Yıl: 2013 Cilt: 47 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 389 - 400 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Toplum ve hastane kökenli staphylococcus aureus klinik izolatlarında Panton-Valentine lökosidin varlığının ve klonal ilişkinin araştırılması

Öz:
Staphylococcus aureus, toksin ve enzimleri ile toplum ve hastane kaynaklı enfeksiyonlara neden olan önemli patojenlerden birisidir. Bir sitotoksin olan Panton-Valentine lökosidin (PVL), özellikle deri ve yu- muşak doku enfeksiyonları ve pnömoniye neden olan toplum kökenli S.aureus suşları tarafından salgılan- maktadır. PVL polimorfonükleer lökositlerde nekroz veya apoptozise neden olarak bakterinin virülansın- da büyük önem taşımaktadır. PVL, S.aureus’a bağlı enfeksiyonların klinik seyrini ağırlaştırarak, komplikas- yon gelişmesine neden olabilmektedir. Yapılan çalışmalar toplum kökenli S.aureus suşlarının önemli virü- lans faktörü olan PVL’nin hastane ortamlarına hızla yayılmaya başladığını göstermektedir. Çalışmamızda, hastane ve toplum kökenli S.aureus suşlarında PVL varlığının saptanması ve PVL pozitif suşlar arasındaki klonal ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya, çeşitli klinik örneklerden (yara, kan, trakeal aspirat, idrar, dren, kateter, parasentez sıvısı) izole edilen ve CDC kriterlerine göre tanımlanan 88 toplum köken- li ve 177 hastane kökenli olmak üzere toplam 265 S.aureus suşu dahil edilmiştir. S.aureus suşlarında me- tisilin direnci konvansiyonel yöntemlerle, PVL ve mecA gen bölgeleri polimeraz zincir reaksiyonu ile, PVL pozitif saptanan suşlar arasındaki klonal ilişki ise değişken alanlı jel elektroforezi (Pulsed field gel electrop- horesis; PFGE) yöntemiyle araştırılmıştır. Toplum kökenli (TK) suşların %12.5 (11/88)’i, hastane kökenli (HK) suşların %43 (76/177)’ü metisiline dirençli olarak bulunmuştur. TK-S.aureus suşları %86 oranı ile en sık yaradan, HK suşların ise %34’ü yara ve %33’ü kandan izole edilmiştir. TK suşlarda %15, HK suşlarda %3 oranında PVL pozitifliği saptanmıştır. PVL pozitif HK suşların biri pediatri servisi, üçü yoğun bakım üni- tesi ve ikisi nöroloji servislerinden gönderilen örneklerden izole edilmiştir. PVL pozitif TK-S.aureus suşları- nın ise %39’u dahiliye, %23’ü cerrahi, %15’i dermatoloji, %15’i ortopedi ve %8’i pediatri polikliniklerin- den gönderilen örneklerden izole edilmiştir. PVL pozitif TK suşların %92’si yaradan, HK suşların %67’si yara ve %33’ü kandan izole edilmiştir. PVL pozitif HK beş S.aureus suşu PFGE değerlendirilmesinde klo- nal olarak ilişkili bulunmuştur. Bu izolatların makrorestriksiyon paternleri Tenover kriterlerine göre ince- lendiğinde üçü ayırt edilemez, ikisi uzak ilişkili olarak değerlendirilmiştir. TK PVL pozitif suşlar arasında klo- nal olarak ilişki belirlenmemiştir. Sonuç olarak; PVL varlığının sadece toplum kökenli değil hastane köken- li S.aureus izolatlarında da bulunabileceği belirlenmiş ve hastane ortamında PVL pozitif suşların yayılım gösterdiği saptanmıştır. PVL pozitif suşların hastane ortamında yayılması, salgınların ortaya çıkmasına ve morbidite ve mortalite oranlarının yükselmesine yol açabilir. Bu nedenle yapılacak epidemiyolojik çalış- malar, toplum ve hastane kökenli S.aureus suşlarının klonal yayılımının anlaşılmasında yardımcı olacaktır.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
APA DUMAN Y, TEKEREKOĞLU M, Otlu B (2013). Toplum ve hastane kökenli staphylococcus aureus klinik izolatlarında Panton-Valentine lökosidin varlığının ve klonal ilişkinin araştırılması. , 389 - 400.
Chicago DUMAN Yücel,TEKEREKOĞLU Mehmet Sait,Otlu Baris Toplum ve hastane kökenli staphylococcus aureus klinik izolatlarında Panton-Valentine lökosidin varlığının ve klonal ilişkinin araştırılması. (2013): 389 - 400.
MLA DUMAN Yücel,TEKEREKOĞLU Mehmet Sait,Otlu Baris Toplum ve hastane kökenli staphylococcus aureus klinik izolatlarında Panton-Valentine lökosidin varlığının ve klonal ilişkinin araştırılması. , 2013, ss.389 - 400.
AMA DUMAN Y,TEKEREKOĞLU M,Otlu B Toplum ve hastane kökenli staphylococcus aureus klinik izolatlarında Panton-Valentine lökosidin varlığının ve klonal ilişkinin araştırılması. . 2013; 389 - 400.
Vancouver DUMAN Y,TEKEREKOĞLU M,Otlu B Toplum ve hastane kökenli staphylococcus aureus klinik izolatlarında Panton-Valentine lökosidin varlığının ve klonal ilişkinin araştırılması. . 2013; 389 - 400.
IEEE DUMAN Y,TEKEREKOĞLU M,Otlu B "Toplum ve hastane kökenli staphylococcus aureus klinik izolatlarında Panton-Valentine lökosidin varlığının ve klonal ilişkinin araştırılması." , ss.389 - 400, 2013.
ISNAD DUMAN, Yücel vd. "Toplum ve hastane kökenli staphylococcus aureus klinik izolatlarında Panton-Valentine lökosidin varlığının ve klonal ilişkinin araştırılması". (2013), 389-400.
APA DUMAN Y, TEKEREKOĞLU M, Otlu B (2013). Toplum ve hastane kökenli staphylococcus aureus klinik izolatlarında Panton-Valentine lökosidin varlığının ve klonal ilişkinin araştırılması. Mikrobiyoloji Bülteni, 47(3), 389 - 400.
Chicago DUMAN Yücel,TEKEREKOĞLU Mehmet Sait,Otlu Baris Toplum ve hastane kökenli staphylococcus aureus klinik izolatlarında Panton-Valentine lökosidin varlığının ve klonal ilişkinin araştırılması. Mikrobiyoloji Bülteni 47, no.3 (2013): 389 - 400.
MLA DUMAN Yücel,TEKEREKOĞLU Mehmet Sait,Otlu Baris Toplum ve hastane kökenli staphylococcus aureus klinik izolatlarında Panton-Valentine lökosidin varlığının ve klonal ilişkinin araştırılması. Mikrobiyoloji Bülteni, vol.47, no.3, 2013, ss.389 - 400.
AMA DUMAN Y,TEKEREKOĞLU M,Otlu B Toplum ve hastane kökenli staphylococcus aureus klinik izolatlarında Panton-Valentine lökosidin varlığının ve klonal ilişkinin araştırılması. Mikrobiyoloji Bülteni. 2013; 47(3): 389 - 400.
Vancouver DUMAN Y,TEKEREKOĞLU M,Otlu B Toplum ve hastane kökenli staphylococcus aureus klinik izolatlarında Panton-Valentine lökosidin varlığının ve klonal ilişkinin araştırılması. Mikrobiyoloji Bülteni. 2013; 47(3): 389 - 400.
IEEE DUMAN Y,TEKEREKOĞLU M,Otlu B "Toplum ve hastane kökenli staphylococcus aureus klinik izolatlarında Panton-Valentine lökosidin varlığının ve klonal ilişkinin araştırılması." Mikrobiyoloji Bülteni, 47, ss.389 - 400, 2013.
ISNAD DUMAN, Yücel vd. "Toplum ve hastane kökenli staphylococcus aureus klinik izolatlarında Panton-Valentine lökosidin varlığının ve klonal ilişkinin araştırılması". Mikrobiyoloji Bülteni 47/3 (2013), 389-400.