Kısıtlar Teorisi Kavramının Başa baş Analizi ile Birlikte Değerlendirilmesi ve Uygulaması

Yıl: 2019 Cilt: 14 Sayı: 55 Sayfa Aralığı: 266 - 276 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 28-05-2020

Kısıtlar Teorisi Kavramının Başa baş Analizi ile Birlikte Değerlendirilmesi ve Uygulaması

Öz:
Bir işletmenin performansını etkileyen kısıtların var olduğunu ve işletmenin etkin yönetilememesinin bu kısıtlarla ilişkili olduğunu savunan yönetim sistemine Kısıtlar Teorisi denir. İşletmenin performansının iyileştirilebilmesi ancak bu kısıtların tespit edilip ortadan kaldırılması ile mümkün olabilir. İşletmelerin sürekliliğinden dolayı ortaya çıkacak kısıtların da sürekli bir iyileştirme ve geliştirme sürecinde takip edilmeleri gerekmektedir. İşletmeler kar planlaması yaparken oluşabilecek kısıtların var olduğu gerçeğini göz önüne almalıdırlar. Bu çalışma kapsamında kısıtlar teorisinin varsayımları altında başa baş analizine yeni bir bakış açısı getirilmeye çalışılarak var olan klasik başa baş analizi ile karşılaştırılmalar yapılmıştır. Kısıtlar teorisinin beş adımlık algoritması sayesinde işletmede var olan kısıtlardan en önemlileri seçilmiş ve bunlar iyileştirilmiştir. Yapılan çalışma sonunda işletmenin var olan karlılığı yaklaşık olarak otuz yedi katına çıkarılmıştır. Ayrıca işletmenin maliyet analizi yapılarak kapasitelerini ne kadar verimle kullandıkları ortaya konulmuştur. Bütün bu analizler ve iyileştirmeler yapılırken kurulan optimizasyon modelinden ve GAMSside programından yararlanılmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Endüstri Mühendisliği

Evaluatıon of the Theory of Constraints Concept with the Break Even Point Analysis and its Application

Öz:
The management system which argues that there are constraints affecting the performance of an enterprise and that the inability to manage the enterprise effectively is related to these constraints, is called the Theory of Constraints. Improving enterprise’s performance can only be achieved by identifying and eliminating these constraints. The constraints should be followed in a continuous improvement and development process due to enterprise’s continuity. Enterprieses should take into consideration the fact that constraints that may occur when profit planning. Within the scope of this study, we tried to bring a new perspective to the break even point (bep) analysis under the assumptions of the theory of constraints and compared with the existing classical break even point analysis. Thanks to the 5-step algorithm of the constraints theory, the most important constraints in the enterprise were selected and improved. At the end of the study, the profitability of the company was increased to nearly 37 times. In addition, it was revealed that they use their capacity with how much efficiency by doing the cost analysis of the enterprise. The optimization model and optimization package program were used while all these analyzes and improvements were doing.
Anahtar Kelime:

Konular: Endüstri Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ANTMEN Z, Erik A (2019). Kısıtlar Teorisi Kavramının Başa baş Analizi ile Birlikte Değerlendirilmesi ve Uygulaması. , 266 - 276.
Chicago ANTMEN ZAHİDE FİGEN,Erik Adem Kısıtlar Teorisi Kavramının Başa baş Analizi ile Birlikte Değerlendirilmesi ve Uygulaması. (2019): 266 - 276.
MLA ANTMEN ZAHİDE FİGEN,Erik Adem Kısıtlar Teorisi Kavramının Başa baş Analizi ile Birlikte Değerlendirilmesi ve Uygulaması. , 2019, ss.266 - 276.
AMA ANTMEN Z,Erik A Kısıtlar Teorisi Kavramının Başa baş Analizi ile Birlikte Değerlendirilmesi ve Uygulaması. . 2019; 266 - 276.
Vancouver ANTMEN Z,Erik A Kısıtlar Teorisi Kavramının Başa baş Analizi ile Birlikte Değerlendirilmesi ve Uygulaması. . 2019; 266 - 276.
IEEE ANTMEN Z,Erik A "Kısıtlar Teorisi Kavramının Başa baş Analizi ile Birlikte Değerlendirilmesi ve Uygulaması." , ss.266 - 276, 2019.
ISNAD ANTMEN, ZAHİDE FİGEN - Erik, Adem. "Kısıtlar Teorisi Kavramının Başa baş Analizi ile Birlikte Değerlendirilmesi ve Uygulaması". (2019), 266-276.
APA ANTMEN Z, Erik A (2019). Kısıtlar Teorisi Kavramının Başa baş Analizi ile Birlikte Değerlendirilmesi ve Uygulaması. Journal of Yasar University, 14(55), 266 - 276.
Chicago ANTMEN ZAHİDE FİGEN,Erik Adem Kısıtlar Teorisi Kavramının Başa baş Analizi ile Birlikte Değerlendirilmesi ve Uygulaması. Journal of Yasar University 14, no.55 (2019): 266 - 276.
MLA ANTMEN ZAHİDE FİGEN,Erik Adem Kısıtlar Teorisi Kavramının Başa baş Analizi ile Birlikte Değerlendirilmesi ve Uygulaması. Journal of Yasar University, vol.14, no.55, 2019, ss.266 - 276.
AMA ANTMEN Z,Erik A Kısıtlar Teorisi Kavramının Başa baş Analizi ile Birlikte Değerlendirilmesi ve Uygulaması. Journal of Yasar University. 2019; 14(55): 266 - 276.
Vancouver ANTMEN Z,Erik A Kısıtlar Teorisi Kavramının Başa baş Analizi ile Birlikte Değerlendirilmesi ve Uygulaması. Journal of Yasar University. 2019; 14(55): 266 - 276.
IEEE ANTMEN Z,Erik A "Kısıtlar Teorisi Kavramının Başa baş Analizi ile Birlikte Değerlendirilmesi ve Uygulaması." Journal of Yasar University, 14, ss.266 - 276, 2019.
ISNAD ANTMEN, ZAHİDE FİGEN - Erik, Adem. "Kısıtlar Teorisi Kavramının Başa baş Analizi ile Birlikte Değerlendirilmesi ve Uygulaması". Journal of Yasar University 14/55 (2019), 266-276.