Bir Ceza Politikası Olarak Hazırlık Hareketlerinin Cezalandırılması: Türk ve İngiliz Yasal Düzenlemelerinin Karşılaştırmalı Analizi

Yıl: 2018 Cilt: 13 Sayı: 147 Sayfa Aralığı: 48 - 61 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 26-02-2020

Bir Ceza Politikası Olarak Hazırlık Hareketlerinin Cezalandırılması: Türk ve İngiliz Yasal Düzenlemelerinin Karşılaştırmalı Analizi

Öz:
İlk olarak terör ve diğer organize suçlarla mücadelede daha etkili olabilmek adına ortaya çıkan hazırlık hareketlerini cezalandırmapolitikası, günümüzde daha farklı suç tiplerinin işlenmesini önlemede de kullanılır hale gelmiştir. Cezai sorumluluğunbaşlangıcı olarak teşebbüsü kabul eden ve teşebbüs sorumluluğu için de hazırlık hareketlerinin ötesine geçilmesini şartkoşan hukuk sistemlerinde, hazırlık hareketlerine bağlanan bu cezai sorumluluk, bu politikanın meşruluğuna ve gerekliliğinedair tartışmaları da beraberinde getirmiştir. Bu çalışmada, Türk ve İngiliz hukukunda yasa koyucuların, bilişim suçları,çocuklara karşı cinsel suçlar ve terör suçlarına yönelik hazırlık hareketi niteliğindeki fiilleri cezai yaptırıma bağlamasınınhangi gerekçelere dayandırıldığı karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Ayrıca bu yasal düzenlemelerin, kendilerinin meşruluğunusağlayacak uluslararası ceza hukuku standartlarına uygunlukları da analiz edilmiştir. Sonuç olarak her iki ülkedekihazırlık hareketlerini cezalandırma eğiliminin uluslararası sözleşmelerin, toplumun taleplerinin ve ülkelerin özel koşullarınınetkisi ile nasıl şekillendiği ve belirli suç kategorilerinde standartların nasıl gözardı edilebildiği ortaya konulmuştur.
Anahtar Kelime:

Konular: Hukuk

Punishing Acts Preparatory as a Penal Policy: A Comparative Analysis of the Turkish and English Legal Regulations

Öz:
The policies punishing acts preparatory, which were initially implemented to fight against terrorism and other organized crimes, have come to be employed to prevent a series of different crime types. In jurisdictions which deem attempt as the beginning of criminal liability and require that a person goes beyond mere preparation for attempt liability, the liability attached to acts preparatory has accompanied the debates on both the legality and the necessity of this policy. This paper comparatively examines the justifications of the Turkish and English lawmakers for punishing acts preparatory in cyber-crimes, sexual crimes against children and terror crimes. Also, the relevant regulations are analysed in light of the international criminal law standards which guarantee legitimacy. The paper suggests that the tendency to criminalize acts preparatory in both countries has been shaped with the effect of international conventions, public demands and the peculiar conditions of the countries. Finally, it is revealed how the States are likely to sacrifice the standards regarding certain crime categories.
Anahtar Kelime:

Konular: Hukuk
Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Bibliyografik
  • ANDENAES, Johannes: Punishment and Deterrence, Ann Arbor: The University of Michigan Press, 1974.
  • BECCARIA, Cesare: On Crimes and Punishments, Pearson, New York 1764/1963.
  • BENTHAM, Jeremy: Introduction to the Principles of Morals and Legislation, Athlone Press, London 1789/1970.
  • BLACKBOURN, Jessie: ‘The Evolving Definition of Terrorism in UK Law’, Behavioral Sciences of Terrorism and Political Aggression, 3(2) 2011.
  • BOZBAYINDIR, Ali Emrah: ‘The Advent of Preventive Criminal Law: An Erosion of the Traditional Criminal Law’, Criminal Law Forum, 29, 2018.
  • BOZBAYINDIR, Ali Emrah: Yeni Nesil Terörle Mücadele Hukuku: İngiltere Örneği, 12.01.2017, https://www.aa.com. tr/tr/analiz-haber/yeni-nesil-terorle-mucadele-hukuku- ingiltere-ornegi/725727 (Erişim: 26.07.2018).
  • CENTEL, Nur / ZAFER, Hamide / ÇAKMUT, Özlem: Türk Ceza Hukukuna Giriş, 9. Bası, Beta, İstanbul 2016.
  • DÖNMEZER, Sulhi: ‘Teşebbüste Hazırlık ve İcra Hareketleri Tefriki’, İÜHFM, 8(3-4), 1942.
  • DÜLGER, Murat Volkan: ‘Karşılaştırmalı Hukuk Bağlamında Birleşik Krallık (İngiltere) Hukukunda Bilişim Suçlarına İlişkin Mevzuat ve Uygulaması’, TAAD, 8(31), 2017.
  • HAKERİ, Hakan: Ceza Hukuku Genel Hükümler, 21. Baskı, Adalet, Ankara 2017.
  • JENKINS, David: ‘In Support of Canada’s Anti-Terrorism Act: A Comparison of Canadian, British, and American Anti- Terrorism Law’, Saskatchewan Law Review, 66, 2003.
  • KOCA, Mahmut / ÜZÜLMEZ, İlhan: Türk Ceza Hukuku Özel Hükümler, 3. Baskı, Adalet, Ankara 2016.
  • MCALINDEN, Anne-Marie: ‘Setting ‘Em Up’: Personal, Familial and Institutional Grooming in the Sexual Abuse of Children’, Social and Legal Studies, 15(3), 2006.
  • OHANA, Daniel: ‘Responding to Acts Preparatory to the Commission of a Crime: Criminalization or Prevention’, Criminal Justice Ethics, 2006.
  • ÖZGENÇ, İzzet: Türk Ceza Hukuku Genel Hükümler, 14. Bası, Seçkin, Ankara 2018.
  • PAŞCA, Ioana Celina: ‘The Tendency of Criminalazing Preparatory Acts as Self-Standing Offences or Attempt to Commit an Offence’, Journal of Eastern-European Law, 2017.
  • SCANLON, Zoe: ‘Punishing Proximity: Sentencing Preparatory Terrorism in Australia and the United Kingdom’, Current Issues in Criminal Justice, 25(3), 2014.
  • SOYASLAN, Doğan: Ceza Hukuku Genel Hükümler, 7. Baskı, Yetkin, Ankara 2016.
  • ŞAHİN, Sultan / POLAT, Oğuz: ‘İnsan Ticareti ve Fuhuşun Uluslararası Düzenlemeler Çerçevesinde Değerlendirilmesi’, TAAD, 5(16), 2014.
  • ŞARE, Ersin: ‘Türk Ceza Hukukunda Suça Teşebbüs’, TBB Dergisi, S. 130, 2017.
  • TEZCAN, Durmuş / ERDEM, Mustafa Ruhan / ÖNOK, Erdem: Teorik ve Pratik Ceza Özel Hukuku, 13. Baskı, Seçkin, Ankara 2016.
  • TOZMAN, Önder: Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma, Adalet, Ankara 2015.
  • YARSUVAT, Elif (Çev.): Hazırlık Hareketleri ve İştirakın Genişleyen Biçimleri - Karar - Müzakereler, Suç ve Ceza, Ceza Hukuku Dergisi, Beta, İstanbul 2010.
  • YURTLU, Fatih: Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma, Kurulmuş Örgütü Yönetme veya Bu Örgüte Üye Olma, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kamu Hukuku Anabilim Dalı, Ceza ve Ceza Muhakemesi, 2013.
APA TEKİN D (2018). Bir Ceza Politikası Olarak Hazırlık Hareketlerinin Cezalandırılması: Türk ve İngiliz Yasal Düzenlemelerinin Karşılaştırmalı Analizi. , 48 - 61.
Chicago TEKİN Derya Bir Ceza Politikası Olarak Hazırlık Hareketlerinin Cezalandırılması: Türk ve İngiliz Yasal Düzenlemelerinin Karşılaştırmalı Analizi. (2018): 48 - 61.
MLA TEKİN Derya Bir Ceza Politikası Olarak Hazırlık Hareketlerinin Cezalandırılması: Türk ve İngiliz Yasal Düzenlemelerinin Karşılaştırmalı Analizi. , 2018, ss.48 - 61.
AMA TEKİN D Bir Ceza Politikası Olarak Hazırlık Hareketlerinin Cezalandırılması: Türk ve İngiliz Yasal Düzenlemelerinin Karşılaştırmalı Analizi. . 2018; 48 - 61.
Vancouver TEKİN D Bir Ceza Politikası Olarak Hazırlık Hareketlerinin Cezalandırılması: Türk ve İngiliz Yasal Düzenlemelerinin Karşılaştırmalı Analizi. . 2018; 48 - 61.
IEEE TEKİN D "Bir Ceza Politikası Olarak Hazırlık Hareketlerinin Cezalandırılması: Türk ve İngiliz Yasal Düzenlemelerinin Karşılaştırmalı Analizi." , ss.48 - 61, 2018.
ISNAD TEKİN, Derya. "Bir Ceza Politikası Olarak Hazırlık Hareketlerinin Cezalandırılması: Türk ve İngiliz Yasal Düzenlemelerinin Karşılaştırmalı Analizi". (2018), 48-61.
APA TEKİN D (2018). Bir Ceza Politikası Olarak Hazırlık Hareketlerinin Cezalandırılması: Türk ve İngiliz Yasal Düzenlemelerinin Karşılaştırmalı Analizi. Terazi Hukuk Dergisi, 13(147), 48 - 61.
Chicago TEKİN Derya Bir Ceza Politikası Olarak Hazırlık Hareketlerinin Cezalandırılması: Türk ve İngiliz Yasal Düzenlemelerinin Karşılaştırmalı Analizi. Terazi Hukuk Dergisi 13, no.147 (2018): 48 - 61.
MLA TEKİN Derya Bir Ceza Politikası Olarak Hazırlık Hareketlerinin Cezalandırılması: Türk ve İngiliz Yasal Düzenlemelerinin Karşılaştırmalı Analizi. Terazi Hukuk Dergisi, vol.13, no.147, 2018, ss.48 - 61.
AMA TEKİN D Bir Ceza Politikası Olarak Hazırlık Hareketlerinin Cezalandırılması: Türk ve İngiliz Yasal Düzenlemelerinin Karşılaştırmalı Analizi. Terazi Hukuk Dergisi. 2018; 13(147): 48 - 61.
Vancouver TEKİN D Bir Ceza Politikası Olarak Hazırlık Hareketlerinin Cezalandırılması: Türk ve İngiliz Yasal Düzenlemelerinin Karşılaştırmalı Analizi. Terazi Hukuk Dergisi. 2018; 13(147): 48 - 61.
IEEE TEKİN D "Bir Ceza Politikası Olarak Hazırlık Hareketlerinin Cezalandırılması: Türk ve İngiliz Yasal Düzenlemelerinin Karşılaştırmalı Analizi." Terazi Hukuk Dergisi, 13, ss.48 - 61, 2018.
ISNAD TEKİN, Derya. "Bir Ceza Politikası Olarak Hazırlık Hareketlerinin Cezalandırılması: Türk ve İngiliz Yasal Düzenlemelerinin Karşılaştırmalı Analizi". Terazi Hukuk Dergisi 13/147 (2018), 48-61.