Yıl: 1999 Cilt: 16 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 95 - 106 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Doğu Toroslar' da Sürgü (Doğanşehir- Malatya) çevresinin jeolojisi

Öz:
Doğu Toros Kuşağı'nda Sürgü yöresinde tektonik konum yönüyle en altta, Arap-Afrika levhasına ait Pütürge Metamorfitleri'nin Prekambriyen-Alt Palezoyik yaşlı granitik gnays, gnays, şist, meta-tüf ve kuvars şistlerden oluşan bölümü gözlenir. Pütürge Metamorfitleri almandin-amfibolit ve yeşilşist fasiyesinde bir metamorfizmanın ürünleridir. Bu temel üzerine Orta Eosen öncesinde yer yer Esence Granitoyidleri'nce kesilmiş Göksün Ofiyolitleri ilerlemiştir. Göksün Ofiyolitleri peridotit, gabro, eklojit (?), granulit ve amfibolitten oluşur. Bu kaya topluluğu üzerinde Orta Eosen'de gerilme rejimini yansıtan bir havzada volkano-tortul Maden Grubu gelişmiştir. Orta Eosen sonrasında Göksün Ofiyolitleri Orta Eosen birimleri üzerine itilmiştir. Keban-Malatya Birimi ise daha sonra nap biçiminde bölgeye yerleşmiştir. Bu napın en alt düzeyinde almandin-amfibolit ve yeşilşist fasiyesi ürünleri olan Nergile Formasyonu ve üzerine ise mermer, kristalize kireçtaşı ve fosilli kireçtaşlarından oluşan Koçdağ Formasyonu gelmektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Mühendislik, Jeoloji Jeoloji

Geology of the Sürgü area (Doğanşehir - Malatya) in the Eastern Taurus

Öz:
In Sürgü area that is located in the Eastern Taurus Belt Precambrian-Lower Paleozoic aged Pütürge Metamorphites are observed at the base. In study area Pütürge Metamorphites consist of granitic gneiss, gneiss, metatuff and quartz schists. These rocks are products of almandine-amphibolite and greenschist facies metamorphism. Upper Cretaceous aged Göksün Ophiolites overlie Pütürge Metamorphites. Middle Eocene aged Maden Group containing volcano-sedimantary rocks that are products of tension regime unconformably cover the Pütürge Metamorphites and Göksün Ophiolites. Göksün ophiolites intruded by Esence Granitoids contain gabros, peridotites, eclogitic (?), granulitic rocks and amphibolites. After Middle Eocene Malatya-Keban nappes consisting of Paleozoic metamorphic rocks (Nergile and Koçdağ Formations) have overlied Maden Group. Nergile Formation consists of metamorphic rocks with almandine-amphiolite and greenschist facies. Koçdağ Formation contains marble, recrystallized limestone, dolomitic limestone and fosilliferous limestone.
Anahtar Kelime:

Konular: Mühendislik, Jeoloji Jeoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA Yılmaz H (1999). Doğu Toroslar' da Sürgü (Doğanşehir- Malatya) çevresinin jeolojisi. , 95 - 106.
Chicago Yılmaz Huseyin Doğu Toroslar' da Sürgü (Doğanşehir- Malatya) çevresinin jeolojisi. (1999): 95 - 106.
MLA Yılmaz Huseyin Doğu Toroslar' da Sürgü (Doğanşehir- Malatya) çevresinin jeolojisi. , 1999, ss.95 - 106.
AMA Yılmaz H Doğu Toroslar' da Sürgü (Doğanşehir- Malatya) çevresinin jeolojisi. . 1999; 95 - 106.
Vancouver Yılmaz H Doğu Toroslar' da Sürgü (Doğanşehir- Malatya) çevresinin jeolojisi. . 1999; 95 - 106.
IEEE Yılmaz H "Doğu Toroslar' da Sürgü (Doğanşehir- Malatya) çevresinin jeolojisi." , ss.95 - 106, 1999.
ISNAD Yılmaz, Huseyin. "Doğu Toroslar' da Sürgü (Doğanşehir- Malatya) çevresinin jeolojisi". (1999), 95-106.
APA Yılmaz H (1999). Doğu Toroslar' da Sürgü (Doğanşehir- Malatya) çevresinin jeolojisi. Cumhuriyet Yerbilimleri Dergisi, 16(1), 95 - 106.
Chicago Yılmaz Huseyin Doğu Toroslar' da Sürgü (Doğanşehir- Malatya) çevresinin jeolojisi. Cumhuriyet Yerbilimleri Dergisi 16, no.1 (1999): 95 - 106.
MLA Yılmaz Huseyin Doğu Toroslar' da Sürgü (Doğanşehir- Malatya) çevresinin jeolojisi. Cumhuriyet Yerbilimleri Dergisi, vol.16, no.1, 1999, ss.95 - 106.
AMA Yılmaz H Doğu Toroslar' da Sürgü (Doğanşehir- Malatya) çevresinin jeolojisi. Cumhuriyet Yerbilimleri Dergisi. 1999; 16(1): 95 - 106.
Vancouver Yılmaz H Doğu Toroslar' da Sürgü (Doğanşehir- Malatya) çevresinin jeolojisi. Cumhuriyet Yerbilimleri Dergisi. 1999; 16(1): 95 - 106.
IEEE Yılmaz H "Doğu Toroslar' da Sürgü (Doğanşehir- Malatya) çevresinin jeolojisi." Cumhuriyet Yerbilimleri Dergisi, 16, ss.95 - 106, 1999.
ISNAD Yılmaz, Huseyin. "Doğu Toroslar' da Sürgü (Doğanşehir- Malatya) çevresinin jeolojisi". Cumhuriyet Yerbilimleri Dergisi 16/1 (1999), 95-106.