Nonülser dispepsili hastalarda helikobakter pilorinin mide motilitesine etkisi

Yıl: 1998 Cilt: 9 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 7 - 11 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Nonülser dispepsili hastalarda helikobakter pilorinin mide motilitesine etkisi

Öz:
Nonülser dispepsi belirgin yapısal anormalliklerin saptanmadığı, üst abdomende ağrı veya rahatsızlık hissi olarak tanımlanır. Nonülser dispepsili hastalarda %43-87 arasında H. Pilori tespit edilmiştir. Nonülser dispepsinin etiyolojisinde mide boşalım bozukluğu üzerinde durulan bir mekanizmadır. Çalışmamızın amacı, nonülser dispepsili hastalarda H. Pilorinin mide motilitesine etkisini araştırmaktır. Çalışmaya nonülser dispepsili 30'u kadın, 30'u erkek, toplam 60 hasta alındı. Hastalara motilite çalışmasından önce endoskopi yapılarak alınan biyopsiyle hızlı üreaz testine (CLOtest) bakıldı. 44 hastada H. Pilori pozitif, 16 hastada ise negatif saptandı. H. Pilori pozitif saptanan hastalara 10 gün boyunca eradikasyon tedavisi verildi. Eradikasyondan bir ay sonra, eradike olan hastaların motilite testi tekrarlandı. Sonuç olarak, çalışmaya aldığımız nonülser dispepsili hastalarda %73 oranında H. Pilori saptandı. H. Pilori pozitif olan hastalarda semptomatik skorlar, H. Pilori negatiflilere göre daha yüksekti. H. Pilori pozitif hastalarda semptomatik skorlar, eradikasyondan sonra istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde azaldı. H. Pilori pozitif hastalarda ortalama mide boşalma zamanı, H. Pilori negatif hastalara göre daha uzun bulundu. Tedaviyle H. Pilori eradike olan hastalarla, başlangıçta H. Pilori negatif olan hastalar arasında ise anlamlı fark bulunmadı. H. Pilori pozitif hastalarda, ortalama mide boşalma zamanının eradikasyondan sonra kısaldığı görüldü. Çalışmamızın sonucu, H. Pilori 'nin mide boşalımındaki rolünü destekler nitelikte olması nedeni ile hiç olmazsa tedaviye refrakter nonülser dispepsili hastalarda H. Pilori'nin araştırılması ve eradike edilmesinin uygun olacağı kanaatindeyiz.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Bibliyografik
APA (1998). Nonülser dispepsili hastalarda helikobakter pilorinin mide motilitesine etkisi. , 7 - 11.
Chicago Nonülser dispepsili hastalarda helikobakter pilorinin mide motilitesine etkisi. (1998): 7 - 11.
MLA Nonülser dispepsili hastalarda helikobakter pilorinin mide motilitesine etkisi. , 1998, ss.7 - 11.
AMA Nonülser dispepsili hastalarda helikobakter pilorinin mide motilitesine etkisi. . 1998; 7 - 11.
Vancouver Nonülser dispepsili hastalarda helikobakter pilorinin mide motilitesine etkisi. . 1998; 7 - 11.
IEEE "Nonülser dispepsili hastalarda helikobakter pilorinin mide motilitesine etkisi." , ss.7 - 11, 1998.
ISNAD "Nonülser dispepsili hastalarda helikobakter pilorinin mide motilitesine etkisi". (1998), 7-11.
APA (1998). Nonülser dispepsili hastalarda helikobakter pilorinin mide motilitesine etkisi. Türkiye Klinikleri Gastroenterohepatoloji Dergisi, 9(1), 7 - 11.
Chicago Nonülser dispepsili hastalarda helikobakter pilorinin mide motilitesine etkisi. Türkiye Klinikleri Gastroenterohepatoloji Dergisi 9, no.1 (1998): 7 - 11.
MLA Nonülser dispepsili hastalarda helikobakter pilorinin mide motilitesine etkisi. Türkiye Klinikleri Gastroenterohepatoloji Dergisi, vol.9, no.1, 1998, ss.7 - 11.
AMA Nonülser dispepsili hastalarda helikobakter pilorinin mide motilitesine etkisi. Türkiye Klinikleri Gastroenterohepatoloji Dergisi. 1998; 9(1): 7 - 11.
Vancouver Nonülser dispepsili hastalarda helikobakter pilorinin mide motilitesine etkisi. Türkiye Klinikleri Gastroenterohepatoloji Dergisi. 1998; 9(1): 7 - 11.
IEEE "Nonülser dispepsili hastalarda helikobakter pilorinin mide motilitesine etkisi." Türkiye Klinikleri Gastroenterohepatoloji Dergisi, 9, ss.7 - 11, 1998.
ISNAD "Nonülser dispepsili hastalarda helikobakter pilorinin mide motilitesine etkisi". Türkiye Klinikleri Gastroenterohepatoloji Dergisi 9/1 (1998), 7-11.