Elastomerik ölçü maddelerinin sertleşmeleri sırasında gösterdikleri ph ve ısı değişimleri ve boyutsal stabilitelerinin incelenmesi

Yıl: 2001 Cilt: 25 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 20 - 25 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Elastomerik ölçü maddelerinin sertleşmeleri sırasında gösterdikleri ph ve ısı değişimleri ve boyutsal stabilitelerinin incelenmesi

Öz:
Elastomerik ölçü maddelerinin hassasiyeti ve boyutsal stabiliteleri şimdiye kadar pek çok araştırmaya konu olmuştur. Ölçünün boyutsal değişiminde etkili olan önemli faktörler; termal büzülme, polimerizasyon büzülmesi ve üründeki buharlaşmanın sebep olduğu büzülmedir. Bu çalışmada elastomerik ölçü maddelerinin sertleşmeleri sırasındaki pH değişimi, termal değişiklikleri ve boyutsal değişiklikleri değerlendirilmiştir. istatistiksel değerlendirmede varyans analizi ve çoklu karşılaştırma testi (LSD) kullanılmıştır. Farklı elastomerik ölçü maddelerinde pH ve termal değerlerin değiştiği gözlemlenmiştir. Varyans analizi sonucu incelendiğinde, kullanılan elastomerik ölçü materyalinin pH değişiklikleri istatistiksel olarak önemli olduğu görülmüştür (p<0.001). Çoklu karşılaştırma testine göre dört tip elastomerik ölçü materyalinin pH değerlerinin istatistiksel olarak farklı olduğu gözlemlenmiştir. Regresyon analizi sonuçlarına göre lineer boyutsal değişim istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA (2001). Elastomerik ölçü maddelerinin sertleşmeleri sırasında gösterdikleri ph ve ısı değişimleri ve boyutsal stabilitelerinin incelenmesi. , 20 - 25.
Chicago Elastomerik ölçü maddelerinin sertleşmeleri sırasında gösterdikleri ph ve ısı değişimleri ve boyutsal stabilitelerinin incelenmesi. (2001): 20 - 25.
MLA Elastomerik ölçü maddelerinin sertleşmeleri sırasında gösterdikleri ph ve ısı değişimleri ve boyutsal stabilitelerinin incelenmesi. , 2001, ss.20 - 25.
AMA Elastomerik ölçü maddelerinin sertleşmeleri sırasında gösterdikleri ph ve ısı değişimleri ve boyutsal stabilitelerinin incelenmesi. . 2001; 20 - 25.
Vancouver Elastomerik ölçü maddelerinin sertleşmeleri sırasında gösterdikleri ph ve ısı değişimleri ve boyutsal stabilitelerinin incelenmesi. . 2001; 20 - 25.
IEEE "Elastomerik ölçü maddelerinin sertleşmeleri sırasında gösterdikleri ph ve ısı değişimleri ve boyutsal stabilitelerinin incelenmesi." , ss.20 - 25, 2001.
ISNAD "Elastomerik ölçü maddelerinin sertleşmeleri sırasında gösterdikleri ph ve ısı değişimleri ve boyutsal stabilitelerinin incelenmesi". (2001), 20-25.
APA (2001). Elastomerik ölçü maddelerinin sertleşmeleri sırasında gösterdikleri ph ve ısı değişimleri ve boyutsal stabilitelerinin incelenmesi. Hacettepe Dişhekimliği Fakültesi Derg.(. Clinical Dentistry and Research), 25(2), 20 - 25.
Chicago Elastomerik ölçü maddelerinin sertleşmeleri sırasında gösterdikleri ph ve ısı değişimleri ve boyutsal stabilitelerinin incelenmesi. Hacettepe Dişhekimliği Fakültesi Derg.(. Clinical Dentistry and Research) 25, no.2 (2001): 20 - 25.
MLA Elastomerik ölçü maddelerinin sertleşmeleri sırasında gösterdikleri ph ve ısı değişimleri ve boyutsal stabilitelerinin incelenmesi. Hacettepe Dişhekimliği Fakültesi Derg.(. Clinical Dentistry and Research), vol.25, no.2, 2001, ss.20 - 25.
AMA Elastomerik ölçü maddelerinin sertleşmeleri sırasında gösterdikleri ph ve ısı değişimleri ve boyutsal stabilitelerinin incelenmesi. Hacettepe Dişhekimliği Fakültesi Derg.(. Clinical Dentistry and Research). 2001; 25(2): 20 - 25.
Vancouver Elastomerik ölçü maddelerinin sertleşmeleri sırasında gösterdikleri ph ve ısı değişimleri ve boyutsal stabilitelerinin incelenmesi. Hacettepe Dişhekimliği Fakültesi Derg.(. Clinical Dentistry and Research). 2001; 25(2): 20 - 25.
IEEE "Elastomerik ölçü maddelerinin sertleşmeleri sırasında gösterdikleri ph ve ısı değişimleri ve boyutsal stabilitelerinin incelenmesi." Hacettepe Dişhekimliği Fakültesi Derg.(. Clinical Dentistry and Research), 25, ss.20 - 25, 2001.
ISNAD "Elastomerik ölçü maddelerinin sertleşmeleri sırasında gösterdikleri ph ve ısı değişimleri ve boyutsal stabilitelerinin incelenmesi". Hacettepe Dişhekimliği Fakültesi Derg.(. Clinical Dentistry and Research) 25/2 (2001), 20-25.