no.Özel Sayı (2018): 19 - 23.
MLA GÜRGÖZE Sema,GÖKALP Esra Şanlıurfa Yöresi Ankara Tiftik ve Halep Keçi Irklarına Ait Bazı Biyokimyasal Kan Parametreleri ile Malondialdehit Düzeylerinin Tespiti. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol.7, no.Özel Sayı, 2018, ss.19 - 23.
AMA GÜRGÖZE S,GÖKALP E Şanlıurfa Yöresi Ankara Tiftik ve Halep Keçi Irklarına Ait Bazı Biyokimyasal Kan Parametreleri ile Malondialdehit Düzeylerinin Tespiti. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2018; 7(Özel Sayı): 19 - 23.
Vancouver GÜRGÖZE S,GÖKALP E Şanlıurfa Yöresi Ankara Tiftik ve Halep Keçi Irklarına Ait Bazı Biyokimyasal Kan Parametreleri ile Malondialdehit Düzeylerinin Tespiti. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2018; 7(Özel Sayı): 19 - 23.
IEEE GÜRGÖZE S,GÖKALP E "Şanlıurfa Yöresi Ankara Tiftik ve Halep Keçi Irklarına Ait Bazı Biyokimyasal Kan Parametreleri ile Malondialdehit Düzeylerinin Tespiti." Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 7, ss.19 - 23, 2018.
ISNAD GÜRGÖZE, Sema - GÖKALP, Esra. "Şanlıurfa Yöresi Ankara Tiftik ve Halep Keçi Irklarına Ait Bazı Biyokimyasal Kan Parametreleri ile Malondialdehit Düzeylerinin Tespiti". Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 7/Özel Sayı (2018), 19-23.