Yıl: 2000 Cilt: 1 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 24 - 28 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Seramik endüstrisi atıksularının özellikleri ve biyolojik arıtılabilirliği

Öz:
Seramik endüstrisi atıksuları önemli miktarlarda askıda katı madde (AKM) ve toplam katı madde (TKM) içerikleri yanında kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) ya da biyolojik oksijen ihtiyacı (BO() içerikleri açısından da önemli kirlilik yükü taşırlar. Bu tür sulardan AKM giderimi kimyasal çökeltim ile sağlanmakla birlikte çözünmüş BOÎ/KOİ yükü taşıyan bileşiklerin biyolojik arıtma ya da kimyasal oksidasyon yöntemleri ile giderilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada EGE SERAMİK sanayii atıksularının kimyasal çökeltim ünitesi çıkışındaki özellikleri belirlenmiş ve laboratuar ölçeğinde bir aktif çamur ünitesinde biyolojik arıtımı incelenmiştir. Değişik hidrolik alıkonma ($Theta_{H}$) ve çamur yaşlarında ($Theta_{c})$) aktif çamur ünitesinde yapılan biyolojik arıtma sonucunda 20 saat alıkonma süresi ve 20 gün çamur yaşı değerleri optimum olarak bulunmuştur. Bu şartlarda giriş suyu KOİ değeri 720 mg/L'den çıkış suyunda 40 mg/L'ye düşmüştür. Biyolojik arıtma çıkışı askıda katı madde değeri 40-60 mg/L arasında değişmektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Yeşil, Sürdürülebilir Bilim ve Teknoloji Çevre Bilimleri Çevre Mühendisliği Malzeme Bilimleri, Seramik

Characterization and biological treatment of ceramic industry wastewater

Öz:
Ceramic industry wastewaters do not only contain high suspended and total solids but also, significant amounts of dissolved organics resulting in high BOD or COD loads. Suspended solids can be removed from the wastewater by chemical precipitation. However, dissolved BOD/COD compounds can only be removed by biological or chemical oxidation. Effluent wastewater from chemical precipitation stage of EGE CERAMIC industry was characterized and subjected to aerobic biological treatment in a laboratory scale activated sludge unit. Experiments were conducted at different hydraulic and solids retention times. The best results were obtained with ($Theta_{H}$) = 20 h of hydraulic and $Theta_{c})$ =20 days solids retention times (sludge age) resulting in effluent COD concentration of 40 mg/L from a feed wastewater of 720 mg/L COD content. The suspended solids content of the activated sludge effluent was between 40-60 mg/L.
Anahtar Kelime:

Konular: Yeşil, Sürdürülebilir Bilim ve Teknoloji Çevre Bilimleri Çevre Mühendisliği Malzeme Bilimleri, Seramik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA DİNÇER A, KARGI F (2000). Seramik endüstrisi atıksularının özellikleri ve biyolojik arıtılabilirliği. , 24 - 28.
Chicago DİNÇER Ali R.,KARGI Fikret Seramik endüstrisi atıksularının özellikleri ve biyolojik arıtılabilirliği. (2000): 24 - 28.
MLA DİNÇER Ali R.,KARGI Fikret Seramik endüstrisi atıksularının özellikleri ve biyolojik arıtılabilirliği. , 2000, ss.24 - 28.
AMA DİNÇER A,KARGI F Seramik endüstrisi atıksularının özellikleri ve biyolojik arıtılabilirliği. . 2000; 24 - 28.
Vancouver DİNÇER A,KARGI F Seramik endüstrisi atıksularının özellikleri ve biyolojik arıtılabilirliği. . 2000; 24 - 28.
IEEE DİNÇER A,KARGI F "Seramik endüstrisi atıksularının özellikleri ve biyolojik arıtılabilirliği." , ss.24 - 28, 2000.
ISNAD DİNÇER, Ali R. - KARGI, Fikret. "Seramik endüstrisi atıksularının özellikleri ve biyolojik arıtılabilirliği". (2000), 24-28.
APA DİNÇER A, KARGI F (2000). Seramik endüstrisi atıksularının özellikleri ve biyolojik arıtılabilirliği. Çevre, Bilim ve Teknoloji, 1(1), 24 - 28.
Chicago DİNÇER Ali R.,KARGI Fikret Seramik endüstrisi atıksularının özellikleri ve biyolojik arıtılabilirliği. Çevre, Bilim ve Teknoloji 1, no.1 (2000): 24 - 28.
MLA DİNÇER Ali R.,KARGI Fikret Seramik endüstrisi atıksularının özellikleri ve biyolojik arıtılabilirliği. Çevre, Bilim ve Teknoloji, vol.1, no.1, 2000, ss.24 - 28.
AMA DİNÇER A,KARGI F Seramik endüstrisi atıksularının özellikleri ve biyolojik arıtılabilirliği. Çevre, Bilim ve Teknoloji. 2000; 1(1): 24 - 28.
Vancouver DİNÇER A,KARGI F Seramik endüstrisi atıksularının özellikleri ve biyolojik arıtılabilirliği. Çevre, Bilim ve Teknoloji. 2000; 1(1): 24 - 28.
IEEE DİNÇER A,KARGI F "Seramik endüstrisi atıksularının özellikleri ve biyolojik arıtılabilirliği." Çevre, Bilim ve Teknoloji, 1, ss.24 - 28, 2000.
ISNAD DİNÇER, Ali R. - KARGI, Fikret. "Seramik endüstrisi atıksularının özellikleri ve biyolojik arıtılabilirliği". Çevre, Bilim ve Teknoloji 1/1 (2000), 24-28.