Yıl: 2008 Cilt: 11 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 38 - 47 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Muğla Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin beden benlik algısı ve psikolojik sıkıntı belirtileri ile ilişkisi

Öz:
Çalışma Muğla Üniversitesi Muğla Sağlık Yüksek Okulu öğrencilerinde beden benlik algısı ve ruh sağlığının çeşitli değişkenlerle ilişkisini belirlemek amacı ile tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırma evrenini Muğla Üniversitesi Muğla Sağlık Yüksek Okulu’nda öğrenim gören toplam 369 öğrenci oluşturması planlanmış olup, ancak çalışma 350 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, tek yönlü varyans analizi, t testi, Kruskal Wallis testleri kullanılmıştır. Çalışmada 8 sorudan oluşan bireysel bilgi formu, 57 sorudan oluşan Çok Yönlü Beden Benlik İlişkileri Ölçeği ve 90 sorudan oluşan Ruhsal Belirti Tarama Ölçeği (SCL-90R) kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre; öğrencilerin beden-benlik algısı ve ruh sağlığı arasında negatif yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir. Bunun yanı sıra, öğrencilerin cinsiyetleri, bölümleri, sınıfları ile beden benlik algısı arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Ruhsal belirti gösterme durumu ile öğrencilerin yaş grupları, sınıfları, okullarından memnun olma durumları, baba eğitim durumu, ailenin ekonomik düzeyi arasında anlamlı bir ilişki tespit edilirken, cinsiyet, bölüm, anne eğitim durumu arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı saptanmıştır.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA UĞURLU N, AKIN H (2008). Muğla Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin beden benlik algısı ve psikolojik sıkıntı belirtileri ile ilişkisi. , 38 - 47.
Chicago UĞURLU Nezihe,AKIN Hatice Muğla Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin beden benlik algısı ve psikolojik sıkıntı belirtileri ile ilişkisi. (2008): 38 - 47.
MLA UĞURLU Nezihe,AKIN Hatice Muğla Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin beden benlik algısı ve psikolojik sıkıntı belirtileri ile ilişkisi. , 2008, ss.38 - 47.
AMA UĞURLU N,AKIN H Muğla Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin beden benlik algısı ve psikolojik sıkıntı belirtileri ile ilişkisi. . 2008; 38 - 47.
Vancouver UĞURLU N,AKIN H Muğla Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin beden benlik algısı ve psikolojik sıkıntı belirtileri ile ilişkisi. . 2008; 38 - 47.
IEEE UĞURLU N,AKIN H "Muğla Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin beden benlik algısı ve psikolojik sıkıntı belirtileri ile ilişkisi." , ss.38 - 47, 2008.
ISNAD UĞURLU, Nezihe - AKIN, Hatice. "Muğla Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin beden benlik algısı ve psikolojik sıkıntı belirtileri ile ilişkisi". (2008), 38-47.
APA UĞURLU N, AKIN H (2008). Muğla Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin beden benlik algısı ve psikolojik sıkıntı belirtileri ile ilişkisi. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 11(4), 38 - 47.
Chicago UĞURLU Nezihe,AKIN Hatice Muğla Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin beden benlik algısı ve psikolojik sıkıntı belirtileri ile ilişkisi. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 11, no.4 (2008): 38 - 47.
MLA UĞURLU Nezihe,AKIN Hatice Muğla Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin beden benlik algısı ve psikolojik sıkıntı belirtileri ile ilişkisi. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, vol.11, no.4, 2008, ss.38 - 47.
AMA UĞURLU N,AKIN H Muğla Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin beden benlik algısı ve psikolojik sıkıntı belirtileri ile ilişkisi. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi. 2008; 11(4): 38 - 47.
Vancouver UĞURLU N,AKIN H Muğla Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin beden benlik algısı ve psikolojik sıkıntı belirtileri ile ilişkisi. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi. 2008; 11(4): 38 - 47.
IEEE UĞURLU N,AKIN H "Muğla Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin beden benlik algısı ve psikolojik sıkıntı belirtileri ile ilişkisi." Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 11, ss.38 - 47, 2008.
ISNAD UĞURLU, Nezihe - AKIN, Hatice. "Muğla Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin beden benlik algısı ve psikolojik sıkıntı belirtileri ile ilişkisi". Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 11/4 (2008), 38-47.