Yıl: 2000 Cilt: 1 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 14 - 23 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Çevre sedimantolojisi ve sediman kalite kriter çalışmaları

Öz:
Sedimanlar, birçok bentik organizma için habitat sağlarlar. Aynca akuatik ekosistemdeki birçok kimyasal maddenin çevresel durumunu, akuatik sisteme giren bu maddeler için hem kaynak hem de düden gibi davranarak etkilerler. Birçok akuatik organizma, dip sedimanlarıyla olan interreaksiyonlan boyunca bu kimyasal maddelere maruz kalırlar; böylece tatlısu, haliç ve deniz ekosistemlerini koruma ve işletmek için, çevresel kalite sınır değerlerine (örneğin sediman kalite yöntemleri) ihtiyaç vardır. Sediman kalite yöntemleri sediman kalitesini değerlendirmek, uzun vadede akuatik ekosistem dengesini sağlayacak sediman kalite sınırlarını koymak ve alana-özel amaçlara hizmet edecek şekilde kullanılabilir. Bu çalışma, çevresel sedimantolojinin önemini vurgulayarak bazı sediman kalite kriter çalışmalarının özellikle Kanada'da uygulanan işletme yaklaşımlarına göre, ayrıntılarını vermektedir. Böylece, bu araştırma sedimanlarla nasıl çalışılacağını ve onların kalite yöntemlerinin öncelikle ulusal bazda nasıl geliştirileceğine bir yol göstermektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Yeşil, Sürdürülebilir Bilim ve Teknoloji Çevre Çalışmaları Çevre Bilimleri Ekoloji Çevre Mühendisliği

Environmental sedimantology and sediment quality criteria studies

Öz:
Sediments provide habitat for many benthic organisms. They also influence the environmental fate of many chemical substances in aquatic ecosystems by acting as both sinks and subsequently sources of substances that have entered the aquatic environment. Many aquatic organisms may be exposed to chemical substances throught their immediate interactions with bed sediments; therefore, benchmarks of environmental quality (such as sediment quality guidelines) are required to support protection and mangement strategies for freshwater, estuarine, and marine ecosystems. Sediment quality quidelines can be used to assess sediment quality, to help set targets for sediment quality that will sustain aquatic ecosystem health for long term, and to develop site-specific objectives. This paper outlines the importance of environmental sedimantology and gives details of some sediment quality criteria studies, especially in Canada with certain assessment approaches. Therefore, this will provide a way how to work with sediments and develop their quality quidelines, initially at the national base.
Anahtar Kelime:

Konular: Yeşil, Sürdürülebilir Bilim ve Teknoloji Çevre Çalışmaları Çevre Bilimleri Ekoloji Çevre Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA Bakan g (2000). Çevre sedimantolojisi ve sediman kalite kriter çalışmaları. , 14 - 23.
Chicago Bakan gülfem Çevre sedimantolojisi ve sediman kalite kriter çalışmaları. (2000): 14 - 23.
MLA Bakan gülfem Çevre sedimantolojisi ve sediman kalite kriter çalışmaları. , 2000, ss.14 - 23.
AMA Bakan g Çevre sedimantolojisi ve sediman kalite kriter çalışmaları. . 2000; 14 - 23.
Vancouver Bakan g Çevre sedimantolojisi ve sediman kalite kriter çalışmaları. . 2000; 14 - 23.
IEEE Bakan g "Çevre sedimantolojisi ve sediman kalite kriter çalışmaları." , ss.14 - 23, 2000.
ISNAD Bakan, gülfem. "Çevre sedimantolojisi ve sediman kalite kriter çalışmaları". (2000), 14-23.
APA Bakan g (2000). Çevre sedimantolojisi ve sediman kalite kriter çalışmaları. Çevre, Bilim ve Teknoloji, 1(1), 14 - 23.
Chicago Bakan gülfem Çevre sedimantolojisi ve sediman kalite kriter çalışmaları. Çevre, Bilim ve Teknoloji 1, no.1 (2000): 14 - 23.
MLA Bakan gülfem Çevre sedimantolojisi ve sediman kalite kriter çalışmaları. Çevre, Bilim ve Teknoloji, vol.1, no.1, 2000, ss.14 - 23.
AMA Bakan g Çevre sedimantolojisi ve sediman kalite kriter çalışmaları. Çevre, Bilim ve Teknoloji. 2000; 1(1): 14 - 23.
Vancouver Bakan g Çevre sedimantolojisi ve sediman kalite kriter çalışmaları. Çevre, Bilim ve Teknoloji. 2000; 1(1): 14 - 23.
IEEE Bakan g "Çevre sedimantolojisi ve sediman kalite kriter çalışmaları." Çevre, Bilim ve Teknoloji, 1, ss.14 - 23, 2000.
ISNAD Bakan, gülfem. "Çevre sedimantolojisi ve sediman kalite kriter çalışmaları". Çevre, Bilim ve Teknoloji 1/1 (2000), 14-23.