Kurumsal Sosyal Sorumluk ve Kurumsal Yönetim Arasındaki Etkileşimin Veri Zarflama İle Analizi: BİST Kurumsal Yönetim Endeksindeki Firmalar Üzerinde Bir Uygulama

Yıl: 2019 Cilt: 14 Sayı: 54 Sayfa Aralığı: 119 - 126 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 22-05-2020

Kurumsal Sosyal Sorumluk ve Kurumsal Yönetim Arasındaki Etkileşimin Veri Zarflama İle Analizi: BİST Kurumsal Yönetim Endeksindeki Firmalar Üzerinde Bir Uygulama

Öz:
Kurumsal sosyal sorumluluk sürdürülebilir kalkınmada çeşitli imkanlar sunmaktadır. Bu imkanlardan küreselleşme ve yoğun rekabetin baskısıaltında kalan işletmeler de sürdürülebilir hedeflerine ulaşmak için bu faaliyetlere yer vermektedirler. Bu çalışmada, kurumsal sosyal sorumluluk ve kurumsal yönetim arasındaki etkileşimin Borsa İstanbul (BİST) kurumsal yönetim endeksindeki işletmeler üzerindeki etkisinin tespit edilmesinin amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; İzocam Holding, Egeli & Co Yatırım Holding, Mensa Sınai Ticari ve Mali Yatırımlar Anonim Şirketinin verimlilik değerleri “1,00” ile en yüksek olarak bulunmuştur. En düşük üç değere sahip firmalar; 0,41 ile İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, 0,47 ileArçelik ve 0,52 ile Vestel ve Şekerbank şirketleridir.
Anahtar Kelime:

Konular: İletişim

Analysis Of The Interaction Between Corporate Social Responsibility And Corporate Governance With Data Envelopment: An Application On Firms In The BIST Corporate Governance Index

Öz:
Corporate social responsibility offers a variety of opportunities in sustainable development. The companies that are under the pressure of globalization and intense competition also take part in these activities in order to achieve their sustainable targets. In this study, it is aimed to determine the effect of the interaction between corporate social responsibility and corporate management on the enterprises in the Stock Exchange Istanbul (BİST) corporate management index. According to the results obtained; Izocam holding company, Egeli & Co Invest holding company and Mensa Industrial Commercial and Financial Investments Joint Stock Company productivity values were found to be highest with "1,00". The firms with the lowest three values are; İş Real Estate Investment with 0,41, Arçelik with 0,47 and Vestel and Şekerbank with 0,52.
Anahtar Kelime:

Konular: İletişim
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Adaman, Fikret, Çarkoğlu, Ali ve Şenatalar, Burhan (2005). “Toplumun kamu yönetimine, kamu hizmetlerine ve reforma bakışı”, Tesev Yayınları, İstanbul.
  • Aktan, Coşkun Can (2007). Türkiye’de Sosyal Sorumluluk Projeleri: En İyi Uygulamalardan Örnekler, Editör: Coşkun Can Aktan, İGİAD Yayını, İstanbul.
  • Aktan, Coşkun Can ve Börü Deniz (2007). Kurumsal Sosyal Sorumluluk: İşletmeler ve Sosyal Sorumluluk Editör: Coşkun Can Aktan, İGİAD Yayını, İstanbul.
  • Alacaklıoğlu, Haluk, (2009). Kurumsal Yönetim ve Aile Şirketleri, Global Kobi Yayınları, İstanbul.
  • Argüden, YILMAZ (2007). Kurumsal Sosyal Sorumluluk Editör: Coşkun Can Aktan, İGİAD Yayını, İstanbul.
  • Ayub, Mahmood (2008). “Türkiye’de Sosyal Sorumluluk Değerlendirme Raporu”, AB Komisyonu Yayınları.
  • Bayraktaroğlu, Gül, İlter, Burcu ve Tanyeri, Mustafa (2009). Kurumsal Sosyal Sorumluluk: Pazarlamada Yeni Bir Paradigmaya Doğru, Literatür Yayınları, İstanbul.
  • Capital Dergisi, (2017). KSS Raporları, Mart Sayısı.
  • Duran, Cengiz, Karahan, Ferit, Güler, Mürsel, ve Budak, Sezer (2017). Kurumsal Sosyal Sorumluluk Başarısına Finansal Performansın Etkisi. Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(4), 87-95.
  • Güler, Mürsel, Çetin, Mustafa Samet, Baran, Abdülbaki, Demirci, Mustafa Kemal, Kırmızı, Canan, ve Budak, Sezer (2015). The Contributions Of Corporate Social Responsibility Prjects To Corporate Reputation. The Macrotheme Review 4(8), Special Issue IV, 21-28.
  • Ersöz, Halis Yunus (2007). Türkiye’de Kurumsal Sosyal Sorumluluk Anlayışının Gelişiminde Meslek ve Sivil Toplum Kuruluşları, İstanbul Ticaret Odası Yayınları. Türkiye: İstanbul Ticaret Odası Yayınları, İstanbul.
  • İbişoğlu, Aylin (2007). “Kurumsal sosyal sorumluluk: Vestel örneği”, Başkent Üniversitesi SBE. Yayınlanmamış Yüksek Lisans tezi, Ankara.
  • Jesover, Fianna ve Kirkpatrick, Grant, (2005). “The Revised OECD Principles of Corporate Governance and their Relevance to Non- OECD Countries”, Corporate Governance: An International Review, s. 127-136.
  • Koyuncu, Nihan, (2010). “Tüketicilerin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Kampanyalarına İlişkin Algı ve Katılımında Kampanya Türlerinin Etkisinin İncelenmesine Yönelik Yapılan Pilot Araştırma”, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Lembet, Zeynep (2013). “Markalar ve kurumsal sosyal sorumluluk” Hacettepe Üniversitesi SBE.Dergisi, 3(2), 1-24.
  • Mohr, L.A. ve Webb,D.J. (2005). “The effects of coorparate social rseponsibility and price on consumer responses”. Journal of consumer affairs, 39(1), 121-147.
  • OECD, (2004). OECD Principles of Corparate Governance, Paris, France.
  • Orçan, Mustafa (2007). “Yoksullukla mücadelede kurumsal sosyal sorumluluk kampanyaları”, Afyon Kocatepe Üniversitesi, İİBF. Dergisi, Cilt IX, sayı II, 27-37.
  • Öztürk, Mutlu ve Demirgüneş, Kartal, (2008). Kurumsal Yönetim Bakış Açısıyla Entelektüel Sermaye, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı:19, Konya.
  • Özgüleş, Bünyamin (2017). “Algılanan Kurumsal İtibar ve İşe Bağlılığın Duygusal Emek Davranışı Üzerine Etkisi: Sağlık Çalışanları Örneği”, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Haliç Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Schooner, Mandanis ve Taylor, Michael, (2010). Global Bank Regulation, Elsevier, USA.
  • SPK (Sermaye Piyasası Kurulu), (2005). Kurumsal Yönetim İlkeleri, Türkiye: Sermaye Piyasası Kurulu Yayını, Ankara.
  • Tıngır, Emine, (2006). İşletmelerde Sosyal Sorumluluk Faaliyetlerinin Marka Sadakatine Etkileri Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Torlak Ömer (2007). Tüketicilerin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Çabalarını Algılamaları, Editör: Coşkun Can Aktan, İGİAD Yayını, İstanbul.
  • Uçkun, Rıfat, (2014). Kurumsal Yönetim Endeksindeki Şirketlerin Kurumsal Yönetim Puanıyla Şirket Değeri Arasındaki İlişki, Yüksek Lisans Tezi, Yüksek Öğretim Kurulu, Ankara.
  • Ülgen, Hayri ve Mirze, Kadri, (2007). İşletmelerde Stratejik Yönetim, Arıkan Basım Yayın Dağıtım, İstanbul.
  • Yamak, Sibel, (2007). Kurumsal Sosyal Sorumluluk Kavramının Gelişimi, Beta Yayınları, İstanbul.
  • Yönet, Ender, (2005). Kurumsal Sosyal Sorumluluk Anlayışında Son Dönemeç: Stratejik Sosyal Sorumluluk, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(13), 242. Balıkesir.
APA boz d, DURAN C, YURT S (2019). Kurumsal Sosyal Sorumluk ve Kurumsal Yönetim Arasındaki Etkileşimin Veri Zarflama İle Analizi: BİST Kurumsal Yönetim Endeksindeki Firmalar Üzerinde Bir Uygulama. , 119 - 126.
Chicago boz dursun,DURAN CENGİZ,YURT Semih Kurumsal Sosyal Sorumluk ve Kurumsal Yönetim Arasındaki Etkileşimin Veri Zarflama İle Analizi: BİST Kurumsal Yönetim Endeksindeki Firmalar Üzerinde Bir Uygulama. (2019): 119 - 126.
MLA boz dursun,DURAN CENGİZ,YURT Semih Kurumsal Sosyal Sorumluk ve Kurumsal Yönetim Arasındaki Etkileşimin Veri Zarflama İle Analizi: BİST Kurumsal Yönetim Endeksindeki Firmalar Üzerinde Bir Uygulama. , 2019, ss.119 - 126.
AMA boz d,DURAN C,YURT S Kurumsal Sosyal Sorumluk ve Kurumsal Yönetim Arasındaki Etkileşimin Veri Zarflama İle Analizi: BİST Kurumsal Yönetim Endeksindeki Firmalar Üzerinde Bir Uygulama. . 2019; 119 - 126.
Vancouver boz d,DURAN C,YURT S Kurumsal Sosyal Sorumluk ve Kurumsal Yönetim Arasındaki Etkileşimin Veri Zarflama İle Analizi: BİST Kurumsal Yönetim Endeksindeki Firmalar Üzerinde Bir Uygulama. . 2019; 119 - 126.
IEEE boz d,DURAN C,YURT S "Kurumsal Sosyal Sorumluk ve Kurumsal Yönetim Arasındaki Etkileşimin Veri Zarflama İle Analizi: BİST Kurumsal Yönetim Endeksindeki Firmalar Üzerinde Bir Uygulama." , ss.119 - 126, 2019.
ISNAD boz, dursun vd. "Kurumsal Sosyal Sorumluk ve Kurumsal Yönetim Arasındaki Etkileşimin Veri Zarflama İle Analizi: BİST Kurumsal Yönetim Endeksindeki Firmalar Üzerinde Bir Uygulama". (2019), 119-126.
APA boz d, DURAN C, YURT S (2019). Kurumsal Sosyal Sorumluk ve Kurumsal Yönetim Arasındaki Etkileşimin Veri Zarflama İle Analizi: BİST Kurumsal Yönetim Endeksindeki Firmalar Üzerinde Bir Uygulama. Journal of Yasar University, 14(54), 119 - 126.
Chicago boz dursun,DURAN CENGİZ,YURT Semih Kurumsal Sosyal Sorumluk ve Kurumsal Yönetim Arasındaki Etkileşimin Veri Zarflama İle Analizi: BİST Kurumsal Yönetim Endeksindeki Firmalar Üzerinde Bir Uygulama. Journal of Yasar University 14, no.54 (2019): 119 - 126.
MLA boz dursun,DURAN CENGİZ,YURT Semih Kurumsal Sosyal Sorumluk ve Kurumsal Yönetim Arasındaki Etkileşimin Veri Zarflama İle Analizi: BİST Kurumsal Yönetim Endeksindeki Firmalar Üzerinde Bir Uygulama. Journal of Yasar University, vol.14, no.54, 2019, ss.119 - 126.
AMA boz d,DURAN C,YURT S Kurumsal Sosyal Sorumluk ve Kurumsal Yönetim Arasındaki Etkileşimin Veri Zarflama İle Analizi: BİST Kurumsal Yönetim Endeksindeki Firmalar Üzerinde Bir Uygulama. Journal of Yasar University. 2019; 14(54): 119 - 126.
Vancouver boz d,DURAN C,YURT S Kurumsal Sosyal Sorumluk ve Kurumsal Yönetim Arasındaki Etkileşimin Veri Zarflama İle Analizi: BİST Kurumsal Yönetim Endeksindeki Firmalar Üzerinde Bir Uygulama. Journal of Yasar University. 2019; 14(54): 119 - 126.
IEEE boz d,DURAN C,YURT S "Kurumsal Sosyal Sorumluk ve Kurumsal Yönetim Arasındaki Etkileşimin Veri Zarflama İle Analizi: BİST Kurumsal Yönetim Endeksindeki Firmalar Üzerinde Bir Uygulama." Journal of Yasar University, 14, ss.119 - 126, 2019.
ISNAD boz, dursun vd. "Kurumsal Sosyal Sorumluk ve Kurumsal Yönetim Arasındaki Etkileşimin Veri Zarflama İle Analizi: BİST Kurumsal Yönetim Endeksindeki Firmalar Üzerinde Bir Uygulama". Journal of Yasar University 14/54 (2019), 119-126.