BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDINA GÖRE ORTAK KONTROLE TABİ İŞ BİRLEŞMELERİNİN RAPORLANMASINDA KULLANILACAK HAKLARIN BİRLEŞMESİ YÖNTEMİ VE BİR UYGULAMA

Yıl: 2018 Cilt: 11 Sayı: Özel Sayı Sayfa Aralığı: 169 - 187 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 17-03-2020

BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDINA GÖRE ORTAK KONTROLE TABİ İŞ BİRLEŞMELERİNİN RAPORLANMASINDA KULLANILACAK HAKLARIN BİRLEŞMESİ YÖNTEMİ VE BİR UYGULAMA

Öz:
Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafındanhazırlanan Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (BOBİFRS) Hakkında Tebliğ 29 Temmuz 2017 tarihli Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Butebliğin amacı, bağımsız denetime tabi olup Türkiye Finansal Raporlama Standartlarını(TMS/TFRS) uygulamayan işletmelerin konsolide ve bireysel finansal tablolarınıngerçeğe uygun, ihtiyaca uygun ve karşılaştırılabilir bilgi sağlamasını temin etmek içinBOBİ FRS’nin yürürlüğe konmasıdır (30138 Sayılı Tebliğ).BOBİ FRS hükümleri ile TMS/TFRS ilkeleri arasında ilk muhasebeleştirme, dönemsonu değerleme ve raporlama bakımından pek çok farklılık bulunmaktadır. Bufarklılıklardan birisi de ortak kontrole tabi iş birleşmelerinin raporlanmasındakullanılan/kullanılacak konsolidasyon yöntemidir. Ortak kontrole tabi iş birleşmelerininfinansal tablolarda raporlanmasında BOBİ FRS’ye göre hakların birleşmesi yöntemikullanılacaktır (BOBİ FRS, Par. 21.34-35).Bu çalışmanın amacı, işletmelerin BOBİ FRS’yi kullanmaları durumunda ortak kontroletabi iş birleşmelerinin raporlanmasında kullanılacak hakların birleşmesi yöntemihakkında bilgiler verilmesidir.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Olgu Sunumu Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akdoğan, N. ve Tenker, N. (2004), Finansal Tablolar ve Mali Analiz Teknikleri, 9. Baskı, Gazi Kitapevi, Ankara.
  • Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı.
  • Cengiz, S., Zor, İ., Dilsiz, M.Ş., (2014), “TFRS-3 İşletme Birleşmeleri Standardı Kapsamında Ortak Kontrole Tabi İşletmelerin Birleşme İşlemlerinin Mevzuat Boyutu ve Muhasebe Uygulamaları”, Mali Çözüm Dergisi, 125, 31-55.
  • Ersoy, A. (2004), “Uluslararası Muhasebeye Göre Ticari Birleşmeler ve Konsolidasyon Uygulamaları 1”, Yaklaşım Dergisi, 136, 47-52.
  • Deloitte Touche Tohmatsu Limited, https://www.iasplus.com/en/standards/ias/ias22, (Erişim: 02.12.2017).
  • Durmuş, A.H. (1992), Uluslararası Muhasebe Standartları (1-31), Türkiye Muhasebe Uzmanları Derneği Yayını, No: 7, İstanbul.
  • Grant Thornton Turkey, UFRS’lerle İlgili Sıcak Konu Bülteni, http://www.gtturkey.com/ud_objs/pdf/sekhab/hs_2006_21.pdf, (Erişim: 02.12.2017).
  • Kağıtçı, A. (2009), “Anonim Ortaklıklarda Birleşme Süreci ve Muhasebeleştirme Yöntemlerinde Meydana Gelen Gelişmeler”, Selçuk Üniversitesi Meslek Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Dergisi, 12(1-2), 35- 49.
  • Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, www.kgk.gov.tr
  • Özbirecikli, M., Kıymetli Şen, İ. ve Tüm, K. (2017), Uygulamaya Dönük Örnekli Açıklamalarla Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Resmi Gazete
  • Türkiye Muhasebe Standartları.
APA KIYMETLİ ŞEN İ, KARAGÜL A (2018). BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDINA GÖRE ORTAK KONTROLE TABİ İŞ BİRLEŞMELERİNİN RAPORLANMASINDA KULLANILACAK HAKLARIN BİRLEŞMESİ YÖNTEMİ VE BİR UYGULAMA. , 169 - 187.
Chicago KIYMETLİ ŞEN İlker,KARAGÜL Arman Aziz BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDINA GÖRE ORTAK KONTROLE TABİ İŞ BİRLEŞMELERİNİN RAPORLANMASINDA KULLANILACAK HAKLARIN BİRLEŞMESİ YÖNTEMİ VE BİR UYGULAMA. (2018): 169 - 187.
MLA KIYMETLİ ŞEN İlker,KARAGÜL Arman Aziz BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDINA GÖRE ORTAK KONTROLE TABİ İŞ BİRLEŞMELERİNİN RAPORLANMASINDA KULLANILACAK HAKLARIN BİRLEŞMESİ YÖNTEMİ VE BİR UYGULAMA. , 2018, ss.169 - 187.
AMA KIYMETLİ ŞEN İ,KARAGÜL A BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDINA GÖRE ORTAK KONTROLE TABİ İŞ BİRLEŞMELERİNİN RAPORLANMASINDA KULLANILACAK HAKLARIN BİRLEŞMESİ YÖNTEMİ VE BİR UYGULAMA. . 2018; 169 - 187.
Vancouver KIYMETLİ ŞEN İ,KARAGÜL A BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDINA GÖRE ORTAK KONTROLE TABİ İŞ BİRLEŞMELERİNİN RAPORLANMASINDA KULLANILACAK HAKLARIN BİRLEŞMESİ YÖNTEMİ VE BİR UYGULAMA. . 2018; 169 - 187.
IEEE KIYMETLİ ŞEN İ,KARAGÜL A "BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDINA GÖRE ORTAK KONTROLE TABİ İŞ BİRLEŞMELERİNİN RAPORLANMASINDA KULLANILACAK HAKLARIN BİRLEŞMESİ YÖNTEMİ VE BİR UYGULAMA." , ss.169 - 187, 2018.
ISNAD KIYMETLİ ŞEN, İlker - KARAGÜL, Arman Aziz. "BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDINA GÖRE ORTAK KONTROLE TABİ İŞ BİRLEŞMELERİNİN RAPORLANMASINDA KULLANILACAK HAKLARIN BİRLEŞMESİ YÖNTEMİ VE BİR UYGULAMA". (2018), 169-187.
APA KIYMETLİ ŞEN İ, KARAGÜL A (2018). BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDINA GÖRE ORTAK KONTROLE TABİ İŞ BİRLEŞMELERİNİN RAPORLANMASINDA KULLANILACAK HAKLARIN BİRLEŞMESİ YÖNTEMİ VE BİR UYGULAMA. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, 11(Özel Sayı), 169 - 187.
Chicago KIYMETLİ ŞEN İlker,KARAGÜL Arman Aziz BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDINA GÖRE ORTAK KONTROLE TABİ İŞ BİRLEŞMELERİNİN RAPORLANMASINDA KULLANILACAK HAKLARIN BİRLEŞMESİ YÖNTEMİ VE BİR UYGULAMA. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları 11, no.Özel Sayı (2018): 169 - 187.
MLA KIYMETLİ ŞEN İlker,KARAGÜL Arman Aziz BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDINA GÖRE ORTAK KONTROLE TABİ İŞ BİRLEŞMELERİNİN RAPORLANMASINDA KULLANILACAK HAKLARIN BİRLEŞMESİ YÖNTEMİ VE BİR UYGULAMA. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, vol.11, no.Özel Sayı, 2018, ss.169 - 187.
AMA KIYMETLİ ŞEN İ,KARAGÜL A BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDINA GÖRE ORTAK KONTROLE TABİ İŞ BİRLEŞMELERİNİN RAPORLANMASINDA KULLANILACAK HAKLARIN BİRLEŞMESİ YÖNTEMİ VE BİR UYGULAMA. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları. 2018; 11(Özel Sayı): 169 - 187.
Vancouver KIYMETLİ ŞEN İ,KARAGÜL A BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDINA GÖRE ORTAK KONTROLE TABİ İŞ BİRLEŞMELERİNİN RAPORLANMASINDA KULLANILACAK HAKLARIN BİRLEŞMESİ YÖNTEMİ VE BİR UYGULAMA. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları. 2018; 11(Özel Sayı): 169 - 187.
IEEE KIYMETLİ ŞEN İ,KARAGÜL A "BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDINA GÖRE ORTAK KONTROLE TABİ İŞ BİRLEŞMELERİNİN RAPORLANMASINDA KULLANILACAK HAKLARIN BİRLEŞMESİ YÖNTEMİ VE BİR UYGULAMA." Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, 11, ss.169 - 187, 2018.
ISNAD KIYMETLİ ŞEN, İlker - KARAGÜL, Arman Aziz. "BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDINA GÖRE ORTAK KONTROLE TABİ İŞ BİRLEŞMELERİNİN RAPORLANMASINDA KULLANILACAK HAKLARIN BİRLEŞMESİ YÖNTEMİ VE BİR UYGULAMA". Muhasebe ve Vergi Uygulamaları 11/Özel Sayı (2018), 169-187.