Yıl: 2008 Cilt: 18 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 33 - 37 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Bir Sağlık Meslek Yüksekokulu son sınıf öğrencilerinin organ bağışı konusundaki tutumları ve tutumlarına etki eden faktörler

Öz:
Amaç: Çalışmamızın amacı Sağlık Meslek Yüksekokulu son sınıf öğrencilerinin organ bağışı konusundaki tutumlarını ve tutumlarına etki eden faktörleri saptamaktı. Yöntem: Bu çalışma, Sağlık Meslek Yüksek Okulu son sınıf öğrencilerinde gerçekleştirilmiş kesitsel bir çalışmadır. Son sınıf öğrencilerine demografik bilgilerin de yer aldığı organ bağışı ile ilgili sorulardan oluşan bir soru formu uygulanmış ve öğrencilerin organ bağışı ile ilgili yaklaşımları ve ilgili olabilecek faktörler araştırılmıştır. Bulgular: Katılımcıların % 34,9’u organlarını bağışlamak istediklerini belirtirken öğrencilerin % 10,5’i organ bağışında bulunmak istemediklerini ifade etmişlerdir. Katılımcıların % 54,6’sı organ bağışı konusunda kararsız olduklarını belirtmiştir. Organlarının bağışlanmasını isteyen öğrencilerin % 66,7’sinin organlarının tamamını bağışlamak istedikleri saptanmıştır. Sonuç: Benzer diğer çalışmaların sonuçları ile karşılaştırıldığında, katılımcıların organ bağışı konusundaki istekliliklerinin yetersiz olduğu görülmektedir. İlişkili olabilecek faktörler incelendiğinde bu yetersizliğin yetersiz ve/veya yanlış bilgilenmeden kaynaklanabileceği anlaşılmaktadır. Katılımcıların organ bağışı konusundaki tutumlarını geliştirmek için, eğitim programları içerisinde organ bağışı ile ilgili konulara yer verilmelidir.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Yaşar M, OĞUR R, UÇAR M, GÖÇGELDİ E, YAREN H, TEKBAŞ Ö, Korkmaz A (2008). Bir Sağlık Meslek Yüksekokulu son sınıf öğrencilerinin organ bağışı konusundaki tutumları ve tutumlarına etki eden faktörler. , 33 - 37.
Chicago Yaşar Mehmet,OĞUR Recai,UÇAR Muharrem,GÖÇGELDİ Ercan,YAREN Hakan,TEKBAŞ Ömer Faruk,Korkmaz Ahmet Bir Sağlık Meslek Yüksekokulu son sınıf öğrencilerinin organ bağışı konusundaki tutumları ve tutumlarına etki eden faktörler. (2008): 33 - 37.
MLA Yaşar Mehmet,OĞUR Recai,UÇAR Muharrem,GÖÇGELDİ Ercan,YAREN Hakan,TEKBAŞ Ömer Faruk,Korkmaz Ahmet Bir Sağlık Meslek Yüksekokulu son sınıf öğrencilerinin organ bağışı konusundaki tutumları ve tutumlarına etki eden faktörler. , 2008, ss.33 - 37.
AMA Yaşar M,OĞUR R,UÇAR M,GÖÇGELDİ E,YAREN H,TEKBAŞ Ö,Korkmaz A Bir Sağlık Meslek Yüksekokulu son sınıf öğrencilerinin organ bağışı konusundaki tutumları ve tutumlarına etki eden faktörler. . 2008; 33 - 37.
Vancouver Yaşar M,OĞUR R,UÇAR M,GÖÇGELDİ E,YAREN H,TEKBAŞ Ö,Korkmaz A Bir Sağlık Meslek Yüksekokulu son sınıf öğrencilerinin organ bağışı konusundaki tutumları ve tutumlarına etki eden faktörler. . 2008; 33 - 37.
IEEE Yaşar M,OĞUR R,UÇAR M,GÖÇGELDİ E,YAREN H,TEKBAŞ Ö,Korkmaz A "Bir Sağlık Meslek Yüksekokulu son sınıf öğrencilerinin organ bağışı konusundaki tutumları ve tutumlarına etki eden faktörler." , ss.33 - 37, 2008.
ISNAD Yaşar, Mehmet vd. "Bir Sağlık Meslek Yüksekokulu son sınıf öğrencilerinin organ bağışı konusundaki tutumları ve tutumlarına etki eden faktörler". (2008), 33-37.
APA Yaşar M, OĞUR R, UÇAR M, GÖÇGELDİ E, YAREN H, TEKBAŞ Ö, Korkmaz A (2008). Bir Sağlık Meslek Yüksekokulu son sınıf öğrencilerinin organ bağışı konusundaki tutumları ve tutumlarına etki eden faktörler. Genel Tıp Dergisi, 18(1), 33 - 37.
Chicago Yaşar Mehmet,OĞUR Recai,UÇAR Muharrem,GÖÇGELDİ Ercan,YAREN Hakan,TEKBAŞ Ömer Faruk,Korkmaz Ahmet Bir Sağlık Meslek Yüksekokulu son sınıf öğrencilerinin organ bağışı konusundaki tutumları ve tutumlarına etki eden faktörler. Genel Tıp Dergisi 18, no.1 (2008): 33 - 37.
MLA Yaşar Mehmet,OĞUR Recai,UÇAR Muharrem,GÖÇGELDİ Ercan,YAREN Hakan,TEKBAŞ Ömer Faruk,Korkmaz Ahmet Bir Sağlık Meslek Yüksekokulu son sınıf öğrencilerinin organ bağışı konusundaki tutumları ve tutumlarına etki eden faktörler. Genel Tıp Dergisi, vol.18, no.1, 2008, ss.33 - 37.
AMA Yaşar M,OĞUR R,UÇAR M,GÖÇGELDİ E,YAREN H,TEKBAŞ Ö,Korkmaz A Bir Sağlık Meslek Yüksekokulu son sınıf öğrencilerinin organ bağışı konusundaki tutumları ve tutumlarına etki eden faktörler. Genel Tıp Dergisi. 2008; 18(1): 33 - 37.
Vancouver Yaşar M,OĞUR R,UÇAR M,GÖÇGELDİ E,YAREN H,TEKBAŞ Ö,Korkmaz A Bir Sağlık Meslek Yüksekokulu son sınıf öğrencilerinin organ bağışı konusundaki tutumları ve tutumlarına etki eden faktörler. Genel Tıp Dergisi. 2008; 18(1): 33 - 37.
IEEE Yaşar M,OĞUR R,UÇAR M,GÖÇGELDİ E,YAREN H,TEKBAŞ Ö,Korkmaz A "Bir Sağlık Meslek Yüksekokulu son sınıf öğrencilerinin organ bağışı konusundaki tutumları ve tutumlarına etki eden faktörler." Genel Tıp Dergisi, 18, ss.33 - 37, 2008.
ISNAD Yaşar, Mehmet vd. "Bir Sağlık Meslek Yüksekokulu son sınıf öğrencilerinin organ bağışı konusundaki tutumları ve tutumlarına etki eden faktörler". Genel Tıp Dergisi 18/1 (2008), 33-37.