BOBİ FRS’NĠN MUHASEBE UYGULAMALARINA GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER: BOBİ FRS, TMS/TFRS VE MEVCUT MUHASEBE SİSTEMİ ÇERÇEVESİNDE BĠR İNCELEME

Yıl: 2018 Cilt: 11 Sayı: Özel Sayı Sayfa Aralığı: 462 - 484 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 17-03-2020

BOBİ FRS’NĠN MUHASEBE UYGULAMALARINA GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER: BOBİ FRS, TMS/TFRS VE MEVCUT MUHASEBE SİSTEMİ ÇERÇEVESİNDE BĠR İNCELEME

Öz:
Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından hazırlananBüyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) Hakkında30138 Sayılı Tebliğ 29 Temmuz 2017 tarihli Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Bu tebliğinamacı, bağımsız denetime tabi olup Türkiye Finansal Raporlama Standartlarını(TMS/TFRS) uygulamayan işletmelerin konsolide ve bireysel finansal tablolarının gerçeğeuygun, ihtiyaca uygun ve karşılaştırılabilir bilgi sağlamasını temin etmek için BOBİFRS’nin yürürlüğe konmasıdır.Bu çalışmada, BOBİ FRS’de yer alan ilkelerin TMS/TFRS ve Muhasebe Sistemi UygulamaGenel Tebliği/Vergi Usul Kanunu (MSUGT/VUK) ile karşılaştırılması suretiyleTMS/TFRS ve MSUGT’ye göre BOBİ FRS’nin Türkiye’de muhasebe uygulamalarına netür değişiklikler getirdiğinin ortaya konulması amaçlanmaktadır.Anahtar Sözcükler: BOBİ FRS, TMS, MSUGT, Türkiye Muhasebe Standartları/TürkiyeFinansal Raporlama Standartları
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme İktisat İşletme Finans

CHANGES THE BOBI FRS HAS BROUGHT TO ACCOUNTING PRACTICES: AN INVESTIGATION ON BOBI FRS, TMS/TFRS AND CURRENT LOCAL ACCOUNTING SYSTEM

Öz:
The notification numbered 30138 on Financial Reporting Standards for Large and Medium Sized Enterprises (BOBI FRS in Turkish abbreviation) prepared by Public Oversight Accounting and Auditing Standards Board (KGK in Turkish abbreviation) was enacted by the Official Gazette dated 29th of July 2017. The objective of the Notification is to put into effect BOBI FRS in order to ensure entities, which are subject to independent audit, but do not apply Turkish Accounting Standards/Turkish Financial Reporting Standards (TMS/TFRS in Turkish abbreviation), to present consolidated and separate financial statements providing fair,useful and comparable financial information. The present study aims to reveal what BOBI FRS brings to accounting practices for large and middle-sized enterprises in Turkey by comparing principles in BOBI FRS to principles in TMS/TFRS and Current Local Accounting Application System in Turkey.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme İktisat İşletme Finans
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Gelir İdaresi Başkanlığı, 1 No’lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği.
  • Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Usul Kanunu.
  • Gücenme Gençoğlu, Ü. (2017), “Temel Konularda BOBİ FRS ve TMS/TFRS Karşılaştırması”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Ekim’17, 1- 23.
  • Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı.
  • Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları.
  • Özbirecikli, M., Kıymetli Şen, İ. ve Tüm, K. (2017), Uygulamaya Dönük Örnekli Açıklamalarla Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı, Ankara: Detay Yayıncılık
APA KIYMETLİ ŞEN İ, ÖZBİRECİKLİ M (2018). BOBİ FRS’NĠN MUHASEBE UYGULAMALARINA GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER: BOBİ FRS, TMS/TFRS VE MEVCUT MUHASEBE SİSTEMİ ÇERÇEVESİNDE BĠR İNCELEME. , 462 - 484.
Chicago KIYMETLİ ŞEN İlker,ÖZBİRECİKLİ Mehmet BOBİ FRS’NĠN MUHASEBE UYGULAMALARINA GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER: BOBİ FRS, TMS/TFRS VE MEVCUT MUHASEBE SİSTEMİ ÇERÇEVESİNDE BĠR İNCELEME. (2018): 462 - 484.
MLA KIYMETLİ ŞEN İlker,ÖZBİRECİKLİ Mehmet BOBİ FRS’NĠN MUHASEBE UYGULAMALARINA GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER: BOBİ FRS, TMS/TFRS VE MEVCUT MUHASEBE SİSTEMİ ÇERÇEVESİNDE BĠR İNCELEME. , 2018, ss.462 - 484.
AMA KIYMETLİ ŞEN İ,ÖZBİRECİKLİ M BOBİ FRS’NĠN MUHASEBE UYGULAMALARINA GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER: BOBİ FRS, TMS/TFRS VE MEVCUT MUHASEBE SİSTEMİ ÇERÇEVESİNDE BĠR İNCELEME. . 2018; 462 - 484.
Vancouver KIYMETLİ ŞEN İ,ÖZBİRECİKLİ M BOBİ FRS’NĠN MUHASEBE UYGULAMALARINA GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER: BOBİ FRS, TMS/TFRS VE MEVCUT MUHASEBE SİSTEMİ ÇERÇEVESİNDE BĠR İNCELEME. . 2018; 462 - 484.
IEEE KIYMETLİ ŞEN İ,ÖZBİRECİKLİ M "BOBİ FRS’NĠN MUHASEBE UYGULAMALARINA GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER: BOBİ FRS, TMS/TFRS VE MEVCUT MUHASEBE SİSTEMİ ÇERÇEVESİNDE BĠR İNCELEME." , ss.462 - 484, 2018.
ISNAD KIYMETLİ ŞEN, İlker - ÖZBİRECİKLİ, Mehmet. "BOBİ FRS’NĠN MUHASEBE UYGULAMALARINA GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER: BOBİ FRS, TMS/TFRS VE MEVCUT MUHASEBE SİSTEMİ ÇERÇEVESİNDE BĠR İNCELEME". (2018), 462-484.
APA KIYMETLİ ŞEN İ, ÖZBİRECİKLİ M (2018). BOBİ FRS’NĠN MUHASEBE UYGULAMALARINA GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER: BOBİ FRS, TMS/TFRS VE MEVCUT MUHASEBE SİSTEMİ ÇERÇEVESİNDE BĠR İNCELEME. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, 11(Özel Sayı), 462 - 484.
Chicago KIYMETLİ ŞEN İlker,ÖZBİRECİKLİ Mehmet BOBİ FRS’NĠN MUHASEBE UYGULAMALARINA GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER: BOBİ FRS, TMS/TFRS VE MEVCUT MUHASEBE SİSTEMİ ÇERÇEVESİNDE BĠR İNCELEME. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları 11, no.Özel Sayı (2018): 462 - 484.
MLA KIYMETLİ ŞEN İlker,ÖZBİRECİKLİ Mehmet BOBİ FRS’NĠN MUHASEBE UYGULAMALARINA GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER: BOBİ FRS, TMS/TFRS VE MEVCUT MUHASEBE SİSTEMİ ÇERÇEVESİNDE BĠR İNCELEME. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, vol.11, no.Özel Sayı, 2018, ss.462 - 484.
AMA KIYMETLİ ŞEN İ,ÖZBİRECİKLİ M BOBİ FRS’NĠN MUHASEBE UYGULAMALARINA GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER: BOBİ FRS, TMS/TFRS VE MEVCUT MUHASEBE SİSTEMİ ÇERÇEVESİNDE BĠR İNCELEME. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları. 2018; 11(Özel Sayı): 462 - 484.
Vancouver KIYMETLİ ŞEN İ,ÖZBİRECİKLİ M BOBİ FRS’NĠN MUHASEBE UYGULAMALARINA GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER: BOBİ FRS, TMS/TFRS VE MEVCUT MUHASEBE SİSTEMİ ÇERÇEVESİNDE BĠR İNCELEME. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları. 2018; 11(Özel Sayı): 462 - 484.
IEEE KIYMETLİ ŞEN İ,ÖZBİRECİKLİ M "BOBİ FRS’NĠN MUHASEBE UYGULAMALARINA GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER: BOBİ FRS, TMS/TFRS VE MEVCUT MUHASEBE SİSTEMİ ÇERÇEVESİNDE BĠR İNCELEME." Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, 11, ss.462 - 484, 2018.
ISNAD KIYMETLİ ŞEN, İlker - ÖZBİRECİKLİ, Mehmet. "BOBİ FRS’NĠN MUHASEBE UYGULAMALARINA GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER: BOBİ FRS, TMS/TFRS VE MEVCUT MUHASEBE SİSTEMİ ÇERÇEVESİNDE BĠR İNCELEME". Muhasebe ve Vergi Uygulamaları 11/Özel Sayı (2018), 462-484.