YARATILIŞA MÜDAHALE VE YENİ BİR EVRİMCİ NEODARWİNİST BİR YAKLAŞIM OLARAK TRANSHÜMANİZM

Yıl: 2019 Cilt: 14 Sayı: 27 Sayfa Aralığı: 153 - 168 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 15-04-2020

YARATILIŞA MÜDAHALE VE YENİ BİR EVRİMCİ NEODARWİNİST BİR YAKLAŞIM OLARAK TRANSHÜMANİZM

Öz:
Evrim teorisi, hem küresel hem de yerel olarak tartışılmış ve hala tartışılmakta olan bir süreçtir. Evrim konusunda tartışmalar ve yeni yaklaşımlar bitmeyecek gibi görünüyor. Bu bağlamda transhümanizm, yeni evrimci yaklaşımlardan biridir. Transhümanizm kavramı, modern sentez olan evrimci teorinin İngiliz kurucusu evrimci teorisyen J. Huxley’in kullandığı yeni bir sözcüktür. Teknolojik araçlar vasıtasıyla insan doğasının mükemmelleşmesini ve her türlü kapasitesinin artırılmasını amaç edinen transhümanizm; insanı bio-nano-neuro-info teknolojileriyle destekleyerek transhuman’a dönüştürmeye ve daha teknolojik konformist siber yaşam/cyber life inşa etmeye çalışan evrimci bir süreçtir. Ütopik ve teknolojik bir hareket olan transhümanizm; insanı, doğayı ve hayatı dönüştürecek teori ve uygulamalara sahip bir harekettir. Darwinci evrim anlayışından teorik destek alan ve evrimci biyoloji ve psikoloji teoriden beslenen transhu manizm, insanı no robiyolojik, no rofizyolojik, genomik çalışmalarla biyolojik bedenden biyonik bedene evriltmeye çalışmaktadır. Bilhassa transhu manizmi evrimci bir su reç olarak anlayan Chardin, teknolojiyi evrim su recinde o nemli bir unsur olarak go ru r. İnsan genomu ve dijital teknolojik çalışmalardaki hızlı gelişmelere dikkat çeken transhümanistler, Darwinci evrim mirasını do nu ştu rerek yeni bir evrimcilik tu ru ortaya koymaya çalışırlar. Bu evrimcilik tu ru ; bilimsel, teknolojik, politik ve iktisadi içerik taşıyan doğal ve biyolojik evrimcilikten ayrılan çağdaş neo-darwinci bir evrimciliktir. Transhu manizmle biyonik hale getirilmeye çalışılan insan, transhümanist bir tür olan transhuman’a do nu ştu ru lmu ştu r. Biyolojik evrim dinamikleri tarafından sürdürüldu ğu iddia edilen evrim su reç, transhu manizm tarafından biyonik evrim su reciyle devam ettirilmeye çalışılmaktadır. Transhu manizm su recinde biyolojisi ve genetiği değişecek olan insan tu ru nu n -haliyle- davranış̧ ve arzuları da değişecektir. Bu çalışma; insanı transhuman’a dönüştürme amacı taşıyan evrimci ve yaratılışa müdahil bir süreç olan transhümanizmi evrim bağlamında izah etme ve sorgulamaya dair bir çalışma olup insanlığın karşılaşacağı yeni bir evrimci süreci ele alıp değerlendirme amacında olacaktır.
Anahtar Kelime:

Konular: Etik Siyasi Bilimler Beşeri Bilimler Sosyoloji Bilim Felsefesi ve Tarihi Felsefe Edebi Teori ve Eleştiri

Transhumanism as Intervention to Creation and A New Neo-Darwinist Evolutionary Approach

Öz:
The (theory of) evolutionary process is a controversial topic/subject that has been and continues to be debated on both locally and globally. And it seems that new approaches to the issue/subject will not come to an end anytime soon. In that aspect, transhumanism can be interpreted as a new evolutionary approach. The term transhumanism is a word coined by the British evolutionary theoretician and founder of the modern-synthesis theory, J. Huxley. Transhumanism, which seeks to enhance the capacities of human by means of science and technology, is an evolutionary process that aims to transform human into trans-human with the support of bio-nano-neuro-info technologies and strives to construct a new cyber life. Transhumanism, which is a utopic and a technological movement, features theories and practices which can transform the human race, nature and life.Taking its theoretical framework from the Darwinist evolutionary approach and by evolutionary biological theory and evolutionary psychology has evolved biological human body into bionic body with neurobiological, neurophysiologic and genomic studies. Notably, Chardin, who interprets transhumanism as an evolutionary process, sees technology as an important factor in the course of evolution. Transhumanists, who draw attention to the human genome and the fast development/evolvement of digital technology studies, strive to transform the inherited Darwinist evolutionary thought by presenting a new kind of evolutionist approach. This new approach is a contemporary Neo-Darwinist evolution that differs from the scientific, technological, political and economic and biological approaches.Transhumanists strive to change the course of evolution to a bionic evolutionary process, which is argued have progressed by biological dynamics, up until now. As the biology and genetics of the human race transform, -naturally/consequently- so will the behaviours and desires. This is a study, aiming to address and interpret the new evolutionary course human race will face, and to explain and question transhumanism in the aspect of evolution, as an evolutionary and intervention to creation process aiming to transform human into trans-human.
Anahtar Kelime:

Konular: Etik Siyasi Bilimler Beşeri Bilimler Sosyoloji Bilim Felsefesi ve Tarihi Felsefe Edebi Teori ve Eleştiri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Askland, Andrew (2011). The Misnomer of Transhumanism as Directed Evolution, International Journal of Emerging Technologies and Society, S. 9, ss. 71-78.
  • Bardzinski, Filip (2014). Transhumanism and Evolution. Considerations on Darwin, Lamarck and Transhumanism, Ethics in Progres, S. 2, ss. 103115.
  • Bayraktar, Mehmet (2011). “Tekamül Nazariyesi”, Türkiye Diyanet Vakfı Ansiklopedisi, Ankara: TDV Yayınları, C. 40, ss. 337-339.

  • Bostrom, Nick (2004). The Future of Human Evolution, https://nickbostrom.com/fut/evolution.pdf, (Erişim: 11.08.2018).
  • Coeckelberg, M. (2013). Human Being@Risk Enhancement, Techno- logy, and the Evaluation of Vulnerability Transformations, London: Springer.

  • Coşkun, Gökben (2010). Evrimcilerin “Üstün İnsan” Hayalleri, http://www.yaklasansaat.com/dunyamiz/canlilar/evrimcilerin_ustu n_insan_hayalleri.asp. (Erişim: 31.08.2018).
  • Dağ, Ahmet (2018). Transhümanizm: İnsanın ve Doğanın Dönüşümü, Ankara: Elis Yayınları.
  • Darwin, Charles (1976). Türlerin Kökeni, çev. Öner Önalan, Ankara: Onur Yayınları.
  • Demircan, Kozan (2016). Aşkın İnsan Üstün İnsana Karşı, https://khosann.com/askin-insan-ustun-insana-karsi/, (Erişim: 25.08.2018).
  • Duralı, Ş. Teoman (1981). Biyoloji Felsefesine Giriş Denemesi, Felsefe Arkivi, S. 23, ss. 161-184.
  • Duralı, Ş. Teoman (2011). Canlılar Bilimi ve Evrim Sorununun Teşrihi, Sosyoloji Dergisi, S. 22, ss. 455-471.
  • Hughes, J. (2012). “The Politics of Transhumanism and the Techno-Millennial Imagination, 1626–2030”, Zygon Journal of Religion&S- cience, C.47, S. 4, ss. 757-776.
  • More, Max (2018). Transhümanizm ve İnsanlığın Yeni Çağı, https://www.mmo.org.tr/istanbul/haber/transhumanizm-veinsanligin-yeni-cagi, (Erişim: 18.08.2018).
  • Pilsch, Andrew. (2017). Transhumanısm: Evolutionary Futurism and the Human Technologies of Utopia, London: University of Minnesota Press.
  • Platon, (2008). Devlet, çev. Sabahattin Eyüpoğlu- M. Ali Cimcöz, İstanbul: İş Bankası Yayınları.
  • Samuelson, Norbert ve Hava, Tirosh-Samuelson, Jewish Perspectives on Transhumanism, ed. Hava Tirosh-Samuelson-Kenneth L. Mossman, Building Better Humans? Refocusing the Debate on Transhumanism, Frankfurt: Peter Lang, ss. 104-133.
  • Sorgner, Stefan ve Grimm, Nikola (2013). Introduction Evolution Today, ed. Stefan L. Sorgner ve Branka-Rista Jovanoviç, Evolution and Future, Frankfurt: Peter Lang, ss. 9-20.
  • Şenyiğit, Ayşegül (2017). Transhümanizm, Türümüzü Değil Sadece Evrim Algılayışımızı Tehdit Ediyor, https://evrimagaci.org/transhumanizmturumuzu-degil-sadece-evrimi-algilayisimizi-tehdit-ediyor-4969, (Erişim: 27.08.2018). Taslaman, Caner (2016). Evrim Teorisi Felsefe ve Tanrı, İstanbul: İstanbul Yayınevi
  • Taylor, R. (2012). Transhumanism’s Roots in Eugenics, http://www. catholiclane.com/transhumanisms-roots-in-eugenics/, (Erişim: 15.08.2017).
  • Terec, Loredana-Daniel (2014). About the Evolution of the Human Species: Human Robots and Human Enhancement, Postmodern Openings, S. 5, ss. 67-75.
APA DAĞ A (2019). YARATILIŞA MÜDAHALE VE YENİ BİR EVRİMCİ NEODARWİNİST BİR YAKLAŞIM OLARAK TRANSHÜMANİZM. , 153 - 168.
Chicago DAĞ AHMET YARATILIŞA MÜDAHALE VE YENİ BİR EVRİMCİ NEODARWİNİST BİR YAKLAŞIM OLARAK TRANSHÜMANİZM. (2019): 153 - 168.
MLA DAĞ AHMET YARATILIŞA MÜDAHALE VE YENİ BİR EVRİMCİ NEODARWİNİST BİR YAKLAŞIM OLARAK TRANSHÜMANİZM. , 2019, ss.153 - 168.
AMA DAĞ A YARATILIŞA MÜDAHALE VE YENİ BİR EVRİMCİ NEODARWİNİST BİR YAKLAŞIM OLARAK TRANSHÜMANİZM. . 2019; 153 - 168.
Vancouver DAĞ A YARATILIŞA MÜDAHALE VE YENİ BİR EVRİMCİ NEODARWİNİST BİR YAKLAŞIM OLARAK TRANSHÜMANİZM. . 2019; 153 - 168.
IEEE DAĞ A "YARATILIŞA MÜDAHALE VE YENİ BİR EVRİMCİ NEODARWİNİST BİR YAKLAŞIM OLARAK TRANSHÜMANİZM." , ss.153 - 168, 2019.
ISNAD DAĞ, AHMET. "YARATILIŞA MÜDAHALE VE YENİ BİR EVRİMCİ NEODARWİNİST BİR YAKLAŞIM OLARAK TRANSHÜMANİZM". (2019), 153-168.
APA DAĞ A (2019). YARATILIŞA MÜDAHALE VE YENİ BİR EVRİMCİ NEODARWİNİST BİR YAKLAŞIM OLARAK TRANSHÜMANİZM. FLSF (Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi), 14(27), 153 - 168.
Chicago DAĞ AHMET YARATILIŞA MÜDAHALE VE YENİ BİR EVRİMCİ NEODARWİNİST BİR YAKLAŞIM OLARAK TRANSHÜMANİZM. FLSF (Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi) 14, no.27 (2019): 153 - 168.
MLA DAĞ AHMET YARATILIŞA MÜDAHALE VE YENİ BİR EVRİMCİ NEODARWİNİST BİR YAKLAŞIM OLARAK TRANSHÜMANİZM. FLSF (Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi), vol.14, no.27, 2019, ss.153 - 168.
AMA DAĞ A YARATILIŞA MÜDAHALE VE YENİ BİR EVRİMCİ NEODARWİNİST BİR YAKLAŞIM OLARAK TRANSHÜMANİZM. FLSF (Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi). 2019; 14(27): 153 - 168.
Vancouver DAĞ A YARATILIŞA MÜDAHALE VE YENİ BİR EVRİMCİ NEODARWİNİST BİR YAKLAŞIM OLARAK TRANSHÜMANİZM. FLSF (Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi). 2019; 14(27): 153 - 168.
IEEE DAĞ A "YARATILIŞA MÜDAHALE VE YENİ BİR EVRİMCİ NEODARWİNİST BİR YAKLAŞIM OLARAK TRANSHÜMANİZM." FLSF (Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi), 14, ss.153 - 168, 2019.
ISNAD DAĞ, AHMET. "YARATILIŞA MÜDAHALE VE YENİ BİR EVRİMCİ NEODARWİNİST BİR YAKLAŞIM OLARAK TRANSHÜMANİZM". FLSF (Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi) 14/27 (2019), 153-168.