Sivas batısındaki traverten oluşumlarının yapı ve yüzey kaplama taşı olarak kullanılabilirliklerinin incelenmesi

Yıl: 2000 Cilt: 0 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 87 - 99 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Sivas batısındaki traverten oluşumlarının yapı ve yüzey kaplama taşı olarak kullanılabilirliklerinin incelenmesi

Öz:
Sivas yakınlarındaki, Sıcak Çermik, Sarıkaya ve Uyuz Çermik traverten yatakları, Türkiye'nin en önemli traverten yataklarındandır. Travertenler, mineral içeriği olarak safa yakın bileşimde kalsitten oluşmakta olup, tabaka ve damar tipi yataklanma şekilleri göstermektedirler. Tabaka tipi oluşumlarda, kabuksu/süngerimsi yapı ve genellikle mikritik doku, damar tipi oluşumlarda ise albatr yapı ve sparitik doku hakimdir. Bu çalışmada, söz konusu traverten yataklarının; blok verme, renk ve desen, levhalar şeklinde kesilebilme, parlayabilme, mohs sertliği, suda dağılma dayanımı, schmidt sertliği, saydamlık, birim hacim kütlesi, özgül kütle, doluluk oranı, kütlece ve hacimce su emme, gözeneklilik, aşınma, tek eksenli basınç dayanımı, don sonu tek eksenli basınç dayanımı, eğilme dayanımı, darbe dayanımı, dona karşı dayanım, don kaybı, açık hava tesirlerine dayanım, paslanma ve asitlere karşı dayanım gibi endüstriyel özellikleri incelenmiş ve değerlendirilmeye çalışılmıştır. incelemeler ve değerlendirmeler sonucunda, tüm bu özelliklerin, travertenlerde aranan sınır değerler içinde olduğu ve yöredeki travertenlerin özellikle yüzey kaplama taşı olarak kullanılabilecek iyi kaliteli travertenler oldukları belirlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Mühendislik, Jeoloji

Investigation of the useability as cut and paving stone of the travertine accurencess located west of Sivas, Turkey

Öz:
Sıcak Çermik, Sarıkçıya and Uyuz Çermik travertine deposits around Sivas are among the most important travertine deposits in Turkey. Travertine deposits consist of nearly pure calcite, and show stratiform and vein type depositional styles. Banded and spongy structure and micritic texture is dominated within the stratiform type travertines, while albatr structure and sparitic texture is dominant within the vein type travertine occurences . In this study; industrial characteristics such as; block size, color and ornament, sliding, polishing, mohs hardness, slake durability index, schmidt hardness, transparancy, unit volume mass, specific mass, compactness ratio,water suction relative to mass and volume, porosity, abrasion, unlaxlal compresslve strength, uniaxial compressive strength after the frost, bending strength, blowing strength, durability to the frost, frost lost durability to atmospheric influences, resistance to rusting and acids were investigated and evaluated. The results of these investigations and evaluations show that all these characteristics of the travertines in these deposits range In the limites what should be In travertines and they are well qualified materials, suitable to use as facing stone.
Anahtar Kelime:

Konular: Mühendislik, Jeoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
  • Anon, 1979, Classification of rocks and soils for engineering geological mapping, Part-1, rock and soil materials; Report of the Comission of Engineering Geological Mapping, Bulletin of the International Association of Engineering Geology, No: 19, 364-371pp.
  • ASTM, 1966, Testing techniques for rock mechanics; Amer. Soc. Test. Matr. Philadelphia, S.T.P. No: 402p.
  • Ayaz, M.E., 1998. Sıcak Çermik (Yıldızeli - Sivas) yöresindeki traverten sahalarının jeolojisi ve travertenlerin endüstriyel özellikleri. C.Ü. Fen Bil. Enst. Doktora Tezi (yayınlanmamış), 157s.
  • Ayaz, M.E. ve Gökçe, A., 1998. Sivas batısındaki Sıcak Çermik, Sarıkaya ve Uyuz Çermik traverten yataklarının jeolojisi ve oluşumu. Cumhuriyet Univ., Mühendislik Fak. Dergisi, Seri A: Yerbilimleri Sivas, 15/1, 1-12s.
  • Gamble, I. C., 1971, Durability-plasticity classification of shales and other argillaceous rocks; Ph. D., thesis. University of Illinois, 380 p.
  • ISRM, 1978, Suggested method for the quantitative description of discontinoues in rock mass; Geo.10th Standart of Lab. and Field Test.,Int. J. Rock Mec. Min.Sct. Jeomec, Abs. Tr. V.15, 319-368PP.
  • ISRM, 1981, Basic geotechnical description of rock masses; International Society of Rock Mechanics Commission on the Classification of Rock and Rock Masses, International Journal of Rock Mechanics and Mining Sciences and Geomechanical Abstract, 18, 85-110 pp.
  • MTA, 1966. Türkiye mermer envanteri. MTA yayını, MTA yayın no: Ankara, 35 s.
  • TSE, 1977, TS 2513 - Doğal yapı taşları; Türk Standardları Enstitüsü, Ankara.
  • TSE, 1987, TS 699- Tabii yapı taşları- muayene ve deney metodları; Türk Standardları Enstitüsü, Ankara.
  • TSE, 1989, TS 6809- Mohs sertlik cetveline göre sertlik tayini; Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
APA AYAZ E, KARACAN E (2000). Sivas batısındaki traverten oluşumlarının yapı ve yüzey kaplama taşı olarak kullanılabilirliklerinin incelenmesi. , 87 - 99.
Chicago AYAZ Emrah,KARACAN Ergun Sivas batısındaki traverten oluşumlarının yapı ve yüzey kaplama taşı olarak kullanılabilirliklerinin incelenmesi. (2000): 87 - 99.
MLA AYAZ Emrah,KARACAN Ergun Sivas batısındaki traverten oluşumlarının yapı ve yüzey kaplama taşı olarak kullanılabilirliklerinin incelenmesi. , 2000, ss.87 - 99.
AMA AYAZ E,KARACAN E Sivas batısındaki traverten oluşumlarının yapı ve yüzey kaplama taşı olarak kullanılabilirliklerinin incelenmesi. . 2000; 87 - 99.
Vancouver AYAZ E,KARACAN E Sivas batısındaki traverten oluşumlarının yapı ve yüzey kaplama taşı olarak kullanılabilirliklerinin incelenmesi. . 2000; 87 - 99.
IEEE AYAZ E,KARACAN E "Sivas batısındaki traverten oluşumlarının yapı ve yüzey kaplama taşı olarak kullanılabilirliklerinin incelenmesi." , ss.87 - 99, 2000.
ISNAD AYAZ, Emrah - KARACAN, Ergun. "Sivas batısındaki traverten oluşumlarının yapı ve yüzey kaplama taşı olarak kullanılabilirliklerinin incelenmesi". (2000), 87-99.
APA AYAZ E, KARACAN E (2000). Sivas batısındaki traverten oluşumlarının yapı ve yüzey kaplama taşı olarak kullanılabilirliklerinin incelenmesi. Jeoloji Mühendisliği Dergisi, 0(1), 87 - 99.
Chicago AYAZ Emrah,KARACAN Ergun Sivas batısındaki traverten oluşumlarının yapı ve yüzey kaplama taşı olarak kullanılabilirliklerinin incelenmesi. Jeoloji Mühendisliği Dergisi 0, no.1 (2000): 87 - 99.
MLA AYAZ Emrah,KARACAN Ergun Sivas batısındaki traverten oluşumlarının yapı ve yüzey kaplama taşı olarak kullanılabilirliklerinin incelenmesi. Jeoloji Mühendisliği Dergisi, vol.0, no.1, 2000, ss.87 - 99.
AMA AYAZ E,KARACAN E Sivas batısındaki traverten oluşumlarının yapı ve yüzey kaplama taşı olarak kullanılabilirliklerinin incelenmesi. Jeoloji Mühendisliği Dergisi. 2000; 0(1): 87 - 99.
Vancouver AYAZ E,KARACAN E Sivas batısındaki traverten oluşumlarının yapı ve yüzey kaplama taşı olarak kullanılabilirliklerinin incelenmesi. Jeoloji Mühendisliği Dergisi. 2000; 0(1): 87 - 99.
IEEE AYAZ E,KARACAN E "Sivas batısındaki traverten oluşumlarının yapı ve yüzey kaplama taşı olarak kullanılabilirliklerinin incelenmesi." Jeoloji Mühendisliği Dergisi, 0, ss.87 - 99, 2000.
ISNAD AYAZ, Emrah - KARACAN, Ergun. "Sivas batısındaki traverten oluşumlarının yapı ve yüzey kaplama taşı olarak kullanılabilirliklerinin incelenmesi". Jeoloji Mühendisliği Dergisi 1 (2000), 87-99.